I kjelleren på dette huset ligger det 20 000 flasker vin

Nordligst i verden, og du kan få smake.

LEGENDARISK: Huset er lett å legge merke til der det ligger i ensom majestet et steinkast utenfor sentrum av Longyearbyen. Foto: ROGER BRENDHAGEN
LEGENDARISK: Huset er lett å legge merke til der det ligger i ensom majestet et steinkast utenfor sentrum av Longyearbyen. Foto: ROGER BRENDHAGENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

SVALBARD (Dagbladet): 78 grader nord ligger et hus med en vinkjeller så flott at den har to glass hos magasinet «Wine Spectator».

Huset heter kort og godt «Huset», ligger et steinkast utenfor sentrum av Longyearbyen, og vinkjelleren er berømt langt utenfor det lille øyriket.

Få restaurantkjellere i verden kan måle seg, enten det er i bredde eller kvalitet, skryter Huset på sin hjemmeside.

Det sies at du faktisk finner verdens nordligste og mest bortgjemte vinkjeller akkurat her.

Kvalitet og konkurranse - Kommer du opp hit bare for å tjene penger, da blir du ikke lenge, smiler daglig leder ved Huset, Jonathan Lilie.

HUSETS VINKJELLER: Restaurantsjef og sommelier Bo Tommy Ørnewald (t.v.) og daglig leder Jonathan Lilie, viser stolt fram den klassiske vinkjelleren med viner fra Frankrike, Italia, Tyskland og Spania. Foto: ROGER BRENDHAGEN
HUSETS VINKJELLER: Restaurantsjef og sommelier Bo Tommy Ørnewald (t.v.) og daglig leder Jonathan Lilie, viser stolt fram den klassiske vinkjelleren med viner fra Frankrike, Italia, Tyskland og Spania. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Han kom fra Göteborg til Svalbard for å begynne å jobbe her for et par år siden, og i januar 2011 tok han over som daglig leder ved restauranten.

Med fokus på kvalitet og kompetanse både på det som spises og drikkes i restauranten, har han med seg restaurantsjef og sommelier Bo Tommy Ørnewald. Han er også svensk.

Varemerke - Vinkjelleren forsterker varemerket til Huset veldig, sier Lilie.

Sammen med kvalitet på kjøkkenet skal den sikre Husets posisjon som serveringssted på Svalbard.

På 1990-tallet hadde huset omtrent ingen konkurranse. I dag er det åtte-ti andre restauranter å velge mellom.

30 000 flasker Når siste båt går om høsten og vinterlageret er fullt, har Huset 30 000 flasker i kjelleren. Isen gjør at det minst er tre måneder til neste påfyll av flasker.

- I dag er det rundt 20 000 flasker, og 1037 forskjellige typer. Vi importerer cirka 8000 flasker i året, sier Ørnewald. 

Det er han som har hovedansvaret for vinkjelleren, med god hjelp av hovmester Sara Weiberg.

Klassisk kjeller På Husets hjemmeside står det at du kommer til en av Nord-Europas største og flotteste vinkjellere.

Det har også flere steder blitt skrevet at Huset har Norges beste vinkjeller, men det er en smakssak modererer sommelieren.

- Vi har en klassisk vinkjeller, med viner fra Frankrike, Italia, Tyskland og Spania. Vi har en god bredde, og det er det vi er sterke på, sier han.

HROAR HOLM: Det var Hroar Holm som drev Huset fra 1977, som startet det møysommelige arbeidet med å bygge opp vinkjelleren fram til han sluttet i 1999. Foto: ROGER BRENDHAGEN
HROAR HOLM: Det var Hroar Holm som drev Huset fra 1977, som startet det møysommelige arbeidet med å bygge opp vinkjelleren fram til han sluttet i 1999. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Ikke minst serier av viner fra Rhônedalen, Bordeaux, og en rekke søte viner. Det handler om langsiktig arbeid, forteller Ørnewald.

Anno 1951 Det var Hroar Holm som drev Huset fra 1977, som startet det møysommelige arbeidet med å bygge opp vinkjelleren fram til han sluttet i 1999, forteller Lilie.

Etter Holm hadde Huset et par andre eiere, før Lilie og Ørnewald tok over arbeidet med vinkjelleren.

Huset er et Longyearbyens mest legendariske bygg. Det er tegnet av Jacob Hansen, og ble bygd av Store norske som forsamlingshus i 1951.

Døpt av folket Det er lett å legge merke til der det ligger i ensom majestet ved foten av Longyearbreen.

