Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Oksekappløp:

I helga begynner dette igjen

15 mennesker har mistet livet siden 1922.

GALSKAP ELLER KULTUR? I kveld åpnet årets San Fermin-festival i Pamplona, og i morgen tidlig slippes de første oksene i gatene. Slik så det ut i 2011. Foto: NTB Scanpix
GALSKAP ELLER KULTUR? I kveld åpnet årets San Fermin-festival i Pamplona, og i morgen tidlig slippes de første oksene i gatene. Slik så det ut i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2009 ble Daniel Jimeno Romero, spiddet av en okse da han løp i gatene under okseløpene i Pamplona. Han er foreløpig det siste dødsofferet i denne tradisjonen som har aner helt tilbake til 1400-tallet.

Siden 1922 og fram til Romeno mistet livet i 2009, har 15 mennesekliv gått tapt i okseløpene, som er en viktig del av San Fermin-festivalen.

ENTUSIASME: Fra åpningen av årets festival i Pamplona. Foto: NTB Scanpix
ENTUSIASME: Fra åpningen av årets festival i Pamplona. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I kveld ble årets festival åpnet med tradisjonelt fyrverkeri foran tusenvis av tilskuere foran rådhuset i Pamplona, og festen tar ikke slutt før om ni dager.

Da er det ventet at over en million mennesker har vært innom byen og tatt del i festivalen.

Daglige okseløp

Tradisjonen tro klarer ikke alle å forlate festen på egne bein. Selv om heldigvis er sjeldne, er det farlig å løpe foran oksene i de tidvis trange gatene, og hvert eneste år blir mellom 50 og 100 personer skadet i varierende grad.

Hver eneste dag de neste dagene, slippes oksene ut i gatene for å løpe de 850 meterne i gata som leder til byens tyrefekterarena.

Ernest Hemingway har bidro til å gjøre tradisjonen kjent da han skrev om den i romanen «Og solen går sin gang».

Sterke reaksjoner

Tradisjonen er elsket, men også hatet.

Da den 22 år gamle amerikaneren Matthew Tassio ble drept i 1995, førte det til massiv mediaomtale og en internasjonal proteststorm mot okseløpene, uten at det førte til store forandringer.

Tassio er den eneste utlendingen som har mistet livet i kappløpet mot oksene.

Skal man først løpe med oksene, som slett ikke anbefales som en turistaktivitet, er det viktigste av alt å holde seg på beina. Flere av ulykkene har skjedd etter at en løper har snublet og falt, og andre igjen har falt oppå vedkommende.

Og - bare for å ha nevnt det - San Fermin-festivalen er mye mer enn okseløp. I disse dagene er Pamplona en oase av fest, farger, konserter, kulturaktiviteter og yrende uteliv.