I teinene finner han delikatessen du har lov til å fange hele året

Lar seg lure av en sildebit på 40-50 meters dyp.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Reiselyst): Dagen begynner grå og tung, med rester av en kuling i luften. Men det skal visstnok klarne opp. Klokken 13, har fiskeren Martin Olofsson (31) sagt, da har vinden lagt seg og solen titter fram.

Og jammen meg, når klokken slår 13 og vi står nede på brygga og trer på oss et par gigantiske, oransje fiskerbukser - så sprekker himmelen opp og solen titter frem.

PROFFEN: Ta var på krepsen - blindpassasjerer går tilbake i havet, viser yrkesfisker Martin Olofsson. Foto: RONNY FRIMANN
JOBBA PÅ: Vi trekker 40 teiner på en halvtime, så der bare å få opp tempoet. Foto: RONNY FRIMANN
DAGENS FANGST: Leirbankene utenfor Smögen er full av kreps, men man må vite hvor de ligger. Foto: RONNY FRIMANN
KOSELIG BY: Smögen er et av de triveligste stedene langs veskysten av Sverige. Foto: RONNY FRIMANN
HOLMER OG SKJÆR Sveriges skjærgård er full av vakre holmer hvor man kan ankre opp båten og gå i land. Foto: RONNY FRIMANN
ÆRVERDIG HOTELL: Smögen Hafvsbad ligger helt ute i havgapet i utkanten av Smögen, og er over 100 år gammelt. Foto: RONNY FRIMANN
VELFORTJENT HVIL: Etter en hard dag som fisker på sjøen, er det godt at Smögen Hafvsbad har en deilig spaavdeling. Foto: RONNY FRIMANN

Martin har vært yrkesfisker siden han var 16, og vet åpenbart litt av hvert om vær.

Proff for en dag - I dag skal vi ut til noen leirbanker omtrent 20 minutter unna, forteller han entusiastisk.

- Der ligger «kräftorna» på 40-45 meters dyp. Så er det bare å trekke teinene, ta dem ut, sette i nytt åte og slenge dem uti igjen.

Og om bord i vakre «Marie» føler vi oss som profesjonelle fiskere.

KOSELIG BY: Smögen er et av de triveligste stedene langs veskysten av Sverige. Foto: RONNY FRIMANN
KOSELIG BY: Smögen er et av de triveligste stedene langs veskysten av Sverige. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Stødig tar hun oss gjennom Smögens trange vannveier og ut i den vakre skjærgården.

Premiereturen Smögens rundt 50 profesjonelle yrkesfiskere har i alle år dratt store mengder kreps. For mens hummerfiske bare er tillatt deler av året, kan havkreps fiskes hele tiden. Og er dermed en av hovedinntektskildene her i havgapet.

En kort time senere står vi med gummihansker og jobber som vi aldri har gjort annet: Martin styrer lina, jeg åpner teinen, putter krepsen i en bøtte og kaster eventuelle blindpassasjerer som krabbe og ål tilbake i vannet.

Så er det bare å sette inn et nytt åte, en skinnende sild, stable teinen bakerst i båten - og begynne forfra igjen. Jobben er rask og effektiv, og en halvtime senere har vi sanket nesten en halv bøtte, eller fem kilo, sprell levende kreps.

PROFFEN: Ta var på krepsen - blindpassasjerer går tilbake i havet, viser yrkesfisker Martin Olofsson. Foto: RONNY FRIMANN
PROFFEN: Ta var på krepsen - blindpassasjerer går tilbake i havet, viser yrkesfisker Martin Olofsson. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

- Dette er en ok fangst, mener Martin.

Kokeren har han allerede startet, krepsen helles oppi - og en halvtime senere sitter vi på en holme i solsteiken og sluker nytrukne, varme sjøkreps.

Et velfortjent bad Kreps nytes best naturell, men i kveld skal likevel hotellets kokk få leke seg med råvarene.

Smögen Hafvsbad er Smögens eldste hotell, over 100 år gammelt.

Hit kom kjendiser, filmstjerner og fiffen på begynnelsen av forrige århundre for å nyte den friske sjøluften og hente krefter til bylivet. Ikke så langt unna dagens gjester, egentlig.

For etter en dag på sjøen er det herlig å synke ned i boblebadets varme masse, eller ta en liten svømmetur i det fine bassenget. Massasje og spabehandlinger står også på menyen.

Smögen Hafvsbad er ikke et stort og prangende spahotell, men her er en intim spa-avdeling med det mest vesentlige. Nede ved brygga er det en egen badstue, der man kan sitte inne i varmen og se nordavinden kruse havet utenfor.

Og så er det tid for middag - dagens høydepunkt.

Femstjerners middag - Kokken har laget to varianter, forteller servitør Malin Bengtsson.

- Til forrett er det deres egne kreps med hvitløk og persille, eller ostegratinerte. Til hovedrett har vi dag smørdampet torsk med potet- og sellerimos og dampede rotgrønnsaker, og til dessert skal dere få en melkesjokolademousse med bjørnebærcoulis og vaniljeparfait.

Nam!

VELFORTJENT HVIL: Etter en hard dag som fisker på sjøen, er det godt at Smögen Hafvsbad har en deilig spaavdeling. Foto: RONNY FRIMANN
VELFORTJENT HVIL: Etter en hard dag som fisker på sjøen, er det godt at Smögen Hafvsbad har en deilig spaavdeling. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Middagen skylles ned med et glass sprudlevann, for å feire dagens fangst.

Livet som fisker er sikkert ikke like trivelig i januarstormen når silda skal trekkes. Men i dag - i 18 varmegrader og stekende sol, er det nesten så vi får lyst til å bytte. I hvert fall for en helg.