RIKTIG BRUK: Bilbeltet skal sitte tett på, og ikke være brettet. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE
RIKTIG BRUK: Bilbeltet skal sitte tett på, og ikke være brettet. Foto: PER ERVLAND / DINSIDEVis mer

I helga blir det storkontroll

Det blir beltekontroll over hele landet, fra fredag til søndag.

Dinside: Selv om 95 prosent av bilistene nå bruker bilbelte, så er ikke myndighetene fornøyd: Om lag 40 personer dør nemlig i bilulykker hvert eneste år fordi de ikke bruker bilbelte. I tillegg vil antagelig et større antall mennesker unngå skader.

Derfor skal Statens vegvesen ut på veiene kommende helg, både fredag, lørdag og søndag. Kontrolloffensiven finner sted i alle regioner over hele landet.

I en tilsvarende aksjon i fjor måtte så mange som 1300 personer finne seg i å betale gebyr til statskassen.
 
Som å hoppe fra taket Statens vegvesen påpeker at bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken.

Det er sterke krefter i sving, og det å kollidere i 50 km/t uten bilbelte, tilsvarer et fall på om lag ti meter. Det blir som å hoppe fra øverst på taket på et toetasjes hus, og rett i bakken.

Statens vegvesen legger til at det er unge menn som er overrepresentert i ulykkene. Ulykkene skjer oftest om natta, og dessverre er rus og høye hastigheter ofte en del av forholdene som skaper ulykkene.

- Derfor vil vi være ute på veiene hele helga, også på kvelds- og nattestid, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Likevel er det lys i tunnelen, for det er færre unge sjåfører som blir drept i trafikken.

Beltet skal sitte tett inntil kroppen, og det skal ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene, og alltid over skulderen.

Blir du stoppet uten bilbelte, får du 1500 kroner i gebyr. Har du usikrede passasjerer under 15 år blir føreren anmeldt.
 
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere bilnyheter får du her:
Barneseter byr på utfordring

Vegvesenet fjerner "glemt" regel