I «Live music capital of the world» spilles det fra 100 scener daglig

Her er det som en festival hver eneste dag.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

AUSTIN, TEXAS (Dagbladet): Sjøl om Austin både er hovedstaden i Texas og verdens musikkhovedstad - «The Live Music Capital of the World» - er det ikke sånn at du være glad i musikk for å dra dit. Men - du vil garantert få mer ut av oppholdet.

Samtidig - om du kan styre deg for musikken er det fortsatt mye å finne på både her og i nabobyen San Antonio.

Vi ba en kjentmann, musikeren Guy Forsyth (45), vise oss sitt Austin.

Musikk over alt Byen er i mars åsted for verdens største bransjefestival for musikk, South By Southwest (SXSW), med musikk nesten døgnet rundt fra flere tusen band, men også alt for mange folk og hotellrom som er opptil tre ganger dyrere enn ellers i året.

Derfor er det lurt å legge det første besøket utenfor festivalen.

Og - husk at Austin er som en festival hver dag, med livemusikk fra om lag 100 scener i og rundt sentrum. Ofte kan du få livemusikk til maten også.

Øst-Austin Giatrist, vokalist og munnspiller Guy Forsyth er typisk for Austins mange tusen profesjonelle musikere. Han kom til byen i 1990, 21 år gammel, og spilte 300 konserter i året, aleine eller etter hvert med bandet Asylum Street Spankers.

POPULÆR RESTAURANT: Guy Forsyth ved inngangen til døgnåpne Magnolia Café på South Congress. Foto: ØYVIND RØNNING
ALLTID ÅPENT: Guy Forsyth på Magnolia Cafe, som er åpent hele døgnet og er en av Austins mest populære restauranter. Foto: ØYVIND RØNNING
MUSIKK OVER ALT: Guy Forsyth i sin favorittbutikk de 24 åra han har bodd i musikkbyen, South Austin Music.Foto: ØYVIND RØNNING
STEVIE RAY-STATUEN: Guy Forsyth leker med dattera Mary Mae (6) foran statuen av bluesmusikeren Stevie Ray Vaughan ved Auditorium Shores. Foto: ØYVIND RØNNING
OVER REGNBYEN: Guy Forsyth avslutter gjerne sine konserter med å spille en fantastisk versjon av «Over The Rainbow» på sag. Foto: ØYVIND RØNNING
PÅ VEGGEN: Guy Forsyth foran Austins egen Wall of Fame. Han har sjøl en plass rett opp til høyre. Foto: ØYVIND RØNNING
WALL OF FAME: Finner du igjen de favorittartist på denne veggen bak South Austin Music? Foto: ØYVIND RØNNING
FAST KVELD: Dale Watson har fast kveld på The Continental Club - og spiller over alt i Austin. Foto: ØYVIND RØNNING
FAR OG SØNN: Dustin og faren Kevin Welch kan stadig treffes på en av klubbene i Austin. Foto: ØYVIND RØNNING
BESTE HONKY TONK: Broken Spoke fyller 50 år i år og er kåret til Texas´ beste honky tonk. Foto: ØYVIND RØNNING
AUTENTISK: Inngangspartiet til Broken Spoke, som fyller 50 år i år. Foto: ØYVIND RØNNING
COUNTRY OG DANS: På Broken Spoke kan du høre livemusikk og danse - eller lære deg å danse. På scenen: Jesse Dayton. Foto: ØYVIND RØNNING
HÅNDSYDD: Butikksjef Jim Betancourt i Texas Custom Boots leverer håndsydde boots til artister, skuespillere - og vanlige folk. Foto: ØYVIND RØNNING
BARTON SPRINGS: Basseng med naturlig kildevann - alltid ca. 21 grader. Foto: ØYVIND RØNNING
EKTE MEKSIKANSK: Autentisk meksikansk mat, anbefalt av Guy Forsyth. Foto: ØYVIND RØNNING
VARIG MINNE: På Southside Tattoo på Congress Avenue kan du få et varig minne fra Austin. Foto: ØYVIND RØNNING
ELDSTE DANCE HALL: Gruene Hall, en snau time utenfor Austin, ble bygd i 1878 og er Texas´ eldste dance hall. Foto: ØYVIND RØNNING
VEGGKUNST: Veggmaleri nederst i musikkgata 6th Street. Foto: ØYVIND RØNNING
IKKE KØDD MED TEXAS: Slik kan dette slagordet også oversettes. Foto: ØYVIND RØNNING

Vi hørte ham en mandagskveld med Hot Nut RivetersThe White Horse øst i Austin, et område som er i ferd med å endre karakter fra fattigslig til hipt - med dyre leilighetskompleks under planlegging eller bygging.

