Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Storbyferie

I morgen er buss, trikk, bane og 47 Oslo-museer gratis

Men du må ha en liten detalj på plass.

ALLE INVITERT: Søndag er det meste av transport, museer og attraksjoner gratis for byens egne borgere. Kommunen, VisitOSLO og Ruter spanderer, og inviterer til «Turist i egen by» for at innbyggerne skal bli bedre kjent med hvilke muligheter byen rommer. Foto: VisitOSLO
ALLE INVITERT: Søndag er det meste av transport, museer og attraksjoner gratis for byens egne borgere. Kommunen, VisitOSLO og Ruter spanderer, og inviterer til «Turist i egen by» for at innbyggerne skal bli bedre kjent med hvilke muligheter byen rommer. Foto: VisitOSLO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bor du i Oslo eller er der ofte? Da har du i morgen en strålende anledning til å bli bedre kjent med byen - og dens mange attraksjoner.

Oslo kommune, VisitOSLO, byens museer og Ruter går nemlig sammen om å arrangere «Turist i egen by». Billettørene i museene får fri, inngang er gratis. Det samme gjelder flere attraksjoner, og å kjøre trikk, bane, båt og buss i regi av Ruter blir også gratis - så sant du har hentet ut et eget pass som du får - også det gratis selvsagt - på Oslo Visitor Centres kontor i den gamle Østbanehallen.

OMVISNING: Astrup Fearnley-museet fyller 25 år, og byr på gratis omvisning. Foto: VisitOSLO
OMVISNING: Astrup Fearnley-museet fyller 25 år, og byr på gratis omvisning. Foto: VisitOSLO Vis mer

Bedre kjent med byen

47 museer og andre attraksjoner byr på gratis inngang hele søndagen.

- Turist i egen by gir oss alle en fantastisk mulighet til å bli enda bedre kjent med byen vår. Ta med venner og familie på en spennende søndagstur! Kanskje du skal besøke en plass du aldri har vært før? sier ordfører Marianne Borgen.

Og kanskje er det slik at du mer eller mindre daglig spaserer forbi instituasjoner og lurer på hva som befinner seg på innsiden? Vel, nå kan du finne det ut.

De mest kjente museene, som Skimuseet i Holmenkollen, Nasjonalgalleriet, Frammuseet på Bygdøy og Nobels fredssenter for å nevne noen få, er med.

Astrup Fearnley Museet feirer i år 25-årsjubileum og byr på en miniomvisning inne i museets storstue på Tjuvholmen.

Det bohemske Oslo

Men Oslo har også flere mindre kjente attraksjoner.

KUNNSKAP: Kreftforeningens Vitensenter har nylig åpnet. Søndag inviterer de byens innbyggere på besøk. Foto: Foto Gorm K. Gaare_OIW 2017
KUNNSKAP: Kreftforeningens Vitensenter har nylig åpnet. Søndag inviterer de byens innbyggere på besøk. Foto: Foto Gorm K. Gaare_OIW 2017 Vis mer

Denne søndagen kan du for eksempel spasere de 198 trappetrinnene opp i tårnet på Oslo domkirke, du kan besøke det nyåpnede Vitensenteret til Kreftforeningen, gå på utstilling i Kunstneres Hus eller høre opera på Gamle Raadhus Scene.

Villa Stenersen er også åpen for omvisning. Det samme er Universitetets Astronomiske Observatorium, og flere steder, som i Universitetets Aula, er det konserter.

TEKNIKK: Norsk Teknisk Museum er alltid en interessant plass, ikke minst for de yngste. Søndag er inngangen gratis både her og på en rekke av byen øvrige museer og attraksjoner. Foto: Katrine Lunke / Norsk Teknisk Museum
TEKNIKK: Norsk Teknisk Museum er alltid en interessant plass, ikke minst for de yngste. Søndag er inngangen gratis både her og på en rekke av byen øvrige museer og attraksjoner. Foto: Katrine Lunke / Norsk Teknisk Museum Vis mer

Dagen byr også på flere byvandringer og en av dem - Hipster Oslo - tar for seg den bohemske delen av Oslo. Ourway Tours tar deg med til Grünerløkka der du følger i Edvard Munchs fotspor og lærer om alle forandringene bydelen har gått i gjennom.

Bruke byen mer

- Vi ønsker at Oslos innbyggere skal bli gode ambassadører for Oslo, og at de blir enda flittigere brukere av byens tilbud. Deltagere på «Turist i egen by» vil kunne være godt vertskap for Oslos gjester og forhåpentligvis vil de også framsnakke byen slik at enda flere velger å komme hit på besøk, sier Synne Myhre, avdelingssjef vertskapstjenester i VisitOSLO til Dagbladet.

Hun sier at etter 11 år med dette arrangementet, har det blitt en tradisjon for mange.

- Tilbakemeldingene fra publikum har vært veldig positive, og selv om det for mange er blitt en tradisjon å delta på arrangementet, ser vi også at det hvert år er veldig mange som deltar for første gang. Vi merker også at flere og flere av de yngre osloborgerne og nyinnflyttede fra inn- og utland bruker «Turist i egen by» til å bli bedre kjent med byen sin. Det synes selvfølgelig vi er kjempe stas, sier Myhre.

23 000 i fjor

- Vi er utrolig glade for at vi har så mange deltakende Oslo-aktører som ønsker å bidra til å gjøre denne søndagen til en folkefest. Dette er 12. året på rad at Turist i egen by går av stabelen. Oslo kommune og vi i VisitOSLO tar sikte på minst like mange besøkende i år som i fjor, da 23 000 gratis pass ble delt ut, sier Christian Lunde, administrerende direktør i VisitOSLO.

Oslo er det stedet i Norge som årlig har besøk av flest turister, og målet med tiltaket er at du som bor i byen, skal bli en god ambassadør for hovedstaden og en kunnskapsrik vert for gjester fra inn- og utland.

I tillegg til gratis transport og fri inngang på flere museer og instituasjoner, klinker mange av byens restauranter til med tilbud denne søndagen.

Fullstendig program: VisitOSLOs nettsider

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!