Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ifølge Brimi er dette verdens enkleste og raskeste kake

Her får du oppskriften.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet): På kjøkkenet hos Arne Brimi blir syrlige norske epler og pærer til søte og smakfulle høstdesserter.

Det lukter søtt og friskt av epleskrell, varme pærer og dampende eplesaft.

EPLER OG PÆRER: Nå er de modne, og klare for å nytes i gode høstdesserter. Arne Brimi anbefaler tre gode oppskrifter denne helga. Foto: Mette Møller / Dagbladet
TJUKKMJØLKSPUDDING MED EPLER: Økologisk tjukkmjølk fra Røros egner seg veldig godt i desserter. Foto: Mette Møller / Dagbladet
KARAMELLPÆRER: Dette er en enkel og nydelig dessert som også kan lages med epler. Foto: Mette Møller / Dagbladet
SMULDREPAI MED EPLER: Ifølge Arne Brimi er dette verdens enkleste og raskeste kake. Foto: Mette Møller / Dagbladet

Kokken er glad for at høsten er kommet, med alle de gode råvarene den bringer med seg.

- Vi må bruke de fire flotte årstidene våre, og vasse litt i de mulighetene som de gir oss. Nå på høsten er det tid for å nytte det alle de flinke, norske fruktbøndene produserer, mener Brimi.

Gammeldagse gråpærer Han er i gang med å skrelle en haug med pærer.

SMULDREPAI MED EPLER: Ifølge Arne Brimi er dette verdens enkleste og raskeste kake. Han bruker gjerne gravensteinepler, når han har mulighet. Foto: Mette Møller / Dagbladet
SMULDREPAI MED EPLER: Ifølge Arne Brimi er dette verdens enkleste og raskeste kake. Han bruker gjerne gravensteinepler, når han har mulighet. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Den gammeldagse norske gråpæra liker han veldig godt, og aller best når den har trukket seg nesten mør og fått litt varme mens den fremdeles gir litt tyggemotstand.

- En veldig enkel og god dessert er pære i karamell. Rett og slett gode, norske pærer lunet møre i en tykk karamellsaus av eplesaft eller hvitvin og godt sukker. Noen einerbær setter en ekstra spiss på smaken. Kombinasjonen av friskheten i pæra og det søte i karamellen er perfekt, og dette er så enkelt å lage at det også er en fenomenalt fin turdessert, sier Brimi.

Nyter helgekos Han er en av dem som nyter helgekos og søte sukkerdesserter med god samvittighet. Kokken synes det er blitt for mye negativt hysteri rundt sukker som råvare.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: Mette Møller / Dagbladet
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

- Når jeg skal lage gode desserter og kaker, er ekte og godt sukker en selvfølge, sier Brimi, og rører en stor kopp sukker inn i en blanding av økologisk tjukkmjølk fra Røros og seterrømme.

Han skal lage en god dessertpudding av den fyldige melka.

Mye godt kvalitetssukker - Det er gjennom stort forbruk av brus, saft, masseproduserte kjeks og kaker og annen ferdigmat vi får i oss for mye sukker. Sukker er et naturprodukt, og det finnes mye godt kvalitetssukker på markedet, sier Brimi.

Selv foretrekker han det lysebrune demerarasukkeret, eller godt, økologisk rørsukker. Kunstige søtningsstoffer er han skeptisk til.

Den ferdige tjukkmjølkspuddingen dekker han med små terninger av gravensteineple lunet i eplemost og sukker.

- Det finnes mange gode, norske epler, men jeg synes gravenstein er verdens beste eple. Jeg gleder meg alltid til de kommer, sier Arne Brimi.

• Her finner du flere saker om mat fra Dagbladet.

503 Service Unavailable 503 Service Unavailable 503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media