I hvilken annen hovedstad går du på kafe i badekåpa?

Kom som du er i badebyen Oslo.

BADEBY: Ella Bennett er langtfra alene om å vandre rundt i byen i badekåpe. Etter morgenbadet på Frognerbadet er hun klar for morgenkaffe med  badegjengen. Frotte og tøfler er vanlig antrekk på kafe Karabista i Middelthuns gate om morgenen. Ved siden av Ella sitter badekompis Jon Reierstad Foto: LARS EIVIND BONES
BADEBY: Ella Bennett er langtfra alene om å vandre rundt i byen i badekåpe. Etter morgenbadet på Frognerbadet er hun klar for morgenkaffe med badegjengen. Frotte og tøfler er vanlig antrekk på kafe Karabista i Middelthuns gate om morgenen. Ved siden av Ella sitter badekompis Jon Reierstad Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Midt i Oslo kan du hver morgen se folk tusle gatelangs i tøfler og badekåpe med håndkle under armen.  Noen setter seg også på kafe i badekåpa.

Rundt halv åtte strømmer morgenbaderne ut av porten til Frognerbadet, i påkledning mange forbinder med morgenbad på hytta.

På få år har badelivet tatt seg betraktelig opp i hovedstaden. Vil du bade i saltvann er det bare å sette nesa mot fjorden. Bygdøy Sjøbad fra 1880 ligger noen steinkast fra E18 ved Sjølyst. Stranda lå brakk i mange år, men er tilbakeført til fordums prakt og blitt populær.

BAD I SENTRUM: Langtfra alle kaster klærne og bader i indre havnebasseng, som disse to gutta gjorde for et par år siden. Det finnes andre muligheter midt i byen, for eksempel på Tjuvholmen. Nå loves renere vann i Bjørvika. Allerede neste sommer kan du bade foran Operaen. Året etter kommer badeanlegg på Sørenga. Illustrasjonsfoto: LARS EIVIND BONES
BAD I SENTRUM: Langtfra alle kaster klærne og bader i indre havnebasseng, som disse to gutta gjorde for et par år siden. Det finnes andre muligheter midt i byen, for eksempel på Tjuvholmen. Nå loves renere vann i Bjørvika. Allerede neste sommer kan du bade foran Operaen. Året etter kommer badeanlegg på Sørenga. Illustrasjonsfoto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Enda mer by får du på Oslos nyeste strand på Tjuvholmen. Ifølge reiselivsbibelen Conde Nast Traveller er Oslo «stedet å være i  sommer», blant annet på grunn av Tjuvholmen.

-Topp beliggenhet. Her har man sola lenge, sier Joachim Silkebækken, på badetur i byen selv om han bor ved fine badeplasser i Bærum. Han «ligger til tørk» på stranda sammen med kompisene Kate Beate Halvorsen og Jeah Nae Sandnes.

Joachim ser ikke bort fra at du neste år finner ham i vannet foran Operaen. Både i Bjørvika og på Sørenga kommer nye badestrender.

-Først shopping og kafe, deretter bad. Veldig bra kombinasjon, sier han.

Klassikeren Frognerbadet er klassikeren. I generasjoner har Oslo-folk tatt morgenbadet sitt her. Tidligere ordfører Albert Nordengen var en av dem. 
En badegjeng møtes hver morgen på kaffebaren tvers over gata for badet. Noen er pensjonister, noen skal videre på jobb.

BYBAD Kate Beate Halvorsen (20) t.v. og Joachim Silkebækken (18) synes stranda på Tjuvholmen ligger perfekt til. Badevannet er det ikke noe å si på. Foto: BENJAMIN A. WARD
BYBAD Kate Beate Halvorsen (20) t.v. og Joachim Silkebækken (18) synes stranda på Tjuvholmen ligger perfekt til. Badevannet er det ikke noe å si på. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

-Frognerbadet er det beste ved Oslo, sier Eilif Dahl, fornøyd etter dagens trim.

-Hadde noen tatt vekk Frognerbadet ville jeg vurdert å flytte.

Han synes badet åpner for sent om morgenen (klokka sju) og har for kort sesong (mai-august), men nyter det han får. Gjennom Frogner Svømmeklubb jobber han og gjengen rundt bordet for helårsbad ved Vigelandsparken.

Regner med regn Noen tar kaffen i shorts og boblejakke, et par har hekleteppe over skuldrene, en stiller i kritthvit badekåpe.

-Det hender folk ser rart på meg når jeg går på fortauet i badekåpe. Da passer jeg på å holde håndkleet synlig, så de ser at jeg har vært på badet, sier Ella Bennett.

