I katedralen der Ludvig 14. gifta seg for 350 år siden, er to ting umulig å overse

Du får bare sett hvor vakkert det er ved å gå inn fra siden.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ST-JEAN-DE-LUZ (Dagbladet): I katedralen der Ludvig 14. fikk sin Marie-Thérèse sommeren 1660, er to ting umulig å overse: Den overveldende skjønnheten og rekken av skriftestoler. Begge deler har sin naturlige forklaring.

Ingenting ble spart på da franskekongen fikk sin prinsesse,«infantaen» av Spania. Ekteskapet skulle knytte de to landene sammen og var resultatet av intense forhandlinger.

Den enkle kirken med sitt høye alter og sine klassiske balkonger, ble pyntet og utsmykket en konge verdig. Bedre mat og drikke, og mer fristende søtsaker, hadde byen aldri servert.

STEMNING: Saint-Jean-de-Luz har seks strender, noen er lune og familievennlige, andre egnet for surfing og snorkling. Dagene kan være lange og solfylte, men en regnskur må du regne med. Etter skuren kan du sitte helt alene på den høye muren og se ut over Atlanterhavet. Det har sin sjarm det også. Foto: LARS EIVIND BONES
GAMMELDAGS HYGGE: Saint-Jean-de-Luz har små strandbygg i de klassiske sommerfargene. Foto: LARS EIVIND BONES
VAKKER: Kirken der Ludvig 14. giftet seg ble bygd i det 15. århundre for å erstatte en tidligere kirke i romersk stil. Foto: LARS EIVIND BONES
STILLE: Folk går rundt i den dunkle kirken i stillhet. Mange tenner et lys. Foto: LARS EIVIND BONES
FISKEHAVN: Byen var engang et viktig sentrum for hvalfangst. Fiske etter tunfisk, sardiner, lysing og ansjos foregår fortsatt. Foto: LARS EIVIND BONES
FRODIG: Reiser du til Baskerland må regne med en regnskur. Til gjengjeld er naturen så frodig at du nesten kan se at det vokser. Foto: LARS EIVIND BONES
DETALJER: Byen har flotte villaer med vakre detaljer. Byens velstand og vekst ble i 200 år tuftet på sjørøveri. Foto: LARS EIVIND BONES
HAVDUFT: Byen er forlengst oppdaget av rike parisere. Mange flytter permanent hit når de blir pensjonister. Badedrakt og paraply er like nødvendig ved Biskayabukta. Foto: LARS EIVIND BONES
HISTORIE: Disse murene har sett alt fra kongelige til brutale pirater. Foto: LARS EIVIND BONES
BLOMSTERPRAKT: Å reise i Baskerland er også en reise i blomster, farger og dufter. Foto: LARS EIVIND BONES

Det var til dette bryllupet at de franske makronene så dagens lys, funnet opp av konditorhuset Adam.

Maison Adam finner du ennå i byen, nå med langt mer bak disken enn kaker.

Pirater Skriftestolene har også vært nødvendige i den baskiske kystbyen.

I et par hundre år var St-Jean-de-Luz piratby. Mange av de gamle praktfulle villaene er tuftet på to hundre års brutalitet til havs.

Veldig mye anger finner du ikke i dag. Sjørøvertida gjorde byen nest størst i regionen og kalles uten blygsel for «byens gullalder».

BADELIV:  Saint-Jean-de-Luz har seks strender. Grand Plage er den mest familievennlige. Foto: TOURISME BIARRITZ
BADELIV: Saint-Jean-de-Luz har seks strender. Grand Plage er den mest familievennlige. Foto: TOURISME BIARRITZ Vis mer

Kommer du til St-Jean-de-Luz er det imidlertid stranda som trekker mest. Eller rettere sagt strendene. Byen har seks i alt. Noen passer for barnefamilier, andre for snorklere og surfere.

På stranda kan du lett føle deg hensatt til norsk sommervær. Sol det ene øyeblikket, en regnskur det neste. Vil du unngå regn er ikke Baskerland stedet.

Himmeldusjen gjør til gjengjeld naturen så frodig at du nesten kan se det vokser.

Fisk og pepper Der nabobyen Biarritz har svære avenyer og glitrende hoteller, er Saint-Jean-de-Luz mer diskret.

Fiskehavna gir et røffere inntrykk, gatene er smalere, husene typisk baskiske, ofte i hvit mur med røde og grønne karmer og karnapper.

GOD BLANDING: Saint-Jean-de-Luz ligger så nær spanskegrensa at den er litt spansk. Her hører du mye spansk og får chocolate con churros til frokost om du vil. Fiske- og badebyen er også fransk, men aller mest baskisk, med baskisk mat og typiske røde og grønne farger på hus og båter. Foto: TOURISME BIARRITZ
GOD BLANDING: Saint-Jean-de-Luz ligger så nær spanskegrensa at den er litt spansk. Her hører du mye spansk og får chocolate con churros til frokost om du vil. Fiske- og badebyen er også fransk, men aller mest baskisk, med baskisk mat og typiske røde og grønne farger på hus og båter. Foto: TOURISME BIARRITZ Vis mer

Maten er ofte billigere, selv om byen har sin andel gourmetrestauranter og pengesterke parisiske pensjonister.

Noen bor permanent, andre pendler. Å ha hus i St-Jean-de-Luz gir status. Fire av ti boliger i byen eies av tilreisende.

Septemberlykke Kommer du nå i august, er hvert rom i byen opptatt. Det beste er å vente til september, eller bo i en landsbyene i innlandet.

I september er det 22-23 grader i lufta, badevannet er ennå varmt og dagene kan være lange og solfylte. Da kommer de smale gatene til sin rett.

St-Jean-de-Luz er lukta av fisk og hav, knipper med chilipepper til tørk, fremmedartede baskiske navn og en god fiskesuppe til lunsj.

HISTORIE: Disse murene har sett alt fra kongelige til brutale pirater. Foto: LARS EIVIND BONES
HISTORIE: Disse murene har sett alt fra kongelige til brutale pirater. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

For mange er høydepunktet kirka, der Marie-Thérèse og Ludvig 14. gikk ut døra som de aller siste. Etter dem ble kirkedøra murt igjen.

Skjønnheten på innsiden er den samme. Og sideinngangen fungerer utmerket.