VARIG SKADE: Admir Dzemila ble i en årrekke feildiagnostisert av legene på Hamar. Kreften hadde rukket å spre seg og store deler av tarmen måtte fjernes. I dag har han stomi og har i tillegg vondt for å sitte. Her sammen med kona Amila. Foto: BENJAMIN WARD / DAGBLADET
VARIG SKADE: Admir Dzemila ble i en årrekke feildiagnostisert av legene på Hamar. Kreften hadde rukket å spre seg og store deler av tarmen måtte fjernes. I dag har han stomi og har i tillegg vondt for å sitte. Her sammen med kona Amila. Foto: BENJAMIN WARD / DAGBLADETVis mer

I to år ble Admir behandlet for hemoroider. Det var kreft med spredning

38-åringen stolte på legene. Det skulle han ikke gjort.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

HAMAR (Dagbladet): Er du syk - går du til legen for å bli frisk. Men det skjer også at helsehjelpen svikter, og pasienten heller blir dårligere.

- Jeg stolte på legene. Kreft slo meg aldri. Man må heller stole på kroppen og seg selv, sier Admir Dzemila (38).

For snart tre år siden ble han operert for tarmkreft, etter å ha klaget over smerter «der bak» og fått behandling mot hemoroider i to år på det lokale sykehuset på Hamar.

Da kreftdiagnosen først ble riktig stilt, hadde tumoren rukket å vokse seg stor og store deler av tykk- og endetarmen måtte fjernes. Kreften hadde spredt seg til levra.

- Det som har skjedd med Admir Dzemila er en tragedie - Det var en klassisk feil. Han hadde to kilder til blødningen, både en anal fissur, en rift, og en svulst. Det var en glipp, som vi gjør alt vi kan for å unngå i framtida, sier Arnulf Kjos, avdelingsoverlege ved kirurgisk avdeling, Hamar sykehus.Rutinene er endret etter hendelsen, forteller han. Nå gjør de alltid rektoskopi, en undersøkelse av hele endetarmen, ved slike blødninger. Én slik undersøkelse var gjort også ved oppstarten av behandlingen av Admir, men de hadde oversett svulsten. De hadde også gjort en koloskopi, en undersøkelse av tykk- og endetarmen, uten funn. Ved seinere undersøkelser konsentrerte de seg om den nederste delen av endetarmen, såkalt anurektoskopi.- Vi skulle selvfølgelig ha undersøkt én gang til med rektoskopet. Det hadde holdt i hans tilfelle. Tarmkreft er uvanlig i så ung alder, men er noe vi aldri må glemme i utredningen. Vi har støttet Dzemila i hans erstatningssak. Egentlig er det en seier at han har overlevd, sier Kjos.

Mangler oversikt

Hvor ofte såkalte uønskede hendelser og feilbehandling skjer i norsk helsevesen, er vanskelig å få den totale oversikt over.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn