Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

I mange tilfeller er ikke brødet så sunt som du tror

Kanskje kan du like gjerne spise en bolle. Stor test av bestselgerne hos Ica, Rimi, Rema 1000 og Kiwi.

SJEKK HVOR GROVT DET ER: - Diskusjonen som har gått i det siste om hvorvidt brød er sunt eller ikke, er fullstendig tullete. Det er hva slags brød du velger, som har betydning for hvor vidt det er sunt eller ikke, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: SARA ESTIRI / Dagbladet
SJEKK HVOR GROVT DET ER: - Diskusjonen som har gått i det siste om hvorvidt brød er sunt eller ikke, er fullstendig tullete. Det er hva slags brød du velger, som har betydning for hvor vidt det er sunt eller ikke, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: SARA ESTIRI / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Brødtest.

Mange av oss bruker brødskalaen for å se om brødet vi kjøper er grovt og sunt, men i mange tilfeller er ikke brødet så sunt som du skulle tro.

- Det er greit at vi har brødskalaen, men når så mange av brødene så vidt kommer seg over 50 prosent, og likevel oppfyller tre fjerdedeler på brødskalaen, så vil nok de fleste tro at de får i seg et sunnere brød enn hva de egentlig har gjort, sier Wenche Frølich, professor i mat og ernæringsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

Andel sammalt mel i brødet er det viktigste for om et brød er sunt, men sammalt mel og hele korn er oppgitt på grunnlag av melmengden og ikke det fullstendige innholdet i brødet, og det kan være mange andre ting enn korn og mel i et brød.

- Tre fjerdedeler på brødsirkelen skal vise at brødet inneholder over 50 prosent sammalt mel og korn, men det er altså av den samlede melmengden. Ser du på alt det andre brødet inneholder, så kan den totale andelen sammalt mel være betydelig lavere, forklarer Frølich.

  Riktig brød viktig - Diskusjonen som har gått i det siste om hvorvidt brød er sunt eller ikke, er fullstendig tullete. Det er hva slags brød du velger, som har betydning for hvor vidt det er sunt eller ikke. Et ordentlig grovt brød har mange positive helseeffekter, for både hjerte-karsykdommer, kreft i tykktarmen og overvekt, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

TESTENS LUREBRØD: Chiabrødet fra Norgesbakeriet lever ikke opp til hva produsenten lover. Det markedsføres som et sunt brød, men har bare 51 prosent grovt mel, som er akkurat innenfor tre kakestykker på skalaen. De sier brødet er rikt på kalsium og omega-3, noe som ikke stemmer ut fra de ingrediensene det inneholder, mener Sundfør. Foto: SARA ESTIRI / Dagbladet
TESTENS LUREBRØD: Chiabrødet fra Norgesbakeriet lever ikke opp til hva produsenten lover. Det markedsføres som et sunt brød, men har bare 51 prosent grovt mel, som er akkurat innenfor tre kakestykker på skalaen. De sier brødet er rikt på kalsium og omega-3, noe som ikke stemmer ut fra de ingrediensene det inneholder, mener Sundfør. Foto: SARA ESTIRI / Dagbladet Vis mer

Jo mindre sammalt mel det er i brødene, desto mer usunne er de.

- Da kan du i mange tilfeller like gjerne ta deg en bolle, sier Sundfør.

Som lørdagsgodt - Dessverre er det sånn at veldig mange som velger et lite grovt brød, velger også et mer usunt pålegg, og det er jo totalen i et brødmåltid som er viktig. Hvis du tror ungene spiser lunsj når de spiser kneippbrød med nugatti, så tar du feil, det er det samme som lørdagsgodt, sier Sundfør.

Kneippbrød er bestselgeren både på Rema 1000, Kiwi og Rimi/Ica, noe som ikke overrasker Sundfør.

- Det er fortsatt veldig mange som tror at kneippbrød er sunt, men mange av dem kommer jo så vidt innenfor halvparten av brødsirkelen. Brød med lite sammalt mel er nesten like negativt for helsa som sukker, siden stivelsen brytes ned til druesukker i tarmen, sier Sundfør.

Mest hvetemel - Til tross for at det, når vi går i butikken, ser det ut til at alle brødene er stappfulle av sammalt hvete og korn, er 80 prosent av melet vi spiser i Norge hvetemel, forteller Birger Svihus, professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

- Og det kommer blant annet av at prosentandelen på grovhetsskalaen på brødene gir et feilaktig inntrykk, sier han.

TESTENS VINNER: Grovbrød uten hele korn fra Mesterbakeren inneholder hele 90 prosent grovt mel. Foto: SARA ESTIRI / Dagbladet
TESTENS VINNER: Grovbrød uten hele korn fra Mesterbakeren inneholder hele 90 prosent grovt mel. Foto: SARA ESTIRI / Dagbladet Vis mer

Han mener vi villedes til å spise for mye brød.

Villedende - Brød bidrar med mest energi av alle matvarene vi spiser, og bidrar derfor til at vi legger på oss, sier Svihus.

At mange brød i butikkene kaller seg for grovbrød, flerkorn og multikorn uten å være spesielt grove eller sunne, synes Sundfør er på kanten til villedende informasjon.

- Det blir spennende å se hvordan Helsedirektoratet følger opp brødsirkelen i den nye kampanjen rundt nøkkelhullsmerket, om de velger å anbefale ekstra grovt på brødskalaen, nettopp fordi så mange brød med tre fjerdedeler på sirkelen akkurat passerer 50 prosent innhold av grovt mel, sier Sundfør.

Brødfeller Det er mange feller for forbrukerne å gå i.

- Forbrukerne tror at brød som er mørkt, er sunt, men det er sjelden riktig, og at det har mye kostfiber trenger heller ikke bety at det har mye fullkorn, hvis det er tilsatt ekstra isolerte kostfiber, som ikke har noe med kornet å gjøre, forteller Wenche Frølich.

- Jeg skjønner godt at forbrukerne har vanskeligheter med å orientere seg. Det er nesten raskere å gå hjem og bake brød, sier Frølich.

- Vi vil ikke villede Produsentene sier de ikke forsøker å lure forbrukerne, og at det er brød for forskjellige anledninger på markedet.

BRØDTESTEREN: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør har testet de mest kjøpte brødene i fire av de store norske dagligvarebutikkene, Ica, Rimi, Rema 1000 og Kiwi. Foto: HANNA GJELSVIK BERG/ Dagbladet
BRØDTESTEREN: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør har testet de mest kjøpte brødene i fire av de store norske dagligvarebutikkene, Ica, Rimi, Rema 1000 og Kiwi. Foto: HANNA GJELSVIK BERG/ Dagbladet Vis mer

- Vi står inne for beregningene som står på pakken og næringsinnholdet i chiabrødet. Dette er ikke er forsøk på å lure forbrukerne. Vi støtter oss til professor Forsberg, som har forsket på chiafrøet, og de helsemessige fordelene han har funnet i dette frøet, sier Ivar Hald, administrerende direktør i Norgesbakeriene.

Chiabrødet får kritikk for å markedsføre seg som sunnere enn det er i Dagbladets brødtest.

Godt for barna - Brødskalaen er viktig for forbrukeren, men samtidig må vi ikke se oss blinde på at noen produkter er så vidt innenfor de ulike skalaene, for det er det totale innholdet i brødet som er viktig. Dette brødet skal gi energi, og det er ikke gitt at et brød med 100 prosent grovt mel gir den samme energien som chiabrødet, sier Ivar Hald, administrerende direktør i Norgesbakeriene.

Også First Price-kneippbrødet, som vi hittil har spist 1,7 millioner av bare i år, scorer dårlig i testen.

- Det er beklagelig at bestselgeren vår kommer så dårlig ut når det gjelder sunnhet, men når det er sagt, vet vi også at First Price-brødet er godt egnet for barn og som matpakkebrød, fordi mindre barn helst ikke skal ha så grovt brød fordi de kan bli for mette før de har fått i seg alle næringsstoffene. Sånn sett mener vi at dette er et godt alternativ for barnefamilier, sier kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland.

- Også er det et veldig rimelig produkt, og det tror jeg betyr mye for forbrukerne.

Smak viktig - Multikorn er ikke av de groveste brødene vi har, men det selger veldig godt, og det er nok først og fremst på grunn av alle frøene og bruken av surdeig som gir brødet en veldig god smak, forteller Amund Skrutvold, regionsjef i French Bakery.

- De fleste forbrukere velger jo brød ut fra smak. Ut ifra de kriteriene dere har brukt, forstår jeg terningkastet, ettersom dere har sett på grovhet, sier Skrutvold.

- Vi har et bredt spekter av produkter så da er det noe for enhver smak, avslutter han.

Slik er testen utført Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør har testet de mest kjøpte brødene i fire av de store norske dagligvarebutikkene, Ica, Rimi, Rema 1000 og Kiwi.

Hun  har sett på hvor grovt brødet er i forhold til indikasjonen på brødskalaen, dessuten mengden kostfiber, type fett og saltnivå.

Prisen på brødet har også blitt tatt med i betraktning.

Her er testen • TESTENS VINNER
 
Grovbrød uten hele korn (Mesterbakeren), 28 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 4
Grovhet: 90 prosent. Fett: Solsikkekjerneolje og vegetabilsk olje. Kostfiber: 8,3 gram. Salt: 0,36 gram.
Kommentar: Testens vinner. Dette er et sunt og godt brød. Selv om dette er et brød uten hele korn, er det veldig grovt, og er et brød som barn liker. Det har hele 90 prosent grovt mel, og sunne fettsyrer. Brødet gir en varig metthetsfølelse.
Terningkast: 6

• TESTENS NEST BESTE

Havrebrød (Norgesbakeriet), 31,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 4
Grovhet: 81 prosent. Fett: Vegetabilsk fett og rapsolje. Kostfiber: 5,7 gram. Salt: 0,48 gram.
Kommentar: Dette brødet inneholder mye havre og betaglukaner, og er veldig grovt. Likevel har også dette få hele korn, og er derfor lett å tygge for barn. Dette er testens nest beste brød.
Terningkast: 5 (pluss)

HVILKET ER SUNNEST? Vi har testet 20 brød fra fire av de store norske dagligvarebutikkene, Ica, Rimi, Rema 1000 og Kiwi. Foto: HANNA GJELSVIK BERG / Dagbladet
HVILKET ER SUNNEST? Vi har testet 20 brød fra fire av de store norske dagligvarebutikkene, Ica, Rimi, Rema 1000 og Kiwi. Foto: HANNA GJELSVIK BERG / Dagbladet Vis mer


Grovt og godt havre
(Mesterbakeren), 27 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 4
Grovhet: 76 prosent. Fett: Vegetabilsk fett. Kostfiber: 5 gram. Salt: 0,43 gram.
Kommentar: Dette brødet inneholder 76 prosent grovt mel og kommer derfor akkurat innenfor fire kaker på brødsirkelen, men det er likevel et godt brød for hele familien. Lite hele korn gjør at barn liker det. Inneholder havre, som har masse betaglukaner, som er et spesielt fiber som senker kolesterolet.
Terningkast: 5


Birkenbrød
(Norgesbakeriet), 28,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen:
4
Grovhet: 76 prosent. Fett: Rapsolje og herdet mettet fett. Kostfiber: 6,6 gram. Salt: 0,62 gram.
Kommentar: Dette inneholder rapsolje som er bra, men mettet herdet fett trekker ned. Det har et godt innhold av kostfiber og har en lav glykemisk indeks, og gir derfor god metthetsfølelse og holder blodsukkeret jevn og stabilt.
Terningkast: 5

• TESTENS DYRESTE
 
Gourmet 100 prosent speltbrød (French Bakery), 40,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 4
Grovhet: 78 prosent. Fett: Vegetabilsk olje. Kostfiber: Ikke oppgitt. Salt: Ikke oppgitt.
Kommentar: Testens dyreste. Dette er testens dyreste brød, men det er et godt og sunt brød. Spelt i seg selv er ikke sunnere enn hvetemel, men grovt speltmel er bra. Jeg gir minus for at de ikke oppgir grovhetsprosent på posen. Når det står 100 prosent speltmel, tror nok mange at dette er 100 prosent grovt.
Terningkast: 5

Istidbrød ferskt Made in the Ice Age (Mesterbakeren), 24 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 3
Grovhet: 54 prosent. Fett: Soyaolje og vegetabilsk olje. Kostfiber: 4,7 gram. Salt: 0,51 gram.
Kommentar: Dette ser ut som en loff både inni og utenpå, men har 54 prosent grovt mel. Dette er et ok brød for å lure loffbarn som ikke vil ha grovbrød til å spise litt sunnere, og det får det pluss for.
Terningkast: 4

Grovbrød Godt kjøp (Mesterbakeren), 15,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 3
Grovhet: 55 prosent. Fett: Rapsolje. Kostfiber: 5,1 gram. Salt: 0,4 gram.
Kommentar: Dette er ikke veldig grovt til å kalle seg grovbrød, men et helt greit brød, midt på treet. For at det skal kalle seg grovbrød, bør det ha minst 70 prosent grovt mel. Pluss for at de bruker rapsolje.
Terningkast: 4

Norsk fjellbrød (Bakers), 17,50 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 3
Grovhet: 54 prosent. Fett: Vegetabilsk fett. Kostfiber: 5,4 gram. Salt: 0,41 gram.
Kommentar: Dette er et allright brød for dem som liker kjedelige brød. Dette inneholder bare sammalt og vanlig hvete. Det er et sunnere brød for dem som elsker kneipp, men her ville jeg faktisk heller kjøpt det sunne, billige kneippbrødet.
Terningkast: 4.

Mors grovbrød (Bakers), 25 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 3
Grovhet: 57 prosent. Fett: Vegetabilsk fett og olje. Kostfiber: 7,1 gram. Salt: 0,5 gram.
Kommentar: Dette er tilsatt linfrø, som er bra, og har et forholdsvis godt nivå av kostfiber. Minus for å ikke opplyse om hva slags vegetabilsk fett som brukes i brødet.
Terningkast: 4.

Ferskt grovbrød (Bakers), 22 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 3
Grovhet: 51 prosent. Fett: Vegetabilsk olje og herdet vegetabilsk fett. Kostfiber: 6,2 gram. Salt: 0,4 gram.
Kommentar: Det kaller seg grovbrød, men det er akkurat sånn at det kommer seg innenfor så det kan kalle seg grovt etter helsemyndighetenes anbefaling. Det er ikke et spesielt sunt brød.
Terningkast: 4

Gourmet grovbrød (French Bakery), 28,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 3
Grovhet: 52 prosent. Fett: Vegetabilsk olje. Kostfiber: 5,5 gram. Salt: 0,53 gram.
Kommentar: Dette har en sprø skorpe og vil være et fint brød om du vil ha et sunnere alternativ ved siden av tapas, reker eller salater i stedet for loff. Men dette er ikke et godt hverdagsbrød, til det er det for lite grovt.
Terningkast: 4

Kneipp (Norgesbakeriet), 6,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 2
Grovhet: 49 prosent. Fett: Vegetabilsk olje og rapsolje. Kostfiber: 5,2 gram. Salt: 0,6 gram.
Kommentar: Dette er mye brød for pengene, og et bra kneippbrød med hele 49 prosent grovt mel. Det er nesten litt rart at de ikke har sørga for noen prosent til med grovt mel for å få tre kaker på brødskalaen. Det beste kneippbrødet.
Terningkast: 4

BRØDSKALAEN: Viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Foto: HANNA GJELSVIK BERG / Dagbladet
BRØDSKALAEN: Viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Foto: HANNA GJELSVIK BERG / Dagbladet Vis mer


Grovbrød (Norgesbakeriet), 22,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 3
Grovhet: 56 prosent. Fett: Rapsolje og vegetabilsk olje. Kostfiber: 5,4 gram. Salt: 0,47 gram.
Kommentar: Dette er et midt-på-treet-brød. Det inneholder en del grovt, men fortsatt for lite til å kunne kalle seg grovbrød. Inneholder litt ulike kornsorter. Sprø skorpe og godt på smak.
Terningkast: 4


Josefines sunne brød (Norgesbakeriet), 26,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 3
Grovhet: 53 prosent. Fett: Rapsolje og herdet vegetabilsk fett. Kostfiber: 4,8 gram. Salt: 0,44 gram.
Kommentar: Dette markedsføres spesielt mot barn, og har en blanding av kornsorter, som er fint, men det er på linje med de groveste kneippbrødene. Om det er 49 eller 53 prosent grovt mel, spiller ingen rolle. Det er så vidt det er innenfor tre kaker på skalaen.
Terningkast: 4 (minus)

Fransk solsikkebrød (French Bakery), 28,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 3
Grovhet: 52 prosent. Fett: Vegetabilske fettsyrer. Kostfiber: 6 gram. Salt: 0,52 gram.
Kommentar: Dette er et veldig dyrt brød i forhold til sunnheten. Det inneholder bare tre prosent mer grovhet enn det beste kneippbrødet, og kommer akkurat over på tre kakestykker på skalaen. Solsikkekjerner gir en nøtteaktig og litt spennende smak.
Terningkast: 3

• TESTENS LUREBRØD

Chiabrød
(Norgesbakeriet), 34,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 3
Grovhet: 51 prosent. Fett: Rapsolje og vegetabilsk olje. Kostfiber: 6,1 gram. Salt: 0,38 gram.
Kommentar: Testens lurebrød. Dette brødet lever ikke opp til hva produsenten lover. Det markedsføres som et sunt brød, men har bare 51 prosent grovt mel, som er akkurat innenfor tre kakestykker på skalaen. De lyver om at brødet er rikt på kalsium og omega-3, noe som ikke stemmer ut fra de ingrediensene det inneholder.
Terningkast: 3

Spesialkneipp (Bakers), 25,40 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 2
Grovhet: 33 prosent. Fett: Vegetabilsk olje og herdet vegetabilsk fett. Kostfiber: 4,4 gram. Salt: 0,5 gram.
Kommentar: Dette er et litt bedre kneippbrød med bedre andel grovhet. Men det skal smake veldig mye bedre for å være verdt prisen. Det er lite brød for pengene.
Terningkast: 3

Kneippbrød Godt kjøp (Mesterbakeren), 6 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 2
Grovhet: 33 prosent. Fett: Rapsolje. Kostfiber: 3,9 gram. Salt: 0,4 gram.
Kommentar: Dette får pluss for å bruke rapsolje som fettkilde, og høyere en del grovt mel enn i First Price-kneippen, som har like lav pris.
Terningkast: 3

• TESTENS TAPER

Kneipp (First Price), 6 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 2
Grovhet:
27 prosent. Fett: Vegetabilsk olje og herdet vegetabilsk fett. Kostfiber: 4,3 gram. Salt: 0,4 gram.
Kommentar: Testens taper. Dette brødet er ikke så langt fra loff. Det er bare 3 prosent unna å havne på én kake i brødsirkelen, i samme kategori som loff. Det hjelper ikke at brødet er billig. Dette er ikke et sunt brød. I tillegg opplyser det ikke hva slags vegetabilsk olje de bruker, og det inneholder herdet fett.
Terningkast: 2

• TESTENS TAPER

Multikorn (French Bakery), 20,90 kroner

Antall kaker på brødsirkelen: 2
Grovhet: 27 prosent. Fett: Vegetabilsk olje. Kostfiber: 4,1 gram. Salt: 0,58 gram.
Kommentar: Testens taper. Det er riktig at det er mange typer korn i brødet, men det er mest hvetemel. Det er like grovt som First Price-kneippen, og det blir villedende å kalle dette for multikorn.
Terningkast: 2.

TESTENS TAPER: Multikorn fra French Bakery er en av testens to tapere, med en grovhetsgrad på bare 27 prosent. Foto: SARA ESTIRI / Dagbladet
TESTENS TAPER: Multikorn fra French Bakery er en av testens to tapere, med en grovhetsgrad på bare 27 prosent. Foto: SARA ESTIRI / Dagbladet Vis mer