Besøket kan gjerne kombineres med et måltid på tradisjonsrike Cisco's rett ved.

- East Side er stedet hvor mye skjer nå, sier Guy Forsyth til Dagbladet.

Han forteller at hele byen har endret seg mye siden han begynte å spille på gata for 24 år siden.

Austin er igjen en av byene i USA som vokser raskest. High tech er en av årsakene. Det har ført til økte levekostnader - og større konkurranse om spillejobbene.   

Flere band Alle de fem musikerne i Hot Nut Riveters spiller med flere andre band.

Det er forståelig, når mandagens gratiskonsert ble betalt med driks og et bidrag fra klubben - til sammen 34 dollar per mann.

KJENNEMERKE: Austin Motel, også kalt «the penis hotel»!, er rockehotellet i Austin og et kjennemerke på South Congress Avenue. På motsatt side av gata ligger The Continental Club. Foto: ØYVIND RØNNING
KJENNEMERKE: Austin Motel, også kalt «the penis hotel»!, er rockehotellet i Austin og et kjennemerke på South Congress Avenue. På motsatt side av gata ligger The Continental Club. Foto: ØYVIND RØNNING Vis mer

Det er ikke mye å leve av, men de gjør det for å ha en unnskydning til å spille sammen og ha det hyggelig med gode venner.

I juni gir bandet ut sitt første album.

Saxon Pub Den påfølgende fredagen spiller Guy med bluesbandet sitt på Saxon Pub. Forsyth drar publikum hver gang, og her slipper han å spille for driks.

- Den største industrien i Austin er fortsatt musikk, men pengene går ikke tilbake til artistene. Likevel har jeg klart å leve av musikken. Jeg har aldri hatt en vanlig jobb, sier Guy.

En skilsmisse - og ei datter på seks år - har fått ham til å trappe ned. Men han står på scenen i gjennomsnitt tre-fire kvelder i uka når han ikke er på turné.

Han har spilt i Norge flere ganger. Undertegnede husker fortsatt konserten hans på Den stundesløse under Bergenfest i 2002 - da han brukte bardisken som scene og bestilte drinker mens han sang - uten mikrofon.

Er du heldig, får du oppleve at han helt på tampen tar fram saga og gjør en rørende vakker versjon av «Over The Rainbow».  

Flaggermus Det er et par andre ting du også bør oppleve før du reiser fra Austin. Den største bestanden av flaggermus i hele USA, over 1,5 millioner, bor under Congress Bridge.

MUSIKK OVER ALT:  Vår personlige guide til Austin, musikeren Guy Forsyth, i sin favorittbutikk de 24 åra han har bodd i musikkbyen, South Texas Music. Her selges vintage-gitarer og andre små og store - og runde - strengeinstrumenter. Foto: ØYVIND RØNNING
MUSIKK OVER ALT: Vår personlige guide til Austin, musikeren Guy Forsyth, i sin favorittbutikk de 24 åra han har bodd i musikkbyen, South Texas Music. Her selges vintage-gitarer og andre små og store - og runde - strengeinstrumenter. Foto: ØYVIND RØNNING Vis mer

Fra mars til november kan du se flaggermusene «frese» ut og farge himmelen svart hver kveld når sola går ned, vanligvis mellom kl. 20.00 og 20.30.

Og så er det vintage-butikkene, med klær som er gamle - eller ser gamle ut. De beste ligger i South 1st Street, men det er også mange på South Congress.

Er du ute etter lokal musikk er Waterloo Records ei skattkiste. Friluftsinteresserte finner flere nasjonalparker i nærheten.

Lista Sjekk ut Guy Forsyths liste over de fem beste musikklubbene og restaurantene og fem steder du bør oppleve i Austin.

Fem viktige konsertsteder i Austin
Continental Club

(1315 S. Congress Ave.): Elvis sang der! Du vet at det er bra, uansett hvem som spiller. I The Gallery, i andre etasje, kan du oppleve at kjente artister spiller for et publikum på 40-50.

The Saxon Pub
(1320 S. Lamar Blvd.): Den føles som stua mi, og jeg elsker å spille der. Byens mest avslappede publikum. Tre konserter hver kveld.

The White Horse
(500 Comal Street): En vital klubb på byens livescene. Musikken skyves ut av 6th. Street (musikkbyens hovedgate) av kommersielle grunner.  

Moody Theater
(310 Willie Nelson Blvd.): Topp scene, og stedet hvor konsertserien Austin City Limits spilles inn.

KUNSTBY: Veggdekorasjon langs South 1st Street. Foto: ØYVIND RØNNING
KUNSTBY: Veggdekorasjon langs South 1st Street. Foto: ØYVIND RØNNING Vis mer

Cactus Cafe
(2247 Guadalupe Street): Her er det mye historie i veggene, Townes Van Zandt har spilt der. Et nydelig akustisk «lytterom».  Det samme kan sies om Strange Brew (5326 Manchaca Rd.), med et dedikert publikum og god lyd.

Fem restaurant-tips i Austin
Magnolia Cafe (South)
(1920 S. Congress Ave.): Fersk mat, bra folk. Åpent hele døgnet. Det som utspiller seg lørdag morgen i tre-firetida, når folk og artister er på vei hjem etter en lang kveld, er verdt å oppleve! 

Uchi
(801 S. Lamar Blvd.): Veldig bra sushi-restaurant. Litt dyr, men tar igjen på eleganse. Happy hour med halv pris.

Lamberts Downtown Barbecue
(401 W 2nd Street): Ligger i populære Warehouse District. Dyrt, men veldig godt. Har også livemusikk.

Hut's Hamburgers
(807 W 6th. Street): En kveld i uka får du to hamburgere for prisen av én. Store burgere og god pommes frites svelges ned med Austin Amber.

Curras's Grill
(614 Olfort Street): Ikke tex mex, men ekte meksikansk. Liker du fisk og sterke margaritas er Polvos Mexican Restaurant (2004 S. 1st Street) et godt alternativ.

Fem steder som er verdt å oppleve i Austin
Barton Springs
(2201 Barton Springs Rd.): Naturlig kildevann som holder samme temperatur hele året, ca 21 grader.
 
Bob Bullock Texas State History Museum
(1800 Congress Ave.): Historien om Texas sentrert rundt temaene land, identitet og muligheter. «Varm opp» med boka «Empire Of The Summer Moon» av S.C. Gwynne - om comancheindianernes vekst og fall.  

South Austin Music
(1402 S. Lamar Blvd.): Familiedrevet butikk som selger vintage-instrumenter. Har mange profesjonelle musikere som kunder, jeg har gått der i 25 år.  Ligger ved siden av Saxon Pub.

Lady Bird Lake (Town Lake)
(Interstate 35, Mopac Bridge): Park med veier for å gå eller sykle rundt innsjøen, eller du kan bare sitte på en benk og se på. Du kan også leie kano.

Texas Custom Boots
(1601 S 1st. Street): Bare lukta er verdt turen dit. Hver eneste støvel er håndsydd. Dessuten: Frisørsalongen Avenue Barber Shop (1710 S. Congress Ave.) er som å gå tilbake i tid - til 1950. Lenger nedover i gata finner du skjønnhetssalonger.

Lokalt øl Forresten, hold deg unna kjedelig amerikansk industriøl og drikk heller lokalt brygg. Shiner Bock er grei nok, men personlige favoritter er lokale Austin Amber og Real Ale fra den lille nabobyen Blanco. Dra på bryggeritur! 

Er du friluftsinteressert, er det dessuten flere nasjonalparker i nærheten.

Davy Crockett Har du tid til overs bør du reise til den lille byen Gruene, en snau time sør for Austin, som har Texas´eldste dance hall - fra 1887. Dra videre sørover til San Antonio, der særlig River Walk, med sine mange restauranter langs elva «under byen», og Alamo-museet er steder å oppleve. Museet er ikke så imponerernde, men Davy Crockett er helten!

STEVIE RAY-STATUEN: Musiker Guy Forsyth leker med dattera Mary Mae (6) foran statuen av den avdøde bluesmusikeren Stevie Ray Vaughan ved Auditorium Shores, Lady Bird Lake, der han holdt sin siste konsert rett før han døde i en helikopterstyrt i 1990. Foto: ØYVIND RØNNING
STEVIE RAY-STATUEN: Musiker Guy Forsyth leker med dattera Mary Mae (6) foran statuen av den avdøde bluesmusikeren Stevie Ray Vaughan ved Auditorium Shores, Lady Bird Lake, der han holdt sin siste konsert rett før han døde i en helikopterstyrt i 1990. Foto: ØYVIND RØNNING Vis mer