Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

I Mathallen i Tromsø finner du Nord-Norge på menyen

- 90 prosent av maten vi serverer er nordnorsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

TROMSØ (Dagbladet): Høsttåka henger tung over de nordnorske fjellene og regnet truer med sitt nærvær, men på kaia rusler fortsatt en og annen turist.

ÅPEN DØR: Restaurantgjestene ser rett inn på kjøkkenet på Mathallen. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
PRISVINNER: Gunnar Jensen var en av vinnerne i det nordnorske matlaget «Nordpå» under «Det norske måltid» i 2012. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
KJØKKENSJEF: Gunnar Jensen er kjøkkensjef på Mathallen i Tromsø, og står ofte på kjøkkenet selv. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
VIL GI EN OPPLEVELSE: Restauranten spesialiserer seg på smaksmenyer med fem eller ti retter for en helhetlig matopplevelse. Foto: Ingun Alette Mæhlum
KORTREIST: Bak disken selges både hjemmelagde fiskekaker og kortreist mat fra lokale produsenter. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
MATBY: Tromsø er i ferd med å bli en stadig mer spennende matby. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
HENTET TIL TROMSØ: Ørjan Jakobsen kom fra Trondheim for å starte og styre delikatesseavdelingen på Mathallen. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
PRISVINNER: Gunnar Jensen var en av vinnerne i det nordnorske matlaget «Nordpå» under «Det norske måltid» i 2012. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM

I takt med et økende antall turister - og stadig flere innbyggere - er Tromsø i ferd med å bli en spennende matby.

Mathallen i Tromsø åpnet dørene i januar i år, og selv om stedet ikke er en hall i ordets rette forstand, er tanken at her skal du finne de beste råvarene du kan ta med hjem.

PRISVINNER: Gunnar Jensen var en av vinnerne i det nordnorske matlaget «Nordpå» under «Det norske måltid» i 2012. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
PRISVINNER: Gunnar Jensen var en av vinnerne i det nordnorske matlaget «Nordpå» under «Det norske måltid» i 2012. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM Vis mer

Du kan spise ei fiskekake i farta, eller du kan nyte det beste Nord-Norge har å by på i restaurantens store eller lille smaksmeny.

Kjøkkensjef og kokk Gunnar Jensen, opprinnelig fra Lyngen, var ikke vanskelig å be da han ble spurt om å være med på å dra i gang Tromsøs nye mathall.

image: I Mathallen i Tromsø finner du Nord-Norge på menyen

- Vi begynte planlegginga i september i fjor, og åpnet i januar, så her gikk det fort, forklarer Jensen, som kom til Mathallen fra Skarven kulinariske teater.

Åpent kjøkken Målet var klart: I de moderne lokalene i Grønnegata skulle det bli en butikk, en restaurant, og et topp moderne kjøkken.

Ørjan Jakobsen ble hentet inn fra Trondheim for å styre delikatesseavdelinga, og den spanske kjøkkennestoren Oscar Ribes fikk i oppdrag å designe kjøkkenet.

I dag kan restaurantgjestene studere kokkene i det åpne kjøkkenet, noe som fortsatt er litt unorsk - eller skal vi si noe nordnorsk. Hele Mathallen satser nemlig sterkt på det lokale.

- Filosofien vår er at den nordnorske maten skal stå i fokus. Vi har rundt 400 småskala matprodusenter i Nord-Norge, og flere av dem lager fantastiske produkter. Disse vil vi vise fram her hos oss, forteller Gunnar Jensen.

MATBY: Tromsø er i ferd med å bli en stadig mer spennende matby. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
MATBY: Tromsø er i ferd med å bli en stadig mer spennende matby. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM Vis mer

Fisken kommer fra en lokal leverandør like under Tromsø-brua og kjøttet kommer fra forskjellige nordnorske gårder.

Elsker gulrot Selv har sjefkokken lagt sin elsk på gulrot.
 
- Mat handler om å skape minner, og her finner du mye av den maten jeg er vokst opp med og liker. Gulrot er noe vi har masse av i nord, og den er utrolig god med mye sødme. Gulrotsyltetøyet vårt er en av bestselgerne i butikken, sier Jensen.

Gulrotsyltetøyet sto også på menyen da han vant «Det norske måltid» sammen med matlaget «Nordpå» i 2012.

- Jeg vil si at 90 prosent av maten vi serverer i restauranten er nordnorsk. Vi har reist rundt for å finne de gode matvarene, fått masse tips, og jobber stadig med nye produsenter.

Kjøkkensjefen skifter menyen ofte, alt etter råvarer, men noen nordnorske gjengangerne er blant annet kongekrabbe og laks.

Restauranten har også spesialisert seg på tørrhengt kjøtt, noe det går mye av både i butikken og restauranten. Da serveres det på den middelhavske måten, med minst mulig tilbehør, kanskje bare estragonsalt. Og poteter, lokale selvsagt, til den som vil.

Nord-Norge bak disk I butikken hender det også at de rydder lokalene og kjører forskjellige temakvelder med kurs, for eksempel i sushilaging eller tilberedning av sild.

- Tromsø er blitt en veldig bra matby med åra, og det blir stadig flere gode restauranter i byen. Nylig arrangerte Tromsø også sin  tredje matfestival, da var det 20 000 besøkende i bodene i Storgata, forteller Gunnar Jensen.

Nylig åpnet også Kystens mathus nede på kaia, også den med et lokalt fokus, men likevel et annet konsept.

- Vi har blitt mye flinkere til å ta i bruk de nordnorske råvarene, og det er jo også en del av en større trend med fokus på norsk og nordisk mat, sier Jensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!