I Saadani i Tanzania må du dele stranda med løvene: - Så løvespor seinest i går

Du får nærkontakt med ville dyr og strandliv i ett.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

TANZANIA (Magasinet Reiselyst): Kenya, Tanzania og Sør-Afrika har lenge markedsført seg som land hvor du kan kombinere strand og safari. Problemet er at det ofte er svært lange reiser fra det ene til det andre.

Saadani er Tanzanias yngste og minst kjente nasjonalpark, og et sted hvor du bokstavelig talt må dele stranda med ville dyr. Dette er safari for strandløver.

- Seinest i går så vi løvespor i sanda, sier servitøren Ally på Saadani Safari Lodge.

Han serverer omelett, appelsinjuice og kaffe, og peker ned på stranda, fem meter unna frokostsalongen.

Denne morgenen er det bare spor av mer menneskelige strandløver i sanda, men Simba er stadig i nærheten. Enten for å drikke ved lodgens vannhull, eller bruke stranda som en autostrada nordover eller sørover i nasjonalparken for å jakte.

- Men ikke vært redd for at den skal plage deg; løver holder seg godt skjult for menneskene. Likevel; noen ganger er den nærmere enn du fatter, forteller Ally med et glimt i øyet.
 
Fra våpen til vern Ngorongoro og Serengeti får det meste av oppmerksomheten hva gjelder dyreliv og natur i Tanzania.

STRANDRESORT: Det ser ut som enkle strandhytter, men er faktisk komfortabel luksus ved strandkanten. Foto: RUNAR LARSEN
STRANDLØVE: I nasjonalparken Saadani må du dele stranda med ville dyr, som løver. Heldigvis vil noen si, er løvene litt folkesky, og foretrekker strandliv i nattens mulm og mørke. Men sporene røper at de har vært der. Foto: RUNAR LARSEN
LØVENES KONGE: Saadani er den eneste nasjonalparken som ligger ved kysten, og helt fram til slutten av 90-tallet ble området benyttet til jakt - både lovlig og ulovlig. - Nettopp derfor er dyrene litt mer sky. De er jo vant til å bli skutt på, sier safariguide Isack Mnyangabe. Foto: GARY ROBERTS / SAADANI NATIONAL PARK
SOV SØTT: Kystbris og palmesus gir gode forhold for søte drømmer. Foto: RUNAR LARSEN
UT MOT HAVET: Saadani Safari Lodge ligger helt ute ved Det indiske hav. Foto: RUNAR LARSEN
DUMBO: Alle blir små i nærheten av den afrikanske elefanten. Foto: RUNAR LARSEN
FISKER: Lokal sjømann setter utriggerkanoen på sjøen når tidevannet kommer inn. Foto: RUNAR LARSEN
SERVERT: Frokosten er klar. Foto: RUNAR LARSEN
OLME BEIST: Det er greit å holde avstand når slike krabater slikker sol på elvebredden. Foto: RUNAR LARSEN
HOLD AVSTAND: Flodhester er faktisk de farligste dyrene i Afrika. Foto: RUNAR LARSEN
SUNDOWNER: Isack Mnyangabe gjør klart til solgangsdrink - en essensiell del av enhver safari. Foto: RUNAR LARSEN
LANG HALS: Giraffene er blant de mest populære dyrene for safarigjengere. Foto: RUNAR LARSEN
BAR: Ikke alt handler om ville dyr og naturopplevelser på safari. Foto: RUNAR LARSEN

Saadani er den eneste nasjonalparken som ligger ved kysten, og helt fram til slutten av 90-tallet ble området benyttet til jakt - både lovlig og ulovlig.

- Nettopp derfor er dyrene litt mer sky. De er jo vant til å bli skutt på. Men det er fullt mulig å se mange av de fem store på en gamedrive her også. Bestanden øker for hvert år, sier safariguide Isack Mnyangabe.

Du kan se løve, bøffel, elefant og leopard i Saadani, men det finnes ingen neshorn her.

Isack Mnyangabe har tidligere jobbet både i Ngorongoro og Serengeti, med sine enorme mengder av ville dyr, men han synes ikke Saadani står noe tilbake.

- Det er sjelden at vi møter andre biler. Jeg trives bedre med dette. Dessuten er lufta mye friskere, sier Mnyangabe.

Vi kjører ut fra lodgen når den verste heten har gitt seg og ettermiddagssola er i ferd med å bli virkelig gyllen. Turens mål er todelt: Se etter nasjonalparkens varierte dyreliv, og finne et passende sted for en solgangsdrink - et selvsagt høydepunkt på enhver safari.

Sol og sundowner - Landskapet er helt unikt. Vi har kystskog og savanne på samme område. Det er flere steder å gjemme seg, så hvem vet, kanskje står det en løve bak krattet der, smiler sjåføren, som lover å gjøre sitt ytterste for å spore opp de mest imponerende dyrene.

STRANDLØVE: I nasjonalparken Saadani må du dele stranda med ville dyr, som løver.  Heldigvis vil noen si, er løvene litt folkesky, og foretrekker strandliv i nattens mulm og mørke. Men sporene røper at de har vært der. Foto: GARY ROBERTS
STRANDLØVE: I nasjonalparken Saadani må du dele stranda med ville dyr, som løver. Heldigvis vil noen si, er løvene litt folkesky, og foretrekker strandliv i nattens mulm og mørke. Men sporene røper at de har vært der. Foto: GARY ROBERTS Vis mer

Han er imidlertid svært opptatt av å være forsiktig.

- Dette er på en måte begynnelsen av en ny tid. Dyrene har endelig fått beskyttelse, og det tar tid før de skjønner at vi ikke er ute etter å drepe dem, påpeker han.

En flokk med antiloper stopper hundre meter fra bilen.

- Liechtenstein's heartebeest, eller kuantiloper. Den har du neppe sett andre steder; de er nemlig utrydningstruet, forteller Mnyangabe engasjert.

Vi rygger for å la dem slippe forbi uforstyrret. Med det samme møter vi en kvintett sjiraffer som strekker hals for å få tak i tretoppenes godbiter uten å ense sine menneskelige beundrere.

Etter et par timer med sightseeing i dyrenes verden, er det på tide med en sundowner. Bord og stoler dekkes med peanøtter og øl. Isack forteller historier fra sine år som safariguide. Favoritten er fra Saadani.

Løver ved lodgen - For ei tid tilbake hadde vi et par gjester som på død og liv skulle se løver. Vi kjørte langt og lenge, men måtte til slutt gi opp. Da vi kom tilbake til lodgen kunne de ansatte fortelle at et løvepar på kjærlighetsreise hadde kost seg ved vannhullet rett ved lodgen imens vi var ute, flirer han.

SUNDOWNER: Isack Mnyangabe gjør klart til solgangsdrink - en essensiell del av enhver safari. Foto: RUNAR LARSEN
SUNDOWNER: Isack Mnyangabe gjør klart til solgangsdrink - en essensiell del av enhver safari. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Nesten samtidig går sola ned over savannen i vest. Den observante guiden rekker over kikkerten og peker inn i skumringen. Fire elefanter vandrer stoisk inn i mørket.

Bare dager tidligere har vi vært bare noen meter unna langt større flokker av den samme arten. Likevel blir vi umåtelig begeistret av å se dem akkurat her. Vi skåler i vann og duggfriskt øl - og hører et brøl fra skogen. Simba.

- Jepp, der har du den, bekrefter Mnyangabe.

Feit men farlig Tidlig neste morgen er Isack Mnyangabe igjen klar med safaribilen. Etter en kort kjøretur byttes den ut til fordel for båt på elva Wami.

- Det er best å være tidlig ute, det er da det er mest aktivitet. Fuglelivet er spesielt spennende om morgenen, sier guiden.

Fargerike isfugler sitter i de små mangrovetrærne som delvis vokser nede i vannet. Krokodillene skuer olmt på alt og alle fra sandbanken.

Flodhestene senker sine gigantiske kropper ned i det grumsete elvevannet når båten nærmer seg. De komiske øynene følger oss med stramt blikk.

LØVENES KONGE: 
Saadani er den eneste nasjonalparken som ligger ved kysten, og helt fram til slutten av 90-tallet ble området benyttet til jakt - både lovlig og ulovlig. 
- Nettopp derfor er dyrene litt mer sky. De er jo vant til å bli skutt på, sier safariguide Isack Mnyangabe. Foto: GARY ROBERTS / SAADANI NATIONAL PARK
LØVENES KONGE: Saadani er den eneste nasjonalparken som ligger ved kysten, og helt fram til slutten av 90-tallet ble området benyttet til jakt - både lovlig og ulovlig. - Nettopp derfor er dyrene litt mer sky. De er jo vant til å bli skutt på, sier safariguide Isack Mnyangabe. Foto: GARY ROBERTS / SAADANI NATIONAL PARK Vis mer

- Flodhester er svært territoriale. De holder seg i vannet hele dagen, men om natta går de flere mil på gressbeite, forteller Mnyangabe, og legger til at det er en dårlig idé å irritere dyrene mer enn nødvendig.

- De er faktisk de farligste av alle, sier han.

Tilbake på safarilodgen er det bare 40 kilometer fra Saadani til Afrikas mest kjente øy - strandfavoritten Zanzibar.

Det er gjerne hit safariturister reiser for å slappe av etter ei uke med støvete rundreiser i innlandets nasjonalparker. I Saadani får du begge ferieformene på samme plass.

Luksuscamp Saadani Safari Lodge er et lekkert sted uavhengig av både strand og safari. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, og store bungalower byr på komfort så vel som stil.

Gjennom det myggtette, men ikke lufttette vinduet slipper vind inn, så hver kveld sovner du til bølgeskvulp og sjøbris.

Et evighetsbasseng har orkesterplass til soloppgangen helt ute ved sjøen. Trenger du et avbrekk fra det gode liv i solstolen, er det bare å trekke seg tilbake til biblioteket - hvor du kan fordype deg i bøker om fauna og dyreliv, eller sjekke e-post over trådløst internett.

Og noen kilometer ute i havgapet venter korallrev med fargerike fisker og nydelige undervannsvekster, lett tilgjengelig med båt.

Det er slike steder som burde hatt betegnelsen «alt inkludert».

UT MOT HAVET: Saadani Safari Lodge ligger helt ute ved Det indiske hav. Foto: RUNAR LARSEN
UT MOT HAVET: Saadani Safari Lodge ligger helt ute ved Det indiske hav. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer