Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Safari:

I løvens hule

Porini Lion i Kenya er mange ganger kåret til verdens beste sted å se løver. Og det er ikke rart – det er hit løvene flykter fra stadig mer folksomme Maasai Mara.

SJELDEN KAR. Det blir stadig færre løver i Afrika – de siste 20 årene er bestanden i Maasai Mara redusert med en tredjedel. Mange av dem har trukket mot de private reservatene nord for nasjonalparken. Foto: Ronny Frimann
SJELDEN KAR. Det blir stadig færre løver i Afrika – de siste 20 årene er bestanden i Maasai Mara redusert med en tredjedel. Mange av dem har trukket mot de private reservatene nord for nasjonalparken. Foto: Ronny Frimann Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morgendisen ligger som rosa skyer over akasietrærne, og gule gresstuster lyser i solstrålene. Uimotståelig. Så ser vi den plutselig, en selvsikker, slentrende skikkelse som tusler over savannen der nede.

Det er ikke bare én, eller to – men en hel løveflokk på vandring for å finne seg et deilig sted å slappe av når solen kommer opp. Bakerst henger en liten, vinglete tass. Han er siste tilskudd i Mokorostammen, en av flere løveflokker som holder til i det masaieide området Olare Motorogi rett nord for verdensberømte Maasai Mara nasjonalpark i Kenya.

ØKOVENNLIG LUKSUS: Porini Lion er en av svært på camper inne i det masaieide reservatet Olare Motorogi. Foto: Torild Moland
ØKOVENNLIG LUKSUS: Porini Lion er en av svært på camper inne i det masaieide reservatet Olare Motorogi. Foto: Torild Moland Vis mer

I dag er det faktisk flere løver i de private områdene, enn inne i nasjonalparken.

Svært sårbare

På 1960-tallet var det rundt 200.000 løver i Afrika. I dag er det ifølge WWF bare rundt 20.000 igjen, og mange mener bestanden vil halveres igjen i løpet av de neste 20 årene. Afrikanske løver er i dag rangert som «sårbare» på IUCNs rødliste.

Man ser allerede tendensen i Maasai Mara, hvor bestanden har gått ned med en tredjedel de siste 20 årene. Mange av løvene har søkt tilflukt i de private områdene nord for den berømte nasjonalparken.

- Fordelen er at det er mye mer plass her enn i Maasai Mara. Det gjør at antall rovdyr kan vokse. Om utviklingen fortsetter, vil vi om et par år ha over 100 løver bare her i området, mener masaiguiden Meshack Sameri ved safariresorten Porini Lion.

Vill opplevelse

Porini er en av få camper som holder til inne i Olare Motorogi. På swahili betyr Porini «i den ville naturen», og det er akkurat atmosfæren du finner her. Om natten rusler bøfler, elefanter og andre ville dyr rundt i campen.

ENSOM SAFARI: Porini Lion ligger i et enormt reservat med veldig få camper, så her er man som regel helt alene på safari. Foto: Torild Moland
ENSOM SAFARI: Porini Lion ligger i et enormt reservat med veldig få camper, så her er man som regel helt alene på safari. Foto: Torild Moland Vis mer

- Biologene estimerer at vi har en av de høyeste tetthetene av løver i Afrika. Vi har doktorgradstipendiater som kommer hit for å forske, fordi muligheten for å se dyrene er så stor, forteller Porinis kommersielle direktør Mohanjeet Brar, mens han peker på kartet over området og tegner og forklarer.

Når vi viser ham hvor vi har vært så langt, blir han forferdet: Vi har jo bare sett en liten del av området!

Og hva så, tenker vi. Det er jo her det skjer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!