NÆR BYEN: Noen hundre meter fra E18 på Sjølyst finner du Bygdøy Sjøbad, en gammel badestrand som lå brakk i mange år. Etter at den fikk et løft er den blitt svært populær. Foto: AGNETE BRUN
NÆR BYEN: Noen hundre meter fra E18 på Sjølyst finner du Bygdøy Sjøbad, en gammel badestrand som lå brakk i mange år. Etter at den fikk et løft er den blitt svært populær. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Regntunge skyer ligger over kafebordet, men været bekymrer ikke. Badebyen Oslo er også bygebyen Oslo, og regn har sine fordeler.

Regn prikker herlig på skuldrene når man bader, mener Ella Bennett.

-Regn betyr også færre folk. Man har bassenget for seg sjøl, sier Unni E.Grønn.

-Vi tåler det meste bare vanntemperaturen er god. Frognerbadet holder 27 grader konstant. Det er mer enn Oslofjorden. Dessuten er bassenget fritt for maneter, sier Ingeborg Moræus Hanssen, tidligere kinosjef i Oslo.

Tjuvholmen og Hovedøya Frognerbadet-gjengen bader også i fjorden, og vet hvor man skal hoppe i havet.

KUNST OG CRAWL: På Tjuvholmen kan du slange deg i gresset og nyte utsikten til kunsten og fjorden - eller ta deg en treningstur i vannet.
KUNST OG CRAWL: På Tjuvholmen kan du slange deg i gresset og nyte utsikten til kunsten og fjorden - eller ta deg en treningstur i vannet. Vis mer

-Halden Brygge og Hovedøya, sier en.
-Huk, Paradisbukta og Bygdøy Sjøbad, sier en annen.
-Ikke glem Tjuvholmen og Ingierstrand, sier en tredje.

De slår også et slag for vannene i marka.

-Steinbruvannet, veldig bra sted, sier Truls Chr. Vold.
-Bogstadvannet, Båntjern, Nøklevann og Lutvann. Prøv også Frysja, sier de.

Bra badevann Oslo har en lang rekke badeplasser på langs fjorden og i marka. Hvor de ligger, badetemperaturer og hvordan du kommer dit kan du sjekke her.

Kvaliteten på badevannet finner du samme sted. Langøyene har vært stengt, men også de gamle deponiøyene er nå friskmeldt av Bymiljøetaten, selv om du frarådes å oppholde deg på gressletta over det gamle avfallsdeponiet.

Ingierstrand i ny drakt Årets nykommer heter Ingierstrand Bad. Det vil si helt ny er den ikke.

MIDT I BYEN: Kate Beate Halvorsen (20), Joachim Silkebækken (18) og Jeah Nae Sandes (18) ligger  «til tørk» på stranda på Tjuvholmen. I bakgrunnen Astrup Fearnley museet. Foto: BENJAMIN A. WARD
MIDT I BYEN: Kate Beate Halvorsen (20), Joachim Silkebækken (18) og Jeah Nae Sandes (18) ligger «til tørk» på stranda på Tjuvholmen. I bakgrunnen Astrup Fearnley museet. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Nesten 80 år etter sin fødsel har restaurant Den hvite Elefant byttet navn til Ingierstrand Bad og gjenoppstått.
Oslo kommune har spyttet i 50 millioner kroner for å pusse opp funkisrestauranten og badestedet med Oslos høyeste stupetårn.

Er du glad i bad fra 30-tallet, kan du også besøke Hvalstrand bad i Asker, kåret til en av Norges fineste badestrender. Anlegget fra 1934 er tegnet av arkitekten Andre Peters. Arkitekturen på restaurantbygningen kan være verdt turen i seg sjøl.

Bad i sentrum Men du behøver altså ikke forlate sentrum for å bade. På et par år er stranda på Tjuvholmen blitt en av byens mest populære. Ikke stor, men med skulpturpark og vid utsikt over fjorden, med barer og restauranter ligger i umiddelbar nærhet.

Enda mer badeliv blir det. En del av hestehandelen om Munchmuseet er nytt badeland ved Tøyenbadet. Det vil ta noen år, men bassenger og parkanlegg kommer.

Allerede neste år kan du kaste deg i vannet fra ny strand foran Operaen.

-Da er Midgardsormen ferdig. Det nye avløpsnettet vil rense så mye at det blir trygt å bade i Bjørvika, sier Eivind Hartmann, planansvarlig i HAV eiendom.

Året etter kommer strand på Sørenga,et par steinkast unna.

Da kan kan du istedet for øyhopping prøve badehopping fra strand til strand i byen.

Etter å ha badet på Bygdøy og Tjuvholmen kan du følge Havnepromenaden til Operaen og ende opp ved Sørengautstikkeren oppunder Ekebergåsen. Havnepromenaden blir på ialt 3,5 kilometer.

Synes du ikke det er nok, er det bare å fortsette til badestrendene på Ulvøya, Malmøya og Katten.

Kveldsbadet tar du i Hvervenbukta eller på Ingierstrand Bad.