Ikke bruk grønnsåpe til rengjøring av badet

Innholdet av fettstoffer gjør at det lettere danner seg sopp.

IKKE BRUK GRØNNSÅPE: Innholdet av fettstoffer i grønnsåpe gir bedre vekstforhold for sopp, som kan være vanskelig å bli kvitt. Foto: FOTOLIA
IKKE BRUK GRØNNSÅPE: Innholdet av fettstoffer i grønnsåpe gir bedre vekstforhold for sopp, som kan være vanskelig å bli kvitt. Foto: FOTOLIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hygiene er viktig - spesielt på badet.

Her oppbevarer du både tannbørsten din og andre skjønnhetsprodukter, som raskt kan bli til noen bakteriebomber.

Men hvordan bør du egentlig gå fram for å vaske badet?

Vasking er vasking, og såpe er såpe, tenker du kanskje. Det er imidlertid ikke helt tilfellet. For eksempel bør du ikke vaske badet med grønnsåpe.

Gir bedre vekstforhold for sopp - Hvis du vasker med grønnsåpe, risikerer du å få sopp lettere, fordi grønnsåpa har mye fettstoffer i seg, forteller Carsten Skottner Engh i Skikkeligrørlegger.no.

Fettstoffene gjør nemlig at soppen får gode vekstforhold.

Ifølge Skottner Engh bør du derfor alltid velge vaskemidler som er laget for å bli brukt på baderommet. Disse vaskemidlene er ikke alkaliske, som vil si at det ikke er fettstoffer i dem.

Men hva er egentlig det beste du kan velge?

- Ulike typer smuss - ulike typer rengjøring. Fett fjernes best ved bruk av såkalte basiske vaskemidler - som skurekrem, klorin eller salmiakk. Kalk fjernes best ved bruk av sure vaskemidler - som for eksempel Jif baderom eller til og med Zalo.

- Alle vaskemidlene må imidlertid være ripefrie, slik at overflatene ikke tar skade av skuringen, sier han.

Slik blir du kvitt sopp på badet Skottner Engh kan fortelle at sopp på badet ofte er et symptom på at noe kan være galt, og som regel er det knyttet opp mot et fuktproblem.

- Det vil si at selv om soppen vaskes bort, vil årsaken fortsatt være der - og soppen kommer tilbake igjen.

Hvis dette er tilfelle hjemme hos deg, kan det være lurt å få en ekspert til å se på det, slik at du kan avdekke årsaken til problemet.

- Ofte kan løsningen på fuktproblemer være bedre ventilasjon på badet, i tillegg til å holde gulv og vegger så tørre som mulig. Følg spesielt med på vannlåser - bak toalettet og vaskemaskinen, her samles ofte fukt og små lekkasjer som kan føre til større problemer.

- Viktig å vaske badet ofte nok Det tar slett ikke så lang tid før badet ditt kan bli en bakteriebombe - for eksempel vil dusjforhenget hos de fleste være proppfullt av bakterier. Et av de viktigste grepene for å unngå bakterier på badet, er naturligvis å vaske det ofte nok.

- Det viktigste er at renholdet utføres jevnlig. Det minimerer bakterievekst og kalkoppsamling og gjør at produktene dine lever lenger, forteller Skottner Engh.

- Det er også en fordel å gjøre det til en vane å tørke opp vannsøl etter dusjing, gå over gulv og vegger med en nal.

Som nevnt over, er ventilasjon på badet avgjørende.

Ekspertene anbefaler derfor at du lar baderomsdøra stå på gløtt en stund etter at du har dusjet, slik at du øker luftsirkulasjonen, framfor å stenge den inne.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, sjekk også ut følgende saker:

Håndvask er viktigere enn du tror
Hvor ofte skifter du på senga?
Så ofte bør du dusje
Q-tips er mer skadelig enn du tror

VELG RIKTIG: Ifølge ekspertene bør du alltid velge vaskemidler som er laget spesifikt for baderommet - disse inneholder ikke fettstoffer. Foto: FOTOLIA
VELG RIKTIG: Ifølge ekspertene bør du alltid velge vaskemidler som er laget spesifikt for baderommet - disse inneholder ikke fettstoffer. Foto: FOTOLIA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer