- I sommerferiene ble jeg låst inne som straff

Rapduoen Tonna Brix vil synliggjøre psykisk vold og få barn til å oppsøke hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Når sola skinner om sommeren og alle spiser is, er det lett å tenke at alle har det bra, men slik er det jo ikke. Mange flere barn enn du tror sliter i feriene, men de fleste er flinke til å opprettholde fasaden, sier Hakan Pandul (34), den ene halvdelen av rapduoen Tonna Brix.

Sammen med Kenneth Holt (35) reiser han land og strand rundt med prosjektet «Vendepunkt» og holder foredrag for ungdom om vold i nære relasjoner. Begge har sterke historier fra egen oppvekst.

Sparte opp straff
Pandul ble utsatt for psykisk vold innenfor hjemmets fire vegger gjennom store deler av oppveksten. Innestraff og trusler var vanlige straffemetoder.

- Som barn håpet jeg bare på å bli banket skikkelig opp, slik at andre skulle få vite hvordan jeg hadde det. Med en blåveis ville kanskje folk trodd meg hvis jeg fortalte hvordan det sto til hjemme, sier han.

Feriene var ekstra ille. Uttallige ganger ble han låst inne på rommet og isolert fra omverdenen.

VANSKELIG OM SOMMEREN: Tonna Brix-rapperne, Hakan Pandul (til venstre) og Kenneth Holt reiser land og strand rundt og holder foredrag for ungdommer om vold i nære relasjoner. sommeren er ofte ekstra utfordrende for en del barn, mener de. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VANSKELIG OM SOMMEREN: Tonna Brix-rapperne, Hakan Pandul (til venstre) og Kenneth Holt reiser land og strand rundt og holder foredrag for ungdommer om vold i nære relasjoner. sommeren er ofte ekstra utfordrende for en del barn, mener de. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Straff ble spart opp til feriene, slik at skolen ikke skulle få vite at jeg ble låst inne, sier 34-åringen.

I samarbeid med Unicef setter Dagbladet i sommer fokus på barn som føler seg utenfor og trenger ekstra hjelp og støtte i ferien. Og nettopp sommerferier og barn som sliter er temaet i sangen som Tonna Brix har laget spesielt for den digitale sommerkampanjen Feriesentralen.

Vonde hemmeligheter I raplåta «Ikke alle» oppfordrer Tonna Brix voksne til å se barn rundt seg, gjøre noe ekstra for dem som sliter - og ikke minst være gode lyttere.

- Vi henvender oss både til barn som går rundt med vonde hemmeligheter, og til voksne som må bli flinkere til å oppdage at noen trenger hjelp. Barn trenger mer støtte enn en bolle med rosin. Om sommeren skal alt være så fint, og det gjør det enda vanskeligere å være annerledes. Mange barn bruker mye krefter på å virke lik andre, sier Hakan Pandul.

I feriene har det en tendens til å bli mye alkoholbruk, påpeker Kenneth Holt.

VOND BARNDOM: Kenneth Holt og Hakan Pandul har begge sterke historier å fortelle fra barndommen. De er opptatt av å formidle til barn og unge at det finnes mange voksne man kan stole på. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VOND BARNDOM: Kenneth Holt og Hakan Pandul har begge sterke historier å fortelle fra barndommen. De er opptatt av å formidle til barn og unge at det finnes mange voksne man kan stole på. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Mange foreldre slår ut håret i feriene, og barna går lett i glemmeboka. Ingen liker å se sine egne foreldre fulle og beruset. Når de voksne endrer personlighet, føler barn seg utrygge. Det kan være skadelig over tid, sier han.

Hip-hop-miljø Holt vet hva han snakker om. Han vokste selv opp i et hjem med pille- og alkoholmisbruk, og i barndommen følte han seg mye alene.

- Jeg var et stille barn som ikke krevde noe. Heldigvis hadde jeg en evne til å leke i timevis alene - uten å si ett ord, forteller 35-åringen.

Gjennom maling og tegning fikk Holt utløp for trangen til å uttrykke seg allerede fra barndommen. Pandul brukte de mange timene han var innelåst på gutterommet til å skrive hip-hop-tekster.

-Jeg visste at ingen kunne ta fra meg dette. Jeg ble fratatt andre goder - som basketballtrening - men gledet meg til å holde på med tekstene mine, sier Pandul.

Kenneth Holt og Hakan Pandul ble venner på 1990-tallet gjennom sin felles interesse for hip-hop.

På Lørenskog, der begge bodde i perioder av oppveksten, var hip-hop-miljøet lite - og de to kompisene ble litt «outsidere», forteller de.

Siden 1998 har de rappet sammen - og i 2005 etablerte de rapduoen Tonna Brix.

Mer innhold - Mange unge spør oss hvorfor vi valgte å satse på akkurat rap. Det høres kanskje litt rart ut, men jeg klarer i større grad å relatere meg til dem som synger om problemer på gata i New York enn til «klissete» kjærlighetssanger, sier Hakan Pandul.

- I tillegg til at tekstene har mer innhold, er det også lettere å utrykke seg i rap, mener Kenneth Holt.

Selv ble Holt 19 år før han klarte å snakke med noen om den vonde barndommen sin. Han tok fatt på studier på kunstskole samtidig som han begynte hos psykolog.

- Jeg innså at vi alle er født inn i forskjellige livssituasjoner, men at livet går videre - og at man må ta grep selv. Jeg forsto at hjelp hos psykolog var min mulighet til å få et bedre liv, sier han.

Snakke åpent Lenge visste ikke Holt og Pandul at de hadde noe annet til felles enn interesse for hip-hop. Barndommen snakket ingen av dem om de første åra.

- I den alderen snakker gutter om film, sport og pupper, ikke alvorlige saker. Og man skal i hvert fall ikke si noe som gjør at man får klump i halsen og begynner å grine, sier Hakan Pandul.

Kenneth Holts psykolog rådet ham til å fortelle en kompis om barndommens sin - og han begynte å åpne seg for Hakan.

Feriesentralen:

• I samarbeid med Unicef Norge skal Dagbladet i sommer sette søkelys på barn som ikke har råd til å reise på ferie, barn som er ensomme eller føler seg utenfor om sommeren.

• Med utgangspunkt i Unicefs digitale kampanje feriesentralen.no kommer vil til å fortelle om ulike lokale initiativ og arrangementer for barn fra hele landet.

• Vi oppfordrer leserne til å bruke skjemaet under til å sende inn sine tips om enkle og inkluderende sommeraktiviteter som har ingen eller lav kostnad.

• På feriesentralen.no kan du hente inspirasjon til å skape gode minner sammen med andre og få ideer til aktiviteter.

• Bruk også #feriesentralen på Twitter og Instagram

- Jeg hadde ikke turt å si det til noen andre så langt, men jeg hadde fått litt trening hos psykologen og var blitt flinkere til å uttrykke meg. I den perioden var jeg inne i en spesiell prosess i livet mitt, forklarer Holt.

Lett å skjule De er begge opptatt av å synliggjøre psykisk vold - og oppfordre barn til å oppsøke hjelp.

- Psykisk vold er lett å skjule når man ikke har blåmerker å vise fram. Mange bagatelliserer psykisk vold, men forskning viser at det er like skadelig for barn som fysisk vold - og en like stor påkjenning som å vokse opp i en krigssituasjon. Du går og venter på at det skal smelle hele tida, sier Pandul.
 
I foredragene rapduoen holder for skoleelever rundt omkring i Norge, legger Holt og Pandul vekt på åpenhet.

- Det er viktig å snakke om hva man har opplevd tidlig. Vi oppfordrer skoleelevene vi møter til å stole på voksne rundt seg. Vit at de bryr seg, er på ditt lag - og at de kan hjelpe, sier Holt.

Hakan Pandul tror mange unge frykter at de ikke har en framtid når de opplever store problemer hjemme. I oppveksten fikk han selv stadig høre fra lærere at «deg blir det jo ikke noe ut av».

SÅRBARE BARN: De færreste barn sier ifra selv, sier Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef Norge.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SÅRBARE BARN: De færreste barn sier ifra selv, sier Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef Norge. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

-Mange tror at de er dømt til å ende opp som alkoholikere eller arbeidsledige fordi foreldrene deres er slik, men husk at selv mange av de mest vellykkede menneskene har hatt en vanskelig barndom.

Mødrene til Kenneth Holt og Hakan Pandul er innforstått med at Dagbladet skriver denne reportasjen.

-Ikke alltid lett å se

- Barn trenger å snakke med voksne om ting i livet som er trøblete, men det er ikke alltid så lett å se på barn om de har problemer, sier Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef Norge.

Barn som er sårbare og har det vanskelig, kan vise dette på mange ulike måter, påpeker hun.

- De færreste sier ifra selv. Det betyr at vi som voksne må «finne» barnet og forstå at det trenger støtte, sier hun.

Barn vil som oftest være lojale mot foreldrene sine, og vil derfor sjelden fortelle til andre at det er mye som er mangelfullt hjemme, mener hun.

-Ofte føler de seg medskyldige i situasjoner de ikke er herre over og prøver så godt de kan å skjule hvordan de egentlig har det. Samtidig tenker barn sjelden at de trenger hjelp  - de lever de livene de har så godt de kan, sier hun.

Noen ganger ser vi uten at vi forstår hva det er vi ser, fastslår Oudmayer. Resulatet kan ofte bli at vi blir irriterte, sinte og avviser et barn som trenger å bli sett og inkludert.

-Bak atferden vi ikke forstår, ikke liker og ikke klarer å forholde oss til, kan det ligge en historie som ligner Kenneth og Hakans. I slike situasjoner skal vi som voksne huske at all atferd har en årsak. Vi skal ha raushet til å se bakenfor, og vi skal alltid huske at barn ikke er vanskelige - barn har det vanskelig.

Tegn på at barn sliter:

•Stille, innesluttet, triste

•Oppmerksomhets- og
konsentrasjonsvansker

•Utagerende oppførsel

•Mye alene

•Virkelighetsflukt

•Kommer for sent til avtaler og fritidsaktiviteter

•Ikke nødvendig utstyr

•Rare klær etter temperatur og årstid

• Blåmerker/sår på kroppen

Kilde: Unicef

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer