Ikke bytt ut den gamle ovnen din

Før du har lest dette.

MILJØVENNLIG KULTURARV: Gamle jernovner fra norske støperier viser seg å matche de nye ovnene, så lenge du fyrer riktig. Foto: Jan Larsen
MILJØVENNLIG KULTURARV: Gamle jernovner fra norske støperier viser seg å matche de nye ovnene, så lenge du fyrer riktig. Foto: Jan Larsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle nye vedovner som selges i Norge i dag er såkalt rentbrennende ovner. Ny forbrenningsteknologi gjør at de nye ovnene utnytter energien i veden bedre. Det innebærer både lavere partikkelutslipp og lavere vedforbruk, en fordel både for miljø og lommebok.

I enkelte kommuner kan du til og med få tilskudd på opptil tre tusen kroner for å erstatte den gamle vedovnen med en ny.

- Betyr det at du bør bytte ut den gamle ovnen din og investere i en ny?

- Ikke nødvendigvis, mener Anders Sundvold, som har gjort det til sitt levebrød å redde gamle ovner. Han driver utsalget Gamle Ovner på Leira, og er én av få eksperter i Norge på restaurering av ovner.

- Fyrer du riktig, det vil si med tørr ved og god oksygentilførsel, er de gamle ovnene like rentbrennende som de nye, sier han til bonytt.no.

- Hvilken type ovner brenner like effektivt som de nye?

- Først og fremst gamle grindovner, eller etasjeovner. Med røykkanaler på to og en halv meter inne i ovnen er det ikke mye partikler igjen i den lufta som når pipa. Og varmen blir igjen i rommet, påpeker Sundvold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer