- I Italia er alt kortreist. De bruker de råvarene de har

Her er Brimis VM-mat.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

MATPAUSE: Arne Brimi nyter en kort fristund i vinterlandskapet på Vianvang. Inspirert av VM på ski byr han denne helga på tre gode retter fra Italia. Foto: METTE MØLLER
MINESTRONESUPPE: - Minestrone er en klassiker. Når den er rett laget, smaker den fenomenalt. Ei slik god suppe er grunnleggende for oss kokker, det er noe vi skal kunne, sier Brimi. Foto: METTE MØLLER
PIZZA MED GOD SPEKESKINKE: - Det viktigste er at pizzabunnen blir god og sprø. Grunnarbeidet ligger i bunnen og i sausen. Det må gjøres ordentlig, sier Brimi. Foto: METTE MØLLER
RISOTTO MED SOPP: Her er en enkel variant med steinsopp, som er en mye brukt råvare i Italia. Foto: METTE MØLLER

Sportsinteressert som han er, sørger Brimi for at det er VM-stemning på kjøkkenet på Vianvang.

Blant sjalottløk, grønnsaker, kjeler og bakeboller står radioen strategisk plassert slik at verken kokker eller servitører går glipp av norske medaljer i italienske Val di Fiemme.

MINESTRONESUPPE: Navnet betyr «suppa med mange ingredienser» og Brimi lager sin variant med bacon, rotgrønnsaker, løk og masse tomater. Friske urter, litt chili og god olivenolje hører med. Foto: METTE MØLLER
MINESTRONESUPPE: Navnet betyr «suppa med mange ingredienser» og Brimi lager sin variant med bacon, rotgrønnsaker, løk og masse tomater. Friske urter, litt chili og god olivenolje hører med. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Det er radiosendingene som gjelder, TV finnes ikke på fjellrestauranten Vianvang.

- Det er fint å jobbe med radioen på. Og vi blir inspirert av gode norske prestasjoner, smiler Brimi, mens han hakker grønnsaker i ekspressfart.

Minestronesuppe Han skal koke minestronesuppe, en ekte italiensk vinterfavoritt.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Minestrone er en klassiker. Når den er rett laget, smaker den fenomenalt. Ei slik god suppe er grunnleggende for oss kokker, det er noe vi skal kunne, sier Brimi.

Han er veldig glad i italiensk mat. Den enkle tenkningen i matkulturen inspirerer.

- Den italienske rausheten og de enkle, grunnleggende smakene - det er fenomenalt. Vi snakker mye om kortreist mat i Norge, i Italia er alt kortreist. De bruker de råvarene de har, sier Arne Brimi.

«Den store suppa» Minestrone betyr «den store suppa» eller «suppa med mange ingredienser». Det finnes mange forskjellige oppskrifter, og Brimi lager sin variant med bacon, rotgrønnsaker, løk og masse tomater.

Friske urter, litt chili og god olivenolje hører med. En smaksrik og fyldig suppe som er enkel å lage og perfekt som TV-mat nå under VM på ski.

Som nordmenn flest setter Brimi den italienske pizzaen høyt. Brimi lager sin på italiensk vis, men med norske råvarer.

Den store vedovnen på Vianvang er bygd etter inspirasjon fra Italia, og selv om kokken bruker den til å steke alt fra kveite til reinsdyrlår, er den som skapt for pizza.

- Det viktigste er at pizzabunnen blir god og sprø. Grunnarbeidet ligger i bunnen og i sausen. Det må gjøres ordentlig, sier Brimi.

Her er Dagbladets saker fra ski-VM