Historien forteller at det raskt ble døpt «Huset» av lokalbefolkninga, og det har fungert som både skole, sykehus og postkontor.

RESTAURANTEN: 
På veggen henger et isbjørnskinn. Den ble skutt på kirketrappa i Longyearbyen for et par tiår siden. Tilberedt etter alle kunstens regler ble bamsen servert på Huset mens gjestene sang «Bjørnen sover». Foto: ROGER BRENDHAGEN
RESTAURANTEN: På veggen henger et isbjørnskinn. Den ble skutt på kirketrappa i Longyearbyen for et par tiår siden. Tilberedt etter alle kunstens regler ble bamsen servert på Huset mens gjestene sang «Bjørnen sover». Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

I 1977 tok Nordic hotels over driften, og i dag eies det av Svalbard booking.

Kommer for å se - Det finnes folk som bare kommer innom for å se på Huset, sier Lilie.

Du kan booke vinsmaking på forhånd om du ønsker det, eller du kan ta tak i personalet og spørre om du får ta en titt på kjelleren om du tilfeldigvis er innom.

- Mange som kommer opp hit har peiling på vin, og vet hva de vil ha, forteller Ørnewald.

Men Huset har vin både for kjennere og nybegynnere, bedyrer han.

Gammel og god Det er en gammel vinkjeller, og på Huset har du sjansen til å drikke gode gamle viner:

VINSMAKING: Du kan booke vinsmaking på forhånd om du ønsker det, eller du kan ta tak i personalet og spørre om du får ta en titt på kjelleren om du tilfeldigvis er innom. Foto: ROGER BRENDHAGEN
VINSMAKING: Du kan booke vinsmaking på forhånd om du ønsker det, eller du kan ta tak i personalet og spørre om du får ta en titt på kjelleren om du tilfeldigvis er innom. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

- Trenden er at vinene drikkes for unge. Her har vi stort sett bare gamle viner. Mens mange er ferdig med 2003-årgangen i mange serier, har ikke vi begynt på 2000-årgangen, smiler sommelieren.

- Mange blir imponert. En kjent nordmann sa at det var som å komme til Provence, sier Lilie.

Han har hatt besøk av mange kjente fjes.

Zinedine Zidane, Ban Ki-moon, prins Harry, Hillary Clinton, kronprins Haakon, kronprinsesse Victoria og kronprins Fredrik, har alle vært innom.

Bjørnen sover Her kan du nyte en bedre middag i staselige omgivelser.

På veggen henger et isbjørnskinn. Bjørnen ble skutt på kirketrappa i Longyearbyen for et par tiår siden.

Tilberedt etter alle kunstens regler ble bamsen servert på Huset.

Da den ble trillet inn i matsalen fra kjøkkenet, sang alle gjestene «Bjørnen sover», vakkert akkompagnert av en av landets ledende pianister.

Flere barer og restauranter I tillegg til Huset finner du en rekke serveringssteder med mat og drikke på menyen i Longyearbyen. Her har du en liten oversikt over alternativene:

Karls-Berger
Puben vegg i vegg med Lompen-senteret. Har kanskje verdens beste utvalg av brennevin, med over 1000 sorter sprit.

Barentz Pub & Spiseri    
Spiseri med alle rettigheter.
www.spitsbergentravel.no

 Brasseri Nansen
Brasseri med internasjonale og arktiske retter.
www.spitsbergentravel.no

Svalbar
Pub i sentrum med burgere, salater, sandwhicher og grillmeny.
www.svarlbar.no

Fruene kaffe og Vinbar AS   
Kaffebar på Lompensenteret med fersk bakst, dagens lunsj og alle rettigheter.

Funktionærmessen restaurant
Franskinspirert kjøkken med utsikt over Longyeardalen.
www.spitsbergentravel.no

Funken bar
Bar med alle rettigheter.
www.spitsbergentravel.no

Cognachemsen
Se nordlys eller midnattssola fra toppen av Basecamps fangstmannshotell.
www.basecampspitsbergen.no

Kroa
Kro, bar og restaurant med alle rettigheter og á la carte-meny

Restaurant vinterhagen og Peisen bar
Restaurant med arktisk- og thaiinspirert meny.
www.polarriggen.com

Rabalder kulturkafé
Barnevennlig kafé åpen på dagtid i kulturhuset i Longyearbyen.
www.spitsbergentravel.no

Les mer på den offisielle reiselivssportalen for Svalbard, Svalbard.net eller på Visit Norway.