Ikke dropp undertøy her

Kan resultere i en ubehagelig soppinfeksjon.

SPINNER DU UTEN TRUSE? Da skal du være klar over at du har økt risiko for å få soppinfeksjon. Foto: FOTOLIA
SPINNER DU UTEN TRUSE? Da skal du være klar over at du har økt risiko for å få soppinfeksjon. Foto: FOTOLIAVis mer

God komfort er viktig når du skal skal trene. Og da nytter det ikke med jakker som sklir opp, eller tights som ikke holder seg på plass.

For komfortens skyld og i forfengelighetens navn velger mange å droppe undertøyet under tightsen når de løper - eller kanskje enda vanligere, under tightsen på spinningtimen.

Det kan nemlig bli riktig så ubehagelig og gnissete med en truse som klumper seg når du sitter på treningssykkelen, og det er få ting som er så irriterende som undertøy som sklir opp, inn eller rundt omkring på joggeturen.

Men dropper du undertøyet under tightsen, er det fort gjort å få problemer i etterkant.

Ifølge ekspertene risikerer du rett og slett å løpe på deg soppinfeksjon.

Syntetiske materialer - Bakterier og sopp elsker fuktige, varme miljø, sier Doerthe Brueggmann, lege og ekspert på nettstedet Healthgoesfemale.com.

Årsaken til at treningstights kan gi ubehagelige underlivsplager, er materialet de ofte er laget av. Svette, varme og fukt i «skjønn» kombinasjon gir bakterier og sopp det perfekte stedet å vokse.

- Det er en dårlig idé å gå kommando (uten truse) under treningsklærne, mener Doerthe Brueggmann.

Sopp i underlivet oppstår når bakteriebalansen i skjeden forstyrres. De fleste kvinner får det i løpet av livet, noen oftere enn andre. Lege og gynekologisk ekspert på Lommelegen.no, Espen Gubberud, mener derfor at det spesielt er kvinner som opplever at de igjen og igjen får soppinfeksjoner, som skal være forsiktige.

- Vet du at du har lett for å få soppinfeksjon, er det en fordel å bruke undertøy, da helst bomull og stoffer som puster godt.

Utflod og kløe Blank utflod er normalt og helt ufarlig, men forandrer den farge til hvit og du i tillegg klør nedentil, kan det være tegn på at du har fått en soppinfeksjon.

En soppinfeksjon er heldigvis lett å behandle. Du får kjøpt både stikkpiller og krem reseptfritt på apoteket, og symptomene skal raskt forsvinne. Husk også at det er helt normalt å ha bakterier i underlivet, du skal ha det, bare ikke for mye.

Vet du at du sjelden har problemer med sopp i underlivet og synes undertøy under løpetightsen gir ubehag