I mange år var dette et skummelt sted du helst kjørte forbi

Var fristed for gangstere, nå er det byens kuleste nabolag.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og ute): På bortebane.

Flagg en av de mange minibussene som kjører ut av Cape Town, og be om å bli satt av i Woodstock. En forstad beliggende flere kilometer unna den snobbete strandpromenaden Camps Bay og turistifiserte Waterfront, mellom fjellet Devil's Peak og Atlanterhavet.

Turen gjennom hovedstripa Main Road vil ta deg forbi slitne industribygg og nymalte viktorianske småhus med velholdte hager.

NYMALT: Woodstocks vegger har blitt pyntet med gatekunst signert lokale graffitikunstnere. Den tidligere slitne bydelen er overtatt av kunstnere og hipstere, og har blitt Cape Towns kuleste sted å være. Foto: MÉLINDA FANTOU
BYDELSFJELLET: Bak Woodstocks gater troner majestetiske Devil's Peak. Foto: MÉLINDA FANTOU
LANGSTRAKT: Woodstock strekker seg ut av byen. I løpet av de siste åra har området gått fra å være et tilholdssted for kriminelle til å bli et blomstrende kreativt nabolag. Foto: MÉLINDA FANTOU
CAPE TOWN: Den slitne bydelen Woodstock er forvandlet fra et sted du helst unngikk, til et sted du drar for å se og bli sett. Foto: MÉLINDA FANTOU
HIPP FROKOST: Superette i Woodstock Exchange forsyner lokale hipstere med økologisk eggerøre og ferskpresset juice. Foto: MÉLINDA FANTOU
RETT I KOPPEN: Ollie Balekage på Rosetta Roastery frister med nykvernet kaffe. Foto: MÉLINDA FANTOU
BLI NY: Fasadene har fått seg en ansiktsløftning. Foto: MÉLINDA FANTOU
ANTI-APARTHEID: I Woodstock bor svarte og hvite, jødiske, kristne og muslimer side om side. Foto: MÉLINDA FANTOU
KAFÉLIV: Det har dukket opp flere kafeer i bydelen, særlig i den gamle kjeksfabrikken Old Biscuit Mill. Foto: MÉLINDA FANTOU
HÅNDPLUKKET: Lørdagsmarkedet har vært viktig for utviklingen av området, og er fullpakket hver helg. Foto: MÉLINDA FANTOU

Du vil passere halal-sjapper, bilverksteder og pantelånere, moskeer og kirker, men også små gallerier, designstudioer, funky barbersjapper, smykkeverksteder, rammebutikker og fargerike kafeer. Hvem skulle trodd at dette i mange år var et no-go-område?

Rufsete historie - Woodstock har en spennende, men også ganske rufsete, historie. Dette var et skummelt sted. Folk pleide å dra hit for å kjøpe dop, og det gjør de fortsatt, men vi har også noen vakre bygninger her - og ikke minst fantastiske folk som har levd her i årtier, forteller Karen Dudley.

Hun har bodd i Woodstock i 13 år, de siste fem åra som eier av det bitte lille, men ekstremt populære lunsjstedet The Kitchen, rett på Main Road.

Dudleys kafé har bidratt til å sette Woodstock på det kulinariske kartet; turister drosjes hit daglig.

Men sånn har det ikke alltid vært.

Et sted du kjørte forbi I mange år var Woodstock i Sør-Afrika et sted du helst kjørte forbi - fort, særlig etter mørkets frambrudd.

KARENS KJØKKEN: Bak disken til The Kitchen serverer Karen Dudley fristende salater og legendariske «Love Sandwich». Foto: MÉLINDA FANTOU
KARENS KJØKKEN: Bak disken til The Kitchen serverer Karen Dudley fristende salater og legendariske «Love Sandwich». Foto: MÉLINDA FANTOU Vis mer

Fra å være et viktig industrielt område med egen havn, led Woodstock under økonomisk nedgangstid på 90-tallet. De mange fabrikkene ble nedlagt og overtatt av doplangere, hjemløse, gangstere og junkier.

Bygningene forfalt. Woodstock gikk fra å være et blomstrende forretningsområde og en stolt apartheidmotstander til å bli et ingenmannsland mellom to motorveier.

Men på midten av 2000-tallet gikk Cape Towns ordfører og en lokal forretningsallianse sammen om å gi bydelen en ansiktsløftning.

De nedslitte viktorianske småhusene fikk seg noen etterlengtede malingsstrøk, fabrikklokalene ble pusset opp, gatekunstnere fikk boltre seg på gråbrune murvegger.

The Kitchen - Disse lokalene var tidligere tilholdssted for prostituerte og doplangere, forteller Dudley, som åpnet sitt hjertebarn i 2008.

ANSIKTSLØFTNING: Den tidligere rufsete bydelen Woodstock har blitt Cape Towns kuleste nabolag. Foto: MÉLINDA FANTOU
ANSIKTSLØFTNING: Den tidligere rufsete bydelen Woodstock har blitt Cape Towns kuleste nabolag. Foto: MÉLINDA FANTOU Vis mer

Kafeen er fylt til randen av nips og antikviteter, bugnende salatfat, hjemmebakte kaker og blomsterbuketter. Under lunsjrushet strekker køen seg langt ut på fortauet - «alle» vil ha en smak av Dudley's «Love Sandwiches».

The Kitchen har også fått smake Obama-effekten: etter Michelle Obamas overraskende lunsjbesøk der i 2010, var det lenge umulig å komme innenfor døra.

Og jungeltelegrafen sprer seg fort: Sakte, men sikkert har Woodstock - først nesten ubemerket, så plutselig åpenbart - blitt Cape Towns mest trendy bydel, og ikke minst et viktig stoppested for alle som er interessert i sørafrikansk kunst.

Gallerier I 2007 flyttet to av Sør-Afrikas største kunstnavn, Goodman Gallery og Michael Stevenson Gallery, lokalene sine til to renoverte industribygg ved siden av hverandre, vis-à-vis The Kitchen.

Flere andre gallerier på jakt etter billige lokaler med edge fulgte etter; nå finnes det minst seks gallerier i umiddelbar nærhet til hverandre.

Katalysatoren for endringen i Woodstocks skjebne var ikke galleriene, men derimot et lørdagsmarked i en nedlagt kjeksfabrikk.

- Enhver by med respekt for seg selv trenger et kvalitetsmarked, slår Cameron Munro fra Zimbabwe fast.

Neighbourgoods Market Neighbourgoods Market er påfunnet til Munro og newyorkeren Justin Rhodes, som møttes som studenter i New York på begynnelsen av 2000-tallet. De bosatte seg i Cape Town i 2006, og ble umiddelbart fascinert av Woodstocks røffe sjarm.

- Området lå like ved sentrum og hadde mange interessante bygninger, men var fortsatt ganske dodgy. Vi bodde i Williamsburg i Brooklyn akkurat da nabolaget var på vei til å bli trendy. Woodstock minnet oss om Williamsburg før det ble trendy, forteller Munro.

Nærmest på impuls startet de et lite lørdagsmarked. Det tok ikke lang tid før Cape Towns innbyggere strømmet til den nedlagte kjeksfabrikken for å kjøpe spennende oster og hjemmebakt brød, lavendeleddik og ingefærhonning, lokal vin og håndplukket økologisk frukt.

WOODSTOCK: Bydel i Cape Town. Grafikk: KJELL ERIK BERG
WOODSTOCK: Bydel i Cape Town. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Et år seinere åpnet Munro og Rhodes galleriet Whatiftheworld og kafeen Superette noen steinkast unna.

Det kan virke som det meste de tar i blir til gull: Whatiftheworld er blitt den viktigste arenaen for unge, framtredende sørafrikanske kunstnere, mens Superette så å si alltid er fylt til randen av hippe typer som drikker granateplejuice og spiser økologisk eggerøre.

Populært lørdagsmarked I dag er lørdagsmarkedet så fullpakket at det er vanskelig å bevege seg blant alle som har kommet for å kjøpe, spise, skravle og skule. Her er fairtrade-kaffe og økologisk biltong - tørket kjøtt, håndlagde porselenskopper og lokale designerklær.

Hipstere med asymmetriske hårsveiser skravler med rastafarier over kopper med rykende rooibos-te, mens blonde svensker mingler med Woodstocks lokale typer - mange av dem innvandrere fra Harare, Mumbai og Kinshasa. Brokker av afrikaans og xhosa blandes med engelsk, tysk, fransk - og norsk.

Men det er ikke bare på lørdagene det svinger på Old Biscuit Mill. Resten av uka er kjeksfabrikken et kompleks av butikker, gallerier og spiserier.

Noe av det beste innen håndverk og keramikk i Sør-Afrika finnes her, mens gourmetrestauranten Test Kitchen, med Sør-Afrikas beste kokk, Luke Dale-Roberts, har forseglet Woodstocks skjebne som Cape Towns «it»-bydel.

- Markedet klarte å blåse en sårt tiltenkt energi inn i Woodstock, sier Munro.

Woodstock Exchange Mulig han har rett. Flere nedlagte fabrikker og bryggerier huser nå kreative kontorfellesskap, produksjonsstudioer, design- og arkitektkontorer.

Den viktigste bygningen heter Woodstock Exchange og er hjemmet til lokale kles- og møbeldesignere, gallerier, sykkelverksteder, en økologisk sjokoladefabrikk, et yogastudio og et kaffebrenneri.

- Stemningen i Woodstock er veldig god, her har du en fin blanding av nyinnflyttede entreprenører og de som har bodd her hele livet, sier barista Ollie Balekage over espressomaskinen til Rosetta Roastery.

INSPIRERT: Cameron Munro lot seg inspirere av Woodstocks røffe sjarm i 2006. Foto: MÉLINDA FANTOU
INSPIRERT: Cameron Munro lot seg inspirere av Woodstocks røffe sjarm i 2006. Foto: MÉLINDA FANTOU Vis mer

At kunstgallerier og kaffesjapper flytter inn i og endrer tvilsomme nabolag, er en velkjent oppskrift på gentrifisering.

Men Woodstock har ikke blitt overtatt av hipstere riktig ennå. Kanskje har det noe med nabolagets historie å gjøre?

Sto imot apartheid Under apartheid var Woodstock ett av få områder i Cape Town som klarte å stå imot regimets Group Areas Act: loven som separerte rasegrupper.

Til tross for at nabobydelen District Six ble jevnet med jorda av apartheidpolitiet og beboerne tvunget ut av byen, forble Woodstock en «mixed» bydel. Det henger fortsatt i.

- Woodstock har beholdt en vitalitet og en multietnisk karakter. Du kan si mye negativt om gentrifisering, men én ting er sikkert: Nabolaget her er mye tryggere nå enn for fem år siden, sier Munro.

- Da vi startet markedet, holdt en gjeng med gangstere til på andre siden av gjerdet. Mens turistene kjøpte sin brie og ciabatta, ble det solgt dop fem meter unna. Sånn er det heldigvis ikke nå, forteller han.

Spennende kulturmiks Tilbake på The Kitchen er lunsjrushet over, og Dudley tar seg en pust i bakken.

Hun er ikke i tvil om at Woodstock er Cape Towns beste bydel.

- Det er en veldig spennende kulturmiks her: I Woodstock bor svarte og hvite, jødiske, kristne og muslimer, side om side - Cape Towns flotteste folk, spør du meg. Og selv om vi befinner oss utenfor bykjernen, føles det som om Woodstock er Cape Towns pulserende hjerte. Her er det aldri kjedelig, sier Karen Dudley.

• Her finner du flere saker fra Dagbladet Inne og ute.