EN TING AV GANGEN: Ivar Aasgaard Røsland (23), Tom Erik Paulsen (25) og Emilie Hafskjold Thoresen (24) tror ikke på multitasking. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
EN TING AV GANGEN: Ivar Aasgaard Røsland (23), Tom Erik Paulsen (25) og Emilie Hafskjold Thoresen (24) tror ikke på multitasking. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- I terapi snakker jeg med veldig mange som synes mye mobilbruk er et problem

Halvparten av oss er ofte irritert over at noen bruker mobilen når de er sammen med andre. Eksperter sier at overdreven mobilbruk kan forstyrre og forringe den tiden vi har sammen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Sosiale medier og digital kommunikasjon gjør det mulig å være over alt hele tiden, og derfor lokkes vi noen ganger vekk fra det bordet vi sitter ved, og personen på den andre siden.

Dette irriterer 56 prosent av oss, altså over halvparten, viser en undersøkelse Ipos MMI har foretatt på oppdrag fra Dagbladet. Et representativt utvalg ble spurt om hvor ofte de irriterer seg over at noen bruker mobilen når de er sammen med andre.

Slik slipper du nettfrustrasjon

• Legg en plan

Hvis det er slik at digitale dingser vanligvis forstyrrer og forringer ferieturen, så er det lurt å ta dette opp i forkant av reisen, sier Bjørk Matheasdatter, relasjonspedagog og parterapeut. - Det kan være vanskelig å si ifra på en god måte, så det er bedre å snakke om det før ferien. Snakk sammen om hvordan dere vil ha det sammen i ferien, lag gjerne noen regler for bruk som dere alle kan være enige om.

• Internettid

Matheasdatter minner om at ikke alle kan være 100 prosent frakoblet. - Det kan være vanskelig å forstå for andre, men for noen vil det faktisk være svært stressende og ødeleggende for arbeidet om man ikke kan være pålogget av og til. I stedet for å la det flyte ut over hele dagen, er det best for alle om det settes av en egen tid til dette, f.eks. et par timer om morgenen. Det kan også være mindre stressende for den som er nødt til å sjekke ting.

• Mobilparkering

Mobilen frister ekstra mye hvis den får dirre i lomma, eller lyser opp på bordet. En måte å gjøre det lettere for seg selv er å «parkere» dingsene. - Jeg har snakket med familier som har innført mobilparkering. En skål eller en hylle der de legger mobilen når de kommer inn i huset eller hytta i huset eller hytta. Slik blir ikke alle sittende og fikle med den hele tiden.

Dårligere

- Det er ikke overraskende i det hele tatt, det hører jeg så ofte, sier Bjørk Matheasdatter, relasjonspedagog og parterapeut.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn