Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Ikke den beste måten å unngå hudkreft på

Se rådene fra reiselegen.

BRUK SOLFAKTOR: Om planen er å ligge i solsteiken hele dagen kan skadene minimaliseres ved å bruke høy solfaktor, for eksempel faktor 15, forteller Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
BRUK SOLFAKTOR: Om planen er å ligge i solsteiken hele dagen kan skadene minimaliseres ved å bruke høy solfaktor, for eksempel faktor 15, forteller Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Er isbiter bakteriefeller, kan man fly når man er gravid, og hvilke sykehus bør man velge i utlandet?

Mange sender inn spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Isbiter og solfaktor Første leser ut er Øystein. I november skal han sammen med samboeren til Mamaris i Tyrkia på en 14-dagers helsereise med fibromyalgiforeningen.

Han lurer på hvor høy solfaktor de bør bruke på  denne tiden av året.

Han vil også gjerne vite hvilke mat og drikke de må styre unna når de er ute og spiser på restaurant:

- Jeg har også enten lest eller hørt at det er mye mer bakterier i isklumper enn det er i det vannet som er i do, og at det gjelder over alt i verden. Er det sant? spør han i en e-post.

Forsiktig i starten Til spørsmålet om solfaktor sier Hasle det viktigste er at man soler seg veldig forsiktig i begynnelsen, og øker soldosen etter hvert som man blir brun.

SMÅ DOSER I STARTEN: Lege ved Reiseklinikken, Gunnar Hasle (56), sier det viktigste er at man soler seg veldig forsiktig i begynnelsen, og øker soldosen etter hvert som man blir brun. Foto: HANS ARNE VEDLOG
SMÅ DOSER I STARTEN: Lege ved Reiseklinikken, Gunnar Hasle (56), sier det viktigste er at man soler seg veldig forsiktig i begynnelsen, og øker soldosen etter hvert som man blir brun. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Da trenger man egentlig ikke å bruke solfaktor i det hele tatt, og man blir mye brunere. Om planen er å ligge i solsteiken hele dagen kan skadene minimaliseres ved å bruke høy solfaktor, for eksempel faktor 15, sier han, og legger til:

- Men det er ikke den beste måten å unngå hudkreft på.

En mye sikrere måte for å unngå nettopp hudkreft, er å holde seg i skyggen, poengterer reiselegen.

- Dersom du har spesielt pigmentfattig hud kommer du ikke utenom solfaktor, sier Hasle.

Et gourmetland - Tyrkia er et gourmetland, så det er synd å styre unna noe unntatt østers og mat som smaker vondt, sier Dagbladets reiseekspert, Reiseklinikkens Gunnar Hasle.

Det er ikke vist at isbiter gir noen økt risiko for turistdiaré, fortsetter han.

Tyrkia er et høyrisikoland for matbåren smitte, derfor må man huske hepatitt A-vaksine, anbefaler reiseeksperten.

- Om dere skal bo på et kursted for helsereiser må man regne med at maten er trygg, for det er mye som står på spill for etablissementet. Noe annet er det om dere spiser på tilfeldige steder, sier Hasle.

Graviditet og fly Neste leser ut er Badrah. Hun er gravid i femte måned, og vurderer å reise med fly.

- Er det farlig og hvor går grensen? skriver hun.

- I følge Den internasjonale luftfartsorganisasjonens (IATA) retningslinjer kan gravide reise med fly inntil svangerskapsuke 36, og kun fire timers flyreiser uten mellomlanding i uke 36 og 37. Fra og med uke 38 er det ikke lov å fly, sier Hasle.

Risiko for blodpropp Det er en liten økning i risikoen for gravide å få blodpropp ved flyreiser, forklarer han.

Ifølge Dagbladets reiseekspert reduseres risikoen ved å bruke støttestrømper, drikke rikelig (ikke alkohol og koffein som er vanndrivende), og å gå så mye som mulig.

- Om du har hatt blodpropp ved tidligere graviditeter bør du få legen din til å skrive resept på fragmninsprøyter, 2500-5000 IE, som du må sette selv like før avreise, råder reiselegen.

Når barna blir syke Hvis barna blir så syke under utenlandsferien at du må oppsøke sykehus, hva slag sykehus bør du oppsøke?

Er det noen sykehus man bør holde bør man holde seg unna, hva bør man bør se etter som burde få varsellampene til å blinke, og finnes det behandlinger man absolutt ikke bør få utført i utlandet?

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Man bør kontakte reiseforsikringsselskapet for å få vite hvilket sykehus som er det beste. Iallefall Europeiske reiseforsikring har tilgang til en database med vurdering av alle verdens sykehus, sier Gunnar Hasle.

Reiseeksperten tror ikke man kan vurdere et sykehus etter for eksempel hvor innbydende inngangspartiet er.

Behandling i utlandet - Om man blir akutt syk kan vanligvis ikke behandlingen vente til man kommer hjem, så man har ikke annet valg enn å få den behandlingen som er til rådighet, sier han.

Av og til må det likevel ordnes med transport til Norge, om nødvendig med ambulansefly, forteller Hasle.

Det er noen som velger å få gjort medisinsk behandling i utlandet. Enten fordi behandlingen er kostbar eller det er lange ventelister i Norge:

- Det er for eksempel ikke uvanlig å få gjort omfattende tannbehandling i Thailand, sier Hasle før han avslutter:

- Da bør man sørge for å få vaksine mot hepatitt B på forhånd. Personlig mener jeg at det er best å bli behandlet i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media