Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

I øl-frelste Flandern tar kvinnene ølbryggingen tilbake

Belgisk ølkultur har nylig blitt klassifisert som kulturarv av selveste Unesco. I regionen Flandern setter særlig kvinnene sitt preg på denne kulturen.

FEMININT BRYGGERI: Annick De Splenter (47) startet bryggeriet Gruut i 2009. Bryggeriet er også en kafé og en ølbar, med blomster på bordene og kunst på veggene. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
FEMININT BRYGGERI: Annick De Splenter (47) startet bryggeriet Gruut i 2009. Bryggeriet er også en kafé og en ølbar, med blomster på bordene og kunst på veggene. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

La oss slå det fast med det samme: Tiden da øl ble sett på som en mannedrikk er forbi. Faktisk var brygging i utgangspunktet et kvinneyrke.

Øl og sjokolade: øl og sjokolade er Belgias store stoltheter. Og de går godt sammen. Hos Werner Callebaut i Leuven kan du dra på øl. Og sjokoladesmaking. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
Øl og sjokolade: øl og sjokolade er Belgias store stoltheter. Og de går godt sammen. Hos Werner Callebaut i Leuven kan du dra på øl. Og sjokoladesmaking. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

– Ølets historie starter med kvinner, sier ølsommelieren Sofie Vanrafelghem (35), og heller en lys lambic (spontangjæret øl) i et feminint stettglass.

Vi sitter i den moderne restauranten Cosma Food House i den flamske byen Mechelen. I samarbeid med kokkene har Sofie satt sammen en treretters meny som matches med tre ulike øltyper.

Kulturarv

Mange av gatene i byen er oppkalt etter gamle bryggerier, og langs kanalene ligger gamle kornfabrikker side om side med hyggelige uteserveringer. Her er øl nemlig ramme alvor, og så tradisjonsrikt, at Unesco på slutten av fjoråret tilføyde belgisk ølkultur på sin liste over immateriell kulturarv. Og ølet, skal vi altså lære, kan vi takke kvinnene for.

– Øl har eksistert like lenge som mennesket har drevet med jordbruk. Og både i oldtiden og i middelalderen ble ølbrygging sett på som en kvinnelig arbeidsoppgave. De la brød i vann og smakte det til med blant annet urter og blomster, forteller øleksperten, som har forsket på kvinners rolle i ølets historie.

ØLBY: De vakre husene i universitetsbyen Leuven er vel verdt et besøk. Og innholdet i ølkranene er upåklagelig. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst 
ØLBY: De vakre husene i universitetsbyen Leuven er vel verdt et besøk. Og innholdet i ølkranene er upåklagelig. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst  Vis mer

Vannet var gjerne forurenset, derfor var det tryggere å drikke øl. Og siden det var kvinnene som hadde ansvaret for husholdningen, ble det deres oppgave å brygge.

– Men så, da mennene endelig oppdaget at det gikk an å tjene penger på øl, ble lovverket endret slik at kvinner ikke lenger kunne kjøpe malt uten signatur fra en mann. Dermed ble øl en mannegreie, forklarer Sofie.

Men øl er ikke lenger ensbetydende med pils, fotballpuber og robuste ølglass. Øl kan i dag være vel så elegant og sofistikert som vin og champagne.

I Belgia produseres det i dag over 1500 øltyper og flere og flere restauranter parer øl til maten istedenfor vin. Her på Cosma Food House kommer sverdfisken til hovedrett med et glass Affligem Blond, som er en fruktig humlepreget pale ale.

Feminin touch

At øl har fått en mer feminin touch de siste årene, kan også kanskje sees i sammenheng med at det er flere og flere kvinner i bryggeribransjen. Og særlig her i flate Flandern, hvor de kvinnelige ølbryggerne stadig blir flere, og det med stor suksess.

DAMER I LEDELSEN: Søstrene Anne-Cathérine (28) og Claire Dilewyns (22) tok over bryggeriet Dilewyns for noen år siden, og under deres ledelse går bryggeriet som aldri før. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
DAMER I LEDELSEN: Søstrene Anne-Cathérine (28) og Claire Dilewyns (22) tok over bryggeriet Dilewyns for noen år siden, og under deres ledelse går bryggeriet som aldri før. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

Anerkjente bryggerier som Liefmans, De Ryck, Ter Dolen og Dilewyns har alle kvinnelige bryggmestere.

– Vi har det i blodet, sier søstrene Anne-Cathérine (28) og Claire Dilewyns (22) som brygger i byen Dendermonde. De viser frem det slitte passet til tipptipptipp-oldemoren.

– Se, det står «brygger» som yrke, sier Anne-Cathérine stolt og heller opp smaksprøver på samtlige av de fem øltypene de brygger.

Søstrenes far overlot bryggeriet Dilewyns til jentene for noen år siden, og under deres ledelse går bryggeriet som aldri før.

Anne-Cathérine mener det er mange grunner til at kvinner passer godt som ølbryggere.

– Det er for eksempel bevist at kvinners smaksans er bedre utviklet enn menns, hevder hun og tar selv en god slurk rett ved de speilblanke øltankene.

Favorittdrikken

Det er i hvert fall ingen tvil om at øl er favorittdrikken blant de kvinnelige studentene som sitter på fargerike pikniktepper langs elven Leie i studentbyen Gent. Ved den gamle havnen Graslei står de karakteristiske middelalderbygningene på rad og rekke og strekker seg mot himmelen.

KVINNER OG ØL: I fjor ble belgisk øl definert som kulturarv av UNESCO. Man drar altså ikke lenger til Belgia på ferie, man drar på «beercation». Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
KVINNER OG ØL: I fjor ble belgisk øl definert som kulturarv av UNESCO. Man drar altså ikke lenger til Belgia på ferie, man drar på «beercation». Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

Rett i nærheten ligger bryggeriet Gruut, hvor vi finner en kvinne som har latt seg inspirere av Gents dype middelalderrøtter i sin ølproduksjon.

I lokalet, som er kombinert kafé og bryggeri, står det grønne potteplanter rett ved de kobberfargede øltankene, det er kunst på veggene og roser på bordene.

– Vil dere smake på en spesiell øl, spør Annick De Splenter (47) og tapper litt øl i et smalt glass.

Det spesielle med ølen på Gruut er at den er brygget uten humle, men med urter. Bryggerinnen kunne nemlig ikke styre sin nysgjerrighet for å finne ut hvordan de brygget øl i oldtiden og middelalderen.

– Professoren min sa jeg var gal, men lot meg få låne laboratoriet sitt. Jeg eksperimenterte med urter og blomster og lette på biblioteket etter gamle oppskrifter. Etter tre år lykkes jeg, sier hun og smiler.

– Gezondheid, sier vi, og tar en slurk av urtebrygget.

Og vet ikke om det er urkvinnen eller den trendy mikrobryggkunden i oss som synes det smaker best.

ØL TIL MATEN: Restaurant De Heeren van Liedekerche i Denderleeuw har tidligere blitt kåret til verdens beste ølrestaurant. Her pares maten med øl, og kokkene bruker øl i maten. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
ØL TIL MATEN: Restaurant De Heeren van Liedekerche i Denderleeuw har tidligere blitt kåret til verdens beste ølrestaurant. Her pares maten med øl, og kokkene bruker øl i maten. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

Bildetekster:

Alle foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst

1

Damer i ledelsen: Søstrene Anne-Cathérine (28) og Claire Dilewyns (22) tok over bryggeriet Dilewyns for noen år siden, og under deres ledelse går bryggeriet som aldri før.

38

Ølby. De vakre husene i universitetsbyen Leuven er vel verdt et besøk.

126

Øl og mat: Restaurant De Heeren van Liedekerche i Denderleeuw har tidligere blitt kåret til verdens beste ølrestaurant. Her pares maten med øl, og kokkene bruker øl i maten.

110

Feminint bryggeri: Annick De Splenter (47) startet bryggeriet Gruut i 2009. Bryggeriet er også en kafé og en ølbar, med blomster på bordene og kunst på veggene.

35

Urteøl: Det spesielle med ølen på bryggeriet Gruut i Gent er at den er brygget uten humle, men med urter.

90-93

Kvinner og øl: I fjor ble belgisk øl definert som kulturarv av UNESCO. Man drar altså ikke lenger til Belgia på ferie, man drar på «beercation».

64

Øl og sjokolade: øl og sjokolade er Belgias store stoltheter. Og de går godt sammen. Hos Werner Callebaut i Leuven kan du dra på øl. Og sjokoladesmaking.

167

Øl er kultur: Bryggeriet Het Anker i Mechelen bruker fortsatt de originale kobbergrytene sine til all ølproduksjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media