I HAAG:  Innenfor det 14 meter høye og 120 meter lange panoramabildet er det ekte sand, kurver og strå. En guide går inn i bildet for å hente treskoen som ligger nedenfor maleriet. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
I HAAG: Innenfor det 14 meter høye og 120 meter lange panoramabildet er det ekte sand, kurver og strå. En guide går inn i bildet for å hente treskoen som ligger nedenfor maleriet. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZIVis mer

I Haag kan du gå inn i et 120 meter langt maleri fra 1881

Turistene elsker å bli lurt på denne måten.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

HAAG (Dagbladet): Du går inn i ett av Haags mange museer, og plutselig står du inne på en rund plattform.

Fra observatoriet får du inntrykk at du står på sanddynene og ser på havet.

 PANORAMAET: Hendrik Willem Mesdags maleri av Scheveningen er 120 meter langt og 14 meter høyt. Foto: PANORAMA MESDAG
PANORAMAET: Hendrik Willem Mesdags maleri av Scheveningen er 120 meter langt og 14 meter høyt. Foto: PANORAMA MESDAG Vis mer

På Nordsjøen og landsbyen Scheveningen, slik den lille landsbyen så ut for over 100 år siden, med  sanddyner, fiskebåter og havet utenfor.

Det hele er en illusjon.

Blir lurt Du er blitt lurt. Dette er Nederlands lengste maleri på 120 meter, 14 meter høyt. Du er i et panorama.

Enn guide tar av seg skoene og går inn i bildet for å hente treskoen som ligger i sanda.
 
Foran panorama-maleriet er det nemlig et belte med ekte sand, strå og kurver og andre rekvisitter som brukte å ligge på sanddynene ved Nordsjøkysten på den tida.

Det var før Scheveningen ble et kjent bade- og feriested ved Haag.
 
Populært Turistene elsker å bli lurt på denne måten. Mesdag Panorama ligger nå som nummer fem på Tripadvisors liste over 130 ting å gjøre i Haag.

PLATTFORMEN: Turistene står inne i plattformen som er omgitt av sand. Foto: PANORAMA MESDAG
PLATTFORMEN: Turistene står inne i plattformen som er omgitt av sand. Foto: PANORAMA MESDAG Vis mer

Disse panoramaene var veldig populære på slutten av 1800-tallet. Folk strømmet til for å nyte utsikten. Men så kom filmen. Det betydde slutten på panoramaene.

I dag finnes det bare noen få panorama-malerier igjen i verden. Panorama Mesdag regnes som et av de største, fineste og beste malte.

Kunstner Det som skiller Panorama Mesdag fra andre panoramaer er at det er malt av en av Hollands anerkjente malere, Hendrik Willem Mesdag som levde fra 1831 til 1915.

I 1880 fikk Mesdag i oppdrag å male en utsikt over kysten ved landsbyen Scheveningen.

I Haag kan du gå inn i et 120 meter langt maleri fra 1881

Ved hjelp av kona Sina, som også var en anerkjent maler, og studenter, sto det 120 meter lange maleriet ferdig i løpet av ett år, i 1881.

Det ble en sensasjon. Sina Mesdag er også malt sittende på stranda i maleriet.

Under det hele Med dagens mobilkameraer er det igjen blitt populært å besøke panoramaet. Turister tar selfies, lager panoramabilder og videoer med mobilen.

Ved forhåndsbestilling kan grupper få bli med under utsiktsplatået og se hvordan det hele ble til.

Det er i år 100 år siden maleren Hendrik Willem Mesdag døde. Det markeres i Haag med aktiviteter på museer over hele byen.

 UTSIKT:  Panorama Mesdag regnes som det fineste av panoramamaleriene som ble malt på 1800-tallet. I dag kommer turistene for å ta selfies. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
UTSIKT: Panorama Mesdag regnes som det fineste av panoramamaleriene som ble malt på 1800-tallet. I dag kommer turistene for å ta selfies. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer