I over 70 år har millioner trodd at de har vært på ekvator

Viser seg at hele parken ligger 240 meter for langt sør.

IKKE EKVATOR:  Målinger avslører at den guloransje linja gjennom Middle of the World snarere ligger 240 meter sør for ekvator, og ikke på 0 grader, 0 minutter og 0 sekunder, slik du får opplyst. Foto: ALEX E. PROIMOS/CREATIVE COMMONS
IKKE EKVATOR: Målinger avslører at den guloransje linja gjennom Middle of the World snarere ligger 240 meter sør for ekvator, og ikke på 0 grader, 0 minutter og 0 sekunder, slik du får opplyst. Foto: ALEX E. PROIMOS/CREATIVE COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Har du en våt drøm om å stå med ett bein på den nordlige - og ett på den sørlige halvkule samtidig?

Enkelte steder har lagt til rette for akkurat det, som i temaparken Middle of the World ved San Antonio de Pichincha i Ecuador i Sør-Amerika.

Siden 1936, da det første ekvatormonumentet ble oppført, har millioner av turister fått denne drømmen oppfylt akkurat her.

IKKE PÅ MIDTEN: Monumentet du kan se i Middle of the World i dag, ble oppført i 1979, er omtrent 30 meter høyt med en globus på toppen, og ligger 240 meter lenger sør enn hva som var planen.  Foto: MILAN81/CREATIVE COMMONS
IKKE PÅ MIDTEN: Monumentet du kan se i Middle of the World i dag, ble oppført i 1979, er omtrent 30 meter høyt med en globus på toppen, og ligger 240 meter lenger sør enn hva som var planen. Foto: MILAN81/CREATIVE COMMONS Vis mer

Et raskt nettsøk viser også at skrytebildene er mange, smilende turister med et bein på hver side av den guloransje linja som angivelig markerer ekvator.

240 meter Men har du latt deg avbilde her, har du nok ikke så mye å skryte av likevel, ifølge The Telegraph.

Parken Middle of the World holder nemlig ikke helt hva navnet lover.

GPS-målinger avslører faktisk at den guloransje linja gjennom Middle of the World snarere ligger 240 meter sør for ekvator, skriver The New York Times, og ikke på 0 grader, 0 minutter og 0 sekunder, slik du får opplyst.

Uegnet på ekvator Parken eies av Pichincha-provinsen, og besøkes av en halv million turister i året.

Representanten for parken, Luis Pulgar, forklarer overfor New York Times at det virkelige ekvator ligger i en dyp dal som ikke er egnet for å bygge noe monument, derfor valgte utbyggerne en annen plassering i stedet.

Monumentet som står her i dag, ble oppført i 1979, og er omtrent 30 meter høyt med en globus på toppen.

Over 70 år Parkens museumssjef, Raquel Aldaz, forteller til avisa at det først ble oppført et mindre monument her i 1936.

Den gang trodde de monumentet var plassert på riktig sted, men dagens måleinstrumenter er mer nøyaktige enn de var da.

Selv om GPS-teknologien kan gi noe motstridende målinger, innrømmer parksjef Ramiro Pontón at monumentet i over 70 år har ligget rundt 240 meter for langt sør.

Et par minutter i bil unna derimot, ligger en liten privat eiendom kalt Inti-nãn. Et lite skilt på porten forteller at du her er på 0. breddegrad, selv om ekvator ifølge The New York Times kan være enda noen meter lenger sør.

Milliardtårn De lokale styresmaktene har riktignok ønsker om å rette opp ekvatorbrøleren, og har allerede bedt New York-arkitekt Rafael Viñoly om å tegne et nytt monument som denne gang skal plasseres helt korrekt.

EKVATOR

• En tenkt sirkel på jorda som er vinkelrett på jordas akse og går midt mellom aksens to poler.
• Deler jorda inn i en nordlig og en sørlig halvkule.
• Radius er 6378,099 kilometer og lengden 40 076,640 kilometer.
• Ekvator deles i 360 grader, en ekvatorgrad er 111 324 meter eller 60 nautiske mil.

Kilde: Store norske leksikon

Forslaget ble avduket i februar i år, og tårnet på nesten 5000 fot, altså imponerende 1500 meter, vil i så fall bli det høyeste menneskeskapte byggverket i verden dersom det blir en realitet.

Kostnadene er anslått til 250 millioner dollar, tilsvarende 1,4 milliarder kroner, men det skal ikke være sagt noe om byggestart pr. dags dato.

TURISTMAGNET: Ekvatorparken eies av Pichincha-provinsen, og besøkes av en halv million turister i året. Foto: MILAN81/CREATIVE COMMONS
TURISTMAGNET: Ekvatorparken eies av Pichincha-provinsen, og besøkes av en halv million turister i året. Foto: MILAN81/CREATIVE COMMONS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer