NYE LYSPÆRER: Hva må du passe på? Det får du svaret på her. Foto: PRODUKTBILDE
NYE LYSPÆRER: Hva må du passe på? Det får du svaret på her. Foto: PRODUKTBILDEVis mer

I verste fall må du kjøpe nye lamper

Skal du bytte ut eller installere nye LED-lys, bør du lese dette.

DinSide.no: Glødepærene og halogenspotene er snart ikke lov å selge, og lysrør har begrensede bruksområder. Altså er det LED som gjelder, og mange har allerede byttet ut mye av belysningen med moderne LED-pærer.

Dessverre er det ikke alltid du bare kan skifte pærene, og det gjelder i hvert fall hvis du også bruker dimmer:

På enkelte områder går det bra, på andre områder kan det hende du slipper unna med å skifte strømforsyning, og i verste fall kan du risikere å måtte bytte ut hele lampa.

Her forklarer vi hvorfor.

230 volt er enkelt Elektrisk belysning har vært standardisert og brukervennlig gjennom mange tiår. Det var bare snakk om å velge hvor mange watt, fasong og stor eller liten skrufatning, så virket det.

I dag har vi flere forskjellige lampesokler, og de som hører til 230 volts belysning, er like sikre og enkle i bruk som før.

En oversikt over de ulike lampesoklene får du her

Forskjellen er altså at det flere produkter å velge mellom, og at du bør vite mer enn bare hvor mange watt den skal bruke.

For med LED for 230 volt er ikke watt den parameteren du velger ut fra. Nå er det lysintensitet (lumen (lm)), fargetemperatur (fargenyansen på lyset), og RA-indeks (hvor godt lyset gjengir naturlige farger) som bestemmer totalinntrykket.

LED med standard 230 volts sokkel. Foto: PRODUKTBILDE CLAS OHLSON
Spotter i lavvolts trådoppheng. Foto: IKEA
PULS: Mindre pulsbredder gir mindre lys-tid, og dermed en dimmeeffekt. Illustrasjon: BRYNJULF BLIX
FLANKER: Runde flanker er gunstigst for dimming av LED. Illustrasjon: BRYNJULF BLIX / DINSIDE
STRØMFORSYNING FOR LED-PÆRER. Foto: PRODUKTBILDE CLAS OHLSON
Armatur med transformator. Foto: IKEA

Den gode nyheten når det gjelder LED-pærer på 230 volt er at de alltid kommer med de nødvendige aktive komponentene innebygget. Disse gjør om 230 volt til likestrøm med en spenning og en strømstyrke som er tilpasset selve LED-komponentene i pæra. Dermed er du garantert at det fungerer rent elektrisk, og hvis du har satt deg inn i de viktige parameterne, får du også et lys som fungerer i ditt miljø.

Spottene på 12 volt er problemområdet Når det gjelder LED for lavere spenning for forbrukere, er det i all hovedsak snakk om 12 volt. Og her er det ikke helt rett fram.

12 volt forbinder vi med halogen-spotter i mange forskjellige utførelser. De kan henge i kabler, være innfelt i tak som downlights eller sitte i mange forskjellige typer skinneløsninger og armaturer koblet til en strømforsyning.

Strømforsyningen kan være en tradisjonell viklet transformator eller en elektronisk transformator. Begge variantene gir en spenning rundt 12 volt, og du kan velge blant effekter fra 20 watt og oppover.

Med halogen er ikke spenningen veldig kritisk, bare den ikke er noe særlig over 12 volt, og effekten må tilpasses antallet pærer som skal kobles til. Bare det er tilstrekkelig, fungerer det fint.

Men bytter du til reflektorpærer med LED i stedet for halogen, så er det ikke sikkert at alt fungerer uten videre slik du ønsker.

I alle LED-pærer sitter det en likeretterbro og strømbegrensning, dermed kan du koble dem til belysningsarmatur med vekselstrøm, den nødvendige elektronikken sitter i pæra.

Problemet er at LED trekker både mindre og mer strøm, på forskjellige tidspunkter under bruk.

Mange elektroniske transformatorer beregnet på halogenlamper må ha en viss belastning før de «starter». Hvis strømtrekket er for lavt, skjer det ingen ting.

Spotter i lavvolts trådoppheng. Foto: IKEA
Spotter i lavvolts trådoppheng. Foto: IKEA Vis mer

Løsningen er å bytte strømforsyning, men det er bare mulig der hvor denne er en separat enhet.

I hengende kabler, innfelte downlights og lignende løsninger er som regel strømforsyningen separat og kan erstattes ganske enkelt.

Men hvis du har et lampearmatur hvor strømforsyningen er integrert, ligger du mindre godt an. Da må du sannsynligvis kjøpe ny lampe, hvis ikke strømforsyningen kan levere.

Det kan også skje det motsatte, at en underdimensjonert strømforsyning ryker fordi LED-pærene trekker for mye strøm akkurat i påslaget.

Hva med dimming? Det er flere måter å dimme belysning på. I dag brukes nesten utelukkende løsninger som genererer strømpulser med varierende bredde, og dermed tenner og slukker lampen raskere enn øyet oppfatter. Dette fungerer fordi det tar litt tid både før lyset tennes, og før de slukkes for hver strømpuls, og øyet reagerer enda tregere.

Men mange LED-pærer er ikke dimbare, og andre igjen kan bare dimmes med passende dimmere. Dette står imidlertid alltid tydelig på innpakningen, så her gjelder det å lese grundig før du drar kortet.

I tillegg er det forskjell på dimmere. De eldste og rimeligste leverer strømpulser som starter med en bratt flanke som så synker mot null, andre starter i nullovergangen, stiger pent og kutter brått.

LED-pærer fungerer ofte enten ikke eller mindre godt med den første varianten, siden de trekker mer strøm ved høyere påført spenning. Dette kan også gi hørbar støy i lampene, eller lage elektrisk støy på strømnettet som kan gi forstyrrelser i andre apparater.

Den andre varianten, med «snillere» pulsflanker, gir et bedre resultat.

Andre «feller» Hvis du erstatter noen halogenpærer i et armatur med LED, kan det fungere greit, selv om det ofte blir litt forskjell mellom pærene.

Men hvis noen av en eller annen grunn bytter ut en LED-pære eller to med halogenpærer, kan det ta knekken på strømforsyningen hvis den bare er dimensjonert for de lave effektene til LED.

Har du flere tips eller erfaringer med bytte til LED-løsninger, del dem med oss og leserne i debatten under!

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Alternativene til glødelampen
Sommerens smarteste utebelysning