I Nederland er indonesisk mat like vanlig som kjøttkaker med brun saus i Norge

Bare i Haag får du servert indonesiske retter 400 steder.

 HAAG:  Caesaro serverer kongekrabbe med reker på indonesisk vis med en moderne vri på restaurant Blauw i Haag. Vi fikk oppskriften.  Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
HAAG: Caesaro serverer kongekrabbe med reker på indonesisk vis med en moderne vri på restaurant Blauw i Haag. Vi fikk oppskriften. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZIVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

HAAG (Dagbladet): Forrettene blir delikat lagt opp på tallerkenene, innbakt kongekrabbe. Deretter kommer et ekte «rijsttafel» på bordet. Direkte oversatt betyr det risbord.

 HAAG:  En av Europas vakreste byer. Her er innsjøen Hofvijver med parlamentet i bakgrunnen. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
HAAG: En av Europas vakreste byer. Her er innsjøen Hofvijver med parlamentet i bakgrunnen. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Vi er på den indonesiske restauranten Blauw den Haag, en restaurant som har spesialisert seg på indonesisk kjøkken med en moderne vri.
 
En etter en kommer hvite, smale båtformede skåler på bordet, fylt med indonesiske godsaker: Grønnsaker, kylling, fisk, kjøtt, reker, sjømat, krydder og sauser.

Risbordet Du får nesten alltid et spørsmål om rijsttafel om du går inn på en indonesisk restaurant i Nederland. Et rijsttafel er egentlig ikke en rett, men et matkonsept. Opprinnelig var det en rett hvor man brukte opp gårsdagens rester, sammen med nydampet ris, ofte sekst til åtte forskjellige matretter, forteller vår hyggelige servitør Cecario.

Varm ris legges midt på den store tallerkenen alle gjestene har fått utdelt. Så er det bare å forsyne seg fra de forskjellige skålene. Alle velger det de vil ha og liker best.

I Nederland er indonesisk mat like vanlig som kjøttkaker med brun saus i Norge

Et rijsttafel må være det perfekte måltid for vår tid, hvor det alltid er noen som ikke spiser eller tåler noen ingredienser. Her er det bare å sitte, plukke og velge, mens timene går. Du blir garantert mett.

Arv fra kolonitida Nederlenderne gjorde det til et kolonialt festmåltid som kunne inneholde 40 til 60 retter, servert av sarongkledte damer for å imponere ved store anledninger.

Indonesisk mat er nemlig like vanlig i Nederland som kjøttkaker og med brun saus i Norge. Noen kaller det en positiv bivirkning av kolonitida.

 INDONESISK:  Selat Malang, god apetitt sier  Dewi van de Wal og frister med rijsttafel på restauarant Blauw i Haag.  Foto: KIRSTEN M. BUZZI
INDONESISK: Selat Malang, god apetitt sier Dewi van de Wal og frister med rijsttafel på restauarant Blauw i Haag. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

På 1800-tallet sikret Nederland seg herredømmet over Indonesia, og innførte kolonistyre som varte helt til landet ble anerkjent som egen stat i 1949.

Det var naturlig nok til Haag, byen der du finner landets regjering, diplomatkorps og offentlige kontorer, at nederlendere dro når de skulle besøke hjemlandet. Derfor kommer du ikke unna indonesisk mat i Haag. Det er det heller ingen grunn til.

400 spisesteder Blauw er en av de mest kjente indonesiske restaurantene i Haag. Og det finnes mange. Hvis du regner med alt, som små takeaway-steder, er det til sammen mer enn 400 steder hvor du kan få indonesisk mat i denne byen, kan Dewi van de Wal ved turistkontoret i Haag fortelle.

- Indonesisk mat er så populært fordi mange her har indonesiske røtter. Typisk for indonesisk mat er at den er krydret, men ikke for sterkt. sier hun.

Variert kjøkken Hver uke lager Dewi retter med oppskrifter hun har samlet fra sin bestemor i Indonesia. For eksempel nasi goreng som er stekt ris, blado - krydret biff, og ajam pedis - krydret kylling.

Vanlig tilbehør er gado-gado, som er grønnsaker i peanøttsaus, eller sambal goreng med bønner, en vegetarrett. Og den typiske sotosuppen, en krydret kyllingsuppe med egg, bønneskudd og ris.

Indonesia er verdens største øyrike, med 248 millioner innbyggere fordelt på 17 508 øyer. Verdens fjerde mest folkerike land, med et uendelig antall matretter fra det store øyrikets mange forskjellige regioner. Det er en av grunnene til å Indonesia regnes som å ha et av verdens mest spennende kjøkken.

Nasi goreng kalles gjerne Indonesias nasjonalrett. Den skal helst lages av gårsdagens rester av ris, som blandes med nesten hva som helst, eller enkelt servert med et stekt egg på toppen. Gjerne til frokost.