Safari:

I løvens hule

Porini Lion i Kenya er mange ganger kåret til verdens beste sted å se løver. Og det er ikke rart – det er hit løvene flykter fra stadig mer folksomme Maasai Mara.

SJELDEN KAR. Det blir stadig færre løver i Afrika – de siste 20 årene er bestanden i Maasai Mara redusert med en tredjedel. Mange av dem har trukket mot de private reservatene nord for nasjonalparken. Foto: Ronny Frimann
SJELDEN KAR. Det blir stadig færre løver i Afrika – de siste 20 årene er bestanden i Maasai Mara redusert med en tredjedel. Mange av dem har trukket mot de private reservatene nord for nasjonalparken. Foto: Ronny Frimann Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Morgendisen ligger som rosa skyer over akasietrærne, og gule gresstuster lyser i solstrålene. Uimotståelig. Så ser vi den plutselig, en selvsikker, slentrende skikkelse som tusler over savannen der nede.

Det er ikke bare én, eller to – men en hel løveflokk på vandring for å finne seg et deilig sted å slappe av når solen kommer opp. Bakerst henger en liten, vinglete tass. Han er siste tilskudd i Mokorostammen, en av flere løveflokker som holder til i det masaieide området Olare Motorogi rett nord for verdensberømte Maasai Mara nasjonalpark i Kenya.

I dag er det faktisk flere løver i de private områdene, enn inne i nasjonalparken.

Svært sårbare

På 1960-tallet var det rundt 200.000 løver i Afrika. I dag er det ifølge WWF bare rundt 20.000 igjen, og mange mener bestanden vil halveres igjen i løpet av de neste 20 årene. Afrikanske løver er i dag rangert som «sårbare» på IUCNs rødliste.

Man ser allerede tendensen i Maasai Mara, hvor bestanden har gått ned med en tredjedel de siste 20 årene. Mange av løvene har søkt tilflukt i de private områdene nord for den berømte nasjonalparken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer