Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

I sesong: Derfor skal du velge skrei fremfor torsk akkurat nå

Kan du forskjellen på skrei og vanlig torsk?

SPIS NÅ: - Det som gjør skreien så bra akkurat nå er at den har blitt fastere, fetere og mørere, sier landslagskokk Karl Erik Pallesen. Foto: Fredrik Ringe
SPIS NÅ: - Det som gjør skreien så bra akkurat nå er at den har blitt fastere, fetere og mørere, sier landslagskokk Karl Erik Pallesen. Foto: Fredrik Ringe Vis mer

Skreien er i sesong fra januar til april, og er på sitt absolutt beste på denne tiden av året.

Hva er det som gjør den så mye bedre enn vanlig torsk?

Skrei er torsk som gyter

- Skreien skiller seg fra torsken i denne perioden, blant annet ved at fiskekjøttet har en annen struktur, sier medeier og daglig leder ved Fisketorget i Stavanger, Karl Erik Pallesen til Dagbladet.

- Kjøttet blir hvitere, mørere og fastere, og det flaker seg lettere, slik at man må være mer forsiktig under tilberedning, sier Pallesen som også er på Norges kokkelandslag.

Skreien er en torskefisk som har vokst opp i Barentshavet og senere kommer til kysten vår for å gyte i perioden januar til april.

Det faste kjøttet får den fra musklene den opparbeider seg når den vandrer de store avstandene i det iskalde vannet fra Barentshavet til Lofoten, der over førti prosent av skreifisket foregår.

En delikatesse - Det er mange som gleder seg til skreisesongen, slik andre kanskje gleder seg til hummersesongen, sier Pallesen.

TRADISJON: Skreien smaker godt med det meste, men kanskje aller best servert på den tradisjonelle måten, med poteter, lever og rogn. Foto: All Over Press
TRADISJON: Skreien smaker godt med det meste, men kanskje aller best servert på den tradisjonelle måten, med poteter, lever og rogn. Foto: All Over Press Vis mer

- Vi har allerede solgt masse skrei, de vi får inn har en stor flott størrelse, med feit og god lever og masse rogn.

Vanligvis kommer skreien tidlig i januar, men i år måtte Fisketorget i Stavanger vente en drøy uke før de fikk inn skrei.

- Den er populær delikatesse verden over, så det ble sendt til utlandet først, forteller han.

Les også: Selv Harrods i London frister med «havets gull» fra Norge

En råvare å være stolt av Kokk og blogger Jan Ivar Nykvist sverger til skrei når den er i sesong.

- Skreien har en fantastisk kvalitet som vi bør være stolte av, og spise så mye vi orker av i den korte perioden den er i sesong, sier han.

- Skrei er en råvare som kan brukes til mye, og som tåler både norske, italienske og indiske smaker hvis man er litt ellevill.

- Men jeg synes man skal behandle den med respekt, og jeg lar den ofte få hovedrollen på tallerkenen, sier Nykvist.

Under kan du finne hans litt spennende og litt uvanlige oppskrifter på skrei med blant annet lakris.

Sju ting du bør ha i skapet om du er glad i italiensk mat

Skreimølje Dersom du skal holde det tradisjonelt kan du lage «skreimølje». Pallesen husker godt første gang han smakte den norske retten.

- Den beste skreimiddagen jeg har spist fikk jeg da jeg var på samling med kokkelandslaget i Lofoten.

- Vi hadde vært ute hele dagen og var skikkelig kalde. En eldre kokk hadde laget mølje, som er en tradisjonell rett han hadde tilberedt mange ganger.

- Det var så enkelt, men så godt!