I Warszawa er vodka til maten siste skrik

- Nå er det på tide å drikke for nytelsens skyld.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Det høres kanskje ut som oppskriften på en katastrofe, men i Warszawa finner du gourmetrestauranter hvor vodkasmaking er siste skrik og en del av matopplevelsen.

Vodkasmaking i kombinasjon med en fireretters middag? Velkommen til Polen.

- En perfekt kombinasjon, fastslår Michal Tkaczyk (44) og viser vei til bordet på Dom Wodki. Altså Vodkahuset.

På veggen henger moderne kunst som gir assosiasjoner til hjemmebrenneri, mens baren har hyllemeter på hyllemeter med blanke flasker.

- Mange drikker for å bli fulle. Nå er det på tide å drikke for nytelsens skyld, sier han.

Polens stolthet Restaurantsjefen er lei av at vodka forbindes med alt annet enn sofistikerte kvelder på byen. Vinkjennere og øleksperter prediker til stadighet om edle dråper i kombinasjon med mat.

Hva så med polens stolthet? Polakkene har laget potetsprit siden middelalderen. Mange vinterkalde turister har gledet seg over likørliknende varianter som Krupnik - honning, og Wisniówka - kirsebær.

I kombinasjon med mat foretrekker imidlertid Tkaczyk enkle og rene smaker. Variasjonen er stor selv blant de blanke dråpene.

UTVALG: Dom Wodki har over 250 sorter vodka på lager. Foto: RUNAR LARSEN
STOLT TRADISJON: Polakkene har en lang og stolt vodkatradisjon. På nyåpnede Dom Wodki, vodkahuset, i hovedstaden Warszawa er vodka en viktig del av både drinker og matretter. Foto: RUNAR LARSEN
PARADEGATA: Warszawa er ikke like vakker som Krakow og Gdansk, men den polske hovedstaden er en levende storby med både moderne og historiske innslag. Foto: RUNAR LARSEN
MODERNE: Selv en traust sild presenteres på moderne vis på Dom Wodki. Foto: RUNAR LARSEN
NY TREND: Kjøkkensjef Michal Tkaczyk ved Dom Wodki mener vodka og mat går hånd i hånd. - Vodka er like allsidig som whisky, sier den polske kokken. Foto: RUNAR LARSEN
SPIS OG DRIKK: Hver rett serveres med to glass vodka om du bestiller vodka- og matmeny. En drink leder inn til måltidet, den andre mot neste rett. Foto: RUNAR LARSEN

- Vodkaens røtter er i Polen, og da passer det bra at vi er med på å bruke alkoholen på riktig måte, sier Tkaczyk.

Perfekt harmoni Dette er ikke nybrottsarbeid i den gastronomiske verden, men en videreføring av etablerte matmoter: Øl og vin får stadig mer sentrale roller ved flotte restauranter verden over, hvor ulike retter serveres med nøye utvalgte drikker for perfekt harmoni.

Det er nettopp dette gjengen bak Vodkahuset i Warszawa satser på.

- Hver rett serveres med to små glass vodka. Den første leder inn til maten, mens den andre nytes når du har spist ferdig og tar deg videre mot neste rett, forklarer kelneren på Dom Wodki, og ber om at drinken nytes:

- Kjenn på smaker som du ville gjort med whisky eller vin.

Sur suppe Vodka er nemlig ikke bare vodka. Her på huset har de 250 ulike sorter, levert av små og store destillerier fra hele verden.

Fra søte dessertvodkaer til fyldige sorter perfekt for rødt kjøtt.

- Du har kanskje vært på whiskysmaking. Altfor mange forbinder vodka med de masseproduserte og kjente sortene som ærlig talt ikke smaker spesielt godt. Sannheten er at vodka er minst like variert som whisky, sier Michal Tkaczyk - og gjør innhogg i den første hovedretten: Zurec.

Han super i seg den ikoniske sure suppa.

PARADEGATA: Warszawa er ikke like vakker som Krakow og Gdansk, men den polske hovedstaden er en levende storby med både moderne og historiske innslag. Foto: RUNAR LARSEN
PARADEGATA: Warszawa er ikke like vakker som Krakow og Gdansk, men den polske hovedstaden er en levende storby med både moderne og historiske innslag. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- Du glemte å drikke.

Han peker på et av to breddfulle vodkaglass, og minner om formålet med inngangs- og utgangsvodka:

- De får fram smakene til hverandre.

For den som vil finne smaken av Polen i form av forfinet tradisjonskost uten å risikere promille, er det alkoholfrie alternativer å oppdrive.

- Selv barnefamilier trives her, sier Tkaczyk.

Renessanse I Polen har tradisjonell husmannskost opplevd en aldri så liten renessanse de siste åra med fokus på lokale råvarer - ikke helt ulikt situasjonen i Norge.

Etter kommunismens fall ble det naturlig å se mot Vesten, men tradisjoner skal fortsatt holdes i hevd i byen hvor øst møter vest i en salig blanding.

For tre år siden fikk Polen sin første restaurant med stjerne i Michelin-guiden; Atelier Amaro er fanebæreren for moderne, polsk mat. Utmerkelsen har ført til økt internasjonal oppmerksomhet, men også entusiasme blant andre restauranter i hovedstaden.

For Michal Tkaczyk er smaken av Polen en nostalgisk reise. Det betyr sursild, svineknoker, rødbetsuppe og piroger.

- Det skal gi minner til bestemors middager. Men med en moderne vri, smiler kokken, og finner veien ut av en rett med ovnsbakt and via et glass med solbærvodka.
 
- Na zdrowie - Skål!