Ida (12) gruer seg til å bli igjen hjemme når alle vennene drar på ferie

Slik kan du hjelpe barn som henne: Unicef og Dagbladet presenterer Feriesentralen.

VONDT: Nina (54) synes det er vondt ikke å ha råd til å ta med datteren sin på ferie om sommeren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VONDT: Nina (54) synes det er vondt ikke å ha råd til å ta med datteren sin på ferie om sommeren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Drømmen er å reise til Paris eller New York, sier 12 år gamle «Ida».

- Det verste er nesten at jeg ikke har noe å fortelle fra ferien når skolen starter igjen. Absolutt alle reiser bort, mange sier de skal til Spania, London og USA, forteller sjetteklassingen.

Hun bor sammen med moren sin, Nina (54), på et lite sted på Østlandet. De har det trangt økonomisk, og pengene rekker ikke til annet enn det mest nødvendige i hverdagen.

Gode ferieminner kan mor og datter se langt etter.

- Vi var på én ferie sammen da «Ida» var ett år gammel, men det husker hun selvsagt ikke. Selv elsker jeg å være hjemme, og her i området er det så flott om sommeren. Men det hjelper ikke datteren min. Hun savner noen å tilbringe tid med i ferien og synes det er flaut at vi aldri reiser noe sted, sier Nina.

Ikke noe ekstra Med arbeidsavklaringspenger og barnetrygd får hun det så vidt til å gå rundt, men det er ikke rom for noe ekstra.

54-åringen jobbet som sykepleier og coach inntil hun ble utbrent og måtte sykmeldes. Det medførte en brutal endring i økonomien.

- Vi har hatt det trangt økonomisk hele tida, men det er selvsagt enda verre nå. Alt vi har, går til husleie, mat, medisiner og behandling. Utgifter til klær og utstyr til datteren min blir bare høyere med årene, forteller alenemoren, og legger til:

- Til «Ida» må jeg hele tida si «vi har ikke råd». Jeg vet jo at vi klarer oss, men det er umulig å forklare en 12-åring at vi er heldige fordi vi har tak over hodet, mat på bordet og bor like ved stranda. Hun føler seg fattig — og skammer seg over det.

Svekker selvbildet De fleste norske husholdninger har opplevd en betydelig velstandsøkning de siste årene, men det gjelder slett ikke alle, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Stadig flere norske barn og unge lever i fattigdom. 

I 2012 levde 78 200 barn - nesten én av ti under 18 år - i familier med vedvarende lavinntekt. Det er 4300 flere enn året før.

Mye av økningen skyldes at det er flere innvandrerbarn i lavinntektsgruppa. En annen årsak er en klar nedgang i den økonomiske støtten barnefamilier mottar i barnetrygd.

- Det er et stort problem at Norge som et av verdens rikeste land har såpass mange fattige barn. Dette er barn som ikke får anledning til å reise på ferie, være med på skoleutflukter eller gå i bursdager fordi de ikke har råd til å kjøpe gave, sier Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø.

- Mange mødre og fedre er flinke til å ivareta barna på andre måter som gjør at de trives sammen med foreldrene sine selv om de ikke drar på flotte ferier eller gjør annet som koster mye penger. Men det er ingen tvil om at mange barn føler seg stigmatisert, sier Mørch.

Feriesentralen

• I samarbeid med Unicef Norge skal Dagbladet i sommer sette søkelys på barn som ikke har råd til å reise på ferie, barn som er ensomme eller føler seg utenfor om sommeren.

• Med utgangspunkt i Unicefs digitale kampanje feriesentralen.no kommer vil til å fortelle om ulike lokale initiativ og arrangementer for barn fra hele landet.

• Vi oppfordrer leserne til å sende inn sine tips om enkle og inkluderende sommeraktiviteter som har ingen eller lav kostnad.

• På feriesentralen.no kan du hente inspirasjon til å skape gode minner sammen med andre og få ideer til aktiviteter.

• Bruk også #feriesentralen på Twitter og Instagram.

I en del tilfeller kan det gå på selvfølelsen og selvtilliten løs.

- Selvfølelse dreier seg om hvilket syn man har på seg selv. Er du en sterk og dyktig person, eller en mislykket taper? Selvtillit handler om å våge å prøve nye ting. Begge deler kan rammes når man vokser opp med en følelse av å bli satt utenfor i sosiale sammenhenger. Det er trist, sier professoren.

Skambelagt tema Hvert år får Unicef Norge henvendelser fra barn og unge, men også voksne, som gruer seg til sommerferien.

- Barn og unge forteller at alt som er tøft og vanskelig, kjennes sterkere når de daglige rutinene faller bort og tankene får mer tumleplass. Andre gruer seg fordi de ikke skal noe i ferien. Annerledesheten og ensomheten blir ekstra synlig når det forventes at man skal være glad og delta i fellesskapet, selv når man føler man ikke hører til noe sted, forteller Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef Norge.

Voksne forteller om økonomiske bekymringer og følelsen av utilstrekkelighet over ikke å kunne gi barna de samme opplevelsene og tingene vennene deres får.

- Vårt inntrykk er at dette gjelder langt flere barn - og voksne - enn vi kanskje orker å ta inn over oss. Dette er et skambelagt tema, som for svært mange er vanskelig å snakke om, sier Oudmayer.

Feriesentralen I fjor opprettet Unicef Norge feriesentralen.no, en digital sommerkampanje som skal minne om at barn som strever i hverdagen, trenger en trygg hånd å holde i — også om sommeren.

- Vi ønsker å vise voksne hvordan de kan bruke begge sine hender, for å si det metaforisk. På Feriesentralen.no finnes tips til enkle og inkluderende sommeraktiviteter, som har ingen eller lav kostnad. Der er det også tips til hvordan du kan oppdage dem som strever, og hvordan du i praksis kan bry seg om barn i feriehverdagen sin, sier Oudmayer.

Unicef ble overveldet over responsen de fikk på Feriesentralen i fjor.

- Tilbakemeldingene var utelukkende positive. Mange takket for at vi valgte denne positive tilnærmingen på noe det for mange er svært vanskelig og skambelagt å snakke om, sier Kristin Oudmayer.

Andre fortalte at de var blitt inspirert til å legge merke til barn rundt seg på en annen måte, enten det var på hytta eller hjemme. De mente det gjorde opplevelsen ekstra hyggelig å inkludere andre i allerede planlagte aktiviteter.

- Det gjorde også inntrykk å oppleve at privatpersoner tok kontakt med oss, med ønske om å låne ut hyttene sine, ta med familier i sjøfly eller båttur, sier hun.

Reagerer ulikt Ifølge forsker Anne Skevik Grødem ved Institutt for Samfunnsforskning tyder kvalitative intervjuunersøkelser på at barn reagerer på tre ulike måter når de ikke har noe ferietilbud:

• De bagatelliserer sin egen situasjon og snakker den ned ved å si at «det går jo bra» og «andre har det verre».
• De blir sinte på foreldrene, samfunnet eller andre og synes det er dårlig gjort at de ikke skal på ferie.
• De resignerer og synes det er dumt at familien alltid har så lite penger.

- Den siste reaksjonen er den vanligste. Barn i en slik situasjon lærer seg tidlig at de ikke kan delta i visse sosiale sammenhenger. Du kan jo bare tenke deg hva det gjør med egenverdet, sier Skevik Grødem.

For de yngre aldersgrupper - 7-10-åringene - kan det være like stas å komme ut i båt i Oslofjorden som å feriere på Kreta, påpeker forskeren.

- Det viktigste er at det har skjedd noe, at de har opplevd noe annet enn monotonien hjemme, sier hun.

Gratis tilbud I noen familier vil ikke foreldrene ha overskudd til å finne på aktiviteter sammen med barna hjemme.

- Det kan være fordi de av ulike grunner er slitne eller ikke har mulighet til å få ting til å skje, eller de kan ha slitsomme jobber med ubekvem arbeidstid, sier Skevik Grødem.

Hun har tro på at gratis ferietilbud kan gjøre sommeren lettere for enkelte barn — så lenge tilbudene ikke bare er rettet mot fattige. Da unngår man at disse barna blir enda mer synliggjort.

Ferie i seg selv er ikke det viktigste, påpeker forsker Skevik Grødem.

- Disse barna har det ofte ikke så godt ellers heller. Det er en knapphet som alltid er der, men som gjerne blir mer synlig om sommeren når andre barn er med på mye forskjellig, enten det er ferie eller arrangementer som Norway Cup, sier hun.

Gi komplimenter Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener det er viktig at skolen og barnehagen ikke bidrar til å synliggjøre forskjeller mellom barn.

- Når barna samles igjen etter ferien bør de voksne være forsiktige med å spørre hvor alle har vært i sommer. Det er ikke nødvendig at alle får vite at Jan har vært i Florida, Ivar har vært i Syden, mens lille Ove bare har vært hjemme, sier han.

Er du sammen med barn som du vet ikke får anledning til å reise på ferie, bør du være vennlig, imøtekommende og gi dem masse positive komplimenter, påpeker Mørch.

- Ikke strø salt i såret ved å spørre hvorfor de ikke er på ferie. Er du nabo eller en bekjent av familien, går det også an å invitere barnet med på noe, sier han.

Rusproblemer Men når skal du bry deg dersom barn du kjenner til, ikke har et ferietilbud på grunn av familiens dårlige økonomi?

Det avhenger av hvorfor familien har lav inntekt, mener forsker Anne Skevik Grødem.

- Vi kan ikke ha det sånn at naboene begynner å hviske om forsømte barn hvis en familie ikke skal på ferie. Samtidig vet vi jo at det kan være kjempeviktig for barn i familier som har det veldig vanskelig - der foreldrene kanskje har psykiske problemer eller rusproblemer-at andre voksne ser barna og bryr seg. Det kan være viktig å se an situasjonen, men generelt sier jo alle som vet noe om dette at det er bedre å bry seg for mye enn for lite, sier hun.

Misunnelig For Nina og datteren er en biltur til Trondheim det eneste som står på planen for sommeren. Mesteparten av tida skal de være hjemme.

- Vi skal besøke noen gamle venner i Trondheim og blir der noen få dager. Men «Ida» synes ikke at det er noe å skryte av. Hun dør av misunnelse når hun hører om alt det venninnene skal i ferien, og jeg synes det er vondt at jeg ikke kan tilby henne noe mer, sier alenemoren.

I vinterferien fikk de plass på ferieoppholdet «Ferie for alle», som Norges Røde Kors arrangerer for familier med svak økonomi. En fantastisk opplevelse, sier mor og datter.

- Vi bodde på høyfjellshotell i Valdres i fem dager, med masse aktiviteter og deilig mat. Vi storkoste oss sammen med mange andre familier, forteller Nina. De har søkt om plass i sommer også, men regner med at de stiller langt bak i køen denne gangen.

SOMMERKAMPANJE: I sommer samarbeider Dagbladet med Unicef om den digitale sommerkampanjen feresentralen.no. Kristin Oudmayer i  Unicef Norge håper mange lesere kommer med tips om inkluderende sommeraktiviteter som koster lite eller ingenting.Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SOMMERKAMPANJE: I sommer samarbeider Dagbladet med Unicef om den digitale sommerkampanjen feresentralen.no. Kristin Oudmayer i Unicef Norge håper mange lesere kommer med tips om inkluderende sommeraktiviteter som koster lite eller ingenting.Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer