STAVERN:  Jentene på Kyststien går en mil fra torget i Stavern til Anvik gård. Her er Anja Portaas på vei opp svabergene, det kan bli noe kø i de smaleste passasjene. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
STAVERN: Jentene på Kyststien går en mil fra torget i Stavern til Anvik gård. Her er Anja Portaas på vei opp svabergene, det kan bli noe kø i de smaleste passasjene. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZIVis mer

I helga gikk 3017 jenter i Stavern, og resten av sommeren kan du gjøre det samme

Slik opplever du Norge på egne bein i sommer.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

STAVERN (Dagbladet): To timer før start, og regnet bøtter ned.

Det stopper ikke 3017 jenter som har meldt seg på arrangementet Jentene på Kyststien i Stavern første lørdag i juni.

Det er bare å kle seg etter været.

 FEIRER:  Vivian Annaniassen Olsen (til venstre) og venninnene tar en kjapp fotopause før sola titter fram over svabergene. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
FEIRER: Vivian Annaniassen Olsen (til venstre) og venninnene tar en kjapp fotopause før sola titter fram over svabergene. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Matchende
Gode sko og godt humør er nødvendig.

På torget i Stavern er det utdeling av T-skjorter med matchende drikkeflasker.

Årets farge er rosa. Det er forskjellig farge på T-skjortene hvert år.

Jubileum Det er ti år siden Jentene på Kyststien (JPK) ble arrangert første gang.

I år var det rekordpåmelding.

I helga gikk 3017 jenter i Stavern, og resten av sommeren kan du gjøre det samme

Jenter i alle aldrer har kommet langveisfra, Tromsø, Bodø og Estland, for en dag langs en av Norges fineste kyststrekninger.

Tidlig ute De ivrigste kom allerede til påmelding klokka ni om morgenen. Klokka tolv er siste sjanse for å legge ut fra torget, skal du få med seg festen på Anvik gård etter turen.

Med tre timers start blir det ikke fullt på stien.

Man går ikke på tid, men på humør.

Kyststier Kyststien er en blåmerket løype på cirka 35 kilometer fra Stavern til Ødegården ved Helgeroa.

Larvik kommune var tidlig ute med etablering av Kyststien, men nå finnes det merkede kyststier på begge sider av Oslofjorden.

Jentene på Kyststien går fra Stavern til Anvik gård, en strekning på en mil. Noen går fort. Andre legger inn mange og lange stopper underveis.

Halvveis på turen dukker sola også fram.

Naturområder Svabergene tørker fort. Vi går langs strender, og gjennom klissvåte skogstier etter morgentimenes regnskyller. Forbi Kjærstranda, naturområdene på Nalum.

Forbi hytteområder og campingplasser hvor campingfolket har tatt oppstilling, eller rettere sagt, satt seg ned på campingstolene for å heie på Jentene på Kyststien.

Turen går også innom Rakke Fort, et ukjent og vakkert område som først ble åpnet for allmenn ferdsel for sju år siden. Ved Fredriksvern står Jan Olav Eriksen klar for hilse på alle jentene og fortelle om Fredriksvern.

Turvenner - Dette er en tur alle kan melde seg på, sier Hanne Jensen Moth fra Larvik.

 KYSTSTI-KRISTIN:  Norge er vært beste ferieland, sier Kristin Hammer Anvik, som startet Jentene på Kyststien for ti år siden. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
KYSTSTI-KRISTIN: Norge er vært beste ferieland, sier Kristin Hammer Anvik, som startet Jentene på Kyststien for ti år siden. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Hun er en av turvennene for dem som har meldt seg på alene, og vil ha noen å gå sammen med.

På drikkestasjonen på Bøn, omtrent midtveis bys det på banan og vannflaske. Herfra setter de fleste av jentene farten opp.

Hund på tur En liten chihuahua, fem år gamle Bonnie, er med på turen med skritteller rundt halsen. Hun har ingen problemer med å følge med matmor, Anja Portaas, som går turen sammen med kollegaer fra i Mjøndalen.

- Vi har meldt oss på for å feire 40-årsdagen sammen, sier Vivian Annaniassen Olsen, som fylte 40 å for fem dager siden.

Det er moro å gjøre noe sammen, forteller venninnene fra Akershus som har planlagt en hel helg i Stavern.

 KJÆRSTRANDA:  En av de fineste strendene i Vestfold. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI.
KJÆRSTRANDA: En av de fineste strendene i Vestfold. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI. Vis mer

Mina Camilla Svendsen har gått noe av denne kyststien tidligere.
 
-  Veldig gøy sier Marit Remøy.

- Supert opplegg. Enkelt og fint, mener Siri-Anne Furulund.

Flere turer Noen har gått mange og lange turer før, for det finnes massevis av organiserte turmuligheter landet rundt.

Vi hører om Nordkappmarsjen - sju mil fram og tilbake. Andre har gått Trysilrypa.

Noen har pyntet seg til den store junidagen. Vel framme på Anvik er det duket for jentefest på det som må være et av Norges største rekebord.

RAKKE:  Nå er Rakke åpent for for alle. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
RAKKE: Nå er Rakke åpent for for alle. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Musikk, marked, kaffe og vafler til inntekt for Gatefolket. Festen på Anvik stenger klokka 18.00 og deretter skal Stavern inntas av Kyststi-jentene.

Kyststi-Kristin Primus motor for hele arrangementet er Kristin Hammer Anvik, bondefrue på Anvik gård, som nå driver gårdsbutikk med gourmetmat i den gamle løktørka på gården.

Det hele startet hun for ti år siden med 247 påmeldte.

Vi får inn noen avslutningsord fra travle Kristin:

- Norge er jo vårt nærmeste ferieland.

 FREDERIKSVERN:  Jan Olav Eriksen står klar for å hilse på alle jentene og fortelle om Fredriksvern. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
FREDERIKSVERN: Jan Olav Eriksen står klar for å hilse på alle jentene og fortelle om Fredriksvern. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer