I teinene finner han delikatessen du har lov til å fange hele året

Lar seg lure av en sildebit på 40-50 meters dyp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Reiselyst): Dagen begynner grå og tung, med rester av en kuling i luften. Men det skal visstnok klarne opp. Klokken 13, har fiskeren Martin Olofsson (31) sagt, da har vinden lagt seg og solen titter fram.

Og jammen meg, når klokken slår 13 og vi står nede på brygga og trer på oss et par gigantiske, oransje fiskerbukser - så sprekker himmelen opp og solen titter frem.

Martin har vært yrkesfisker siden han var 16, og vet åpenbart litt av hvert om vær.

Proff for en dag - I dag skal vi ut til noen leirbanker omtrent 20 minutter unna, forteller han entusiastisk.

- Der ligger «kräftorna» på 40-45 meters dyp. Så er det bare å trekke teinene, ta dem ut, sette i nytt åte og slenge dem uti igjen.

Og om bord i vakre «Marie» føler vi oss som profesjonelle fiskere.

KOSELIG BY: Smögen er et av de triveligste stedene langs veskysten av Sverige. Foto: RONNY FRIMANN
KOSELIG BY: Smögen er et av de triveligste stedene langs veskysten av Sverige. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Stødig tar hun oss gjennom Smögens trange vannveier og ut i den vakre skjærgården.

Premiereturen Smögens rundt 50 profesjonelle yrkesfiskere har i alle år dratt store mengder kreps. For mens hummerfiske bare er tillatt deler av året, kan havkreps fiskes hele tiden. Og er dermed en av hovedinntektskildene her i havgapet.

En kort time senere står vi med gummihansker og jobber som vi aldri har gjort annet: Martin styrer lina, jeg åpner teinen, putter krepsen i en bøtte og kaster eventuelle blindpassasjerer som krabbe og ål tilbake i vannet.

Så er det bare å sette inn et nytt åte, en skinnende sild, stable teinen bakerst i båten - og begynne forfra igjen. Jobben er rask og effektiv, og en halvtime senere har vi sanket nesten en halv bøtte, eller fem kilo, sprell levende kreps.

PROFFEN: Ta var på krepsen - blindpassasjerer går tilbake i havet, viser yrkesfisker Martin Olofsson. Foto: RONNY FRIMANN
PROFFEN: Ta var på krepsen - blindpassasjerer går tilbake i havet, viser yrkesfisker Martin Olofsson. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

- Dette er en ok fangst, mener Martin.

Kokeren har han allerede startet, krepsen helles oppi - og en halvtime senere sitter vi på en holme i solsteiken og sluker nytrukne, varme sjøkreps.

Et velfortjent bad Kreps nytes best naturell, men i kveld skal likevel hotellets kokk få leke seg med råvarene.

Smögen Hafvsbad er Smögens eldste hotell, over 100 år gammelt.

GRATINERT SJØKREPS

NYFISKET: Gratinerte sjøkreps, fra egen fangst. Foto: RONNY FRIMANN

4-5 kreps per person
Majones
Smør
Hvitløk
Sommerurter som persille,
dill og basilikum
Västerbottenost (sterk ost)
Brødsmuler

Slik gjør du:
• Krepsen skal være rå.

• Del dem og legg dem på en ovnsplate.

• Bland majones, smør, hvitløk og urter og legg dem på halvparten av krepsene.

• Riv ost og less på den andre halvparten, og strø brødsmuler over.

• Varmes i ovnen på 250 grader i 6 minutter eller til de har fått litt farge.

Hit kom kjendiser, filmstjerner og fiffen på begynnelsen av forrige århundre for å nyte den friske sjøluften og hente krefter til bylivet. Ikke så langt unna dagens gjester, egentlig.

For etter en dag på sjøen er det herlig å synke ned i boblebadets varme masse, eller ta en liten svømmetur i det fine bassenget. Massasje og spabehandlinger står også på menyen.

Smögen Hafvsbad er ikke et stort og prangende spahotell, men her er en intim spa-avdeling med det mest vesentlige. Nede ved brygga er det en egen badstue, der man kan sitte inne i varmen og se nordavinden kruse havet utenfor.

SJØMAT I BOHUSLÄN:

• Hele Bohuslän-området, som foruten Smögen også blant annet inkluderer byene Grebbestad, Marstrand, Fjällbacka og Lysekil, er kjent for god sjømat.

• Her finner du mange fisk- og skalldyrrestauranter. Se etter sertifiseringen «Västsvensk Mersmak», og følg spisekartet til «Skalldyrreisen» som arrangeres hver sensommer.

• Det finnes også tilbud for deg som vil fiske annet enn sjøkreps.

• I Lysekil arrangeres høsting av blåskjell og østerssmaking.

• Hummerfiskesesongen starter alltid den første mandagen etter 20. september, ifølge Vastsverige.com.

Og så er det tid for middag - dagens høydepunkt.

Femstjerners middag - Kokken har laget to varianter, forteller servitør Malin Bengtsson.

- Til forrett er det deres egne kreps med hvitløk og persille, eller ostegratinerte. Til hovedrett har vi dag smørdampet torsk med potet- og sellerimos og dampede rotgrønnsaker, og til dessert skal dere få en melkesjokolademousse med bjørnebærcoulis og vaniljeparfait.

Nam!

VELFORTJENT HVIL: Etter en hard dag som fisker på sjøen, er det godt at Smögen Hafvsbad har en deilig spaavdeling. Foto: RONNY FRIMANN
VELFORTJENT HVIL: Etter en hard dag som fisker på sjøen, er det godt at Smögen Hafvsbad har en deilig spaavdeling. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Middagen skylles ned med et glass sprudlevann, for å feire dagens fangst.

Livet som fisker er sikkert ikke like trivelig i januarstormen når silda skal trekkes. Men i dag - i 18 varmegrader og stekende sol, er det nesten så vi får lyst til å bytte. I hvert fall for en helg.

SMÖGEN

Transport:
• Smögen ligger 2,5 time med bil fra Oslo, retning Göteborg.

• Det går også buss langs E6, men man må bytte. Priser helt ned i 59 kroner én vei, sjekk Gobybus, Nettbuss eller Time ekspressen. Regn med 5 ½ time fra Oslo.

• Du kan planlegge reisen på www.vasttrafik.se.

Overnatting:
Smögen Hafvsbad ligger helt ute i havgapet i utkanten av Smögen og har 73 rom fordelt på to bygninger.

Krepsefiske:
• Krepsefiske kan man gjøre hele året.

• Krepsepakke med tur ut i båt og «fika», overnatting, frokost, treretters middag og spa/lån av badekåpe og tøfler fra 2095 svenske kroner.

• Ekstra døgn koster da 845 svenske kroner inkludert frokost.

• Bare spapakke ett døgn med frokost, toretters middag og inngang spa / badekåpe koster 895 kroner.

FISKET ØKER:

• Teinefisket etter sjøkreps ble svært populært blant fritidsfiskere for noen år siden, ifølge Havforskningsinstituttet.

• Mens hummerfisket er dårlig, har fiskerne snudd til sjøkreps.

• I Norge fanges sjøkrepsen inne i fjordene med teiner satt på 40-70 meters dyp.

• Fritidsfiskere kan bare fiske med 20 teiner, og det er åpent for fiske hele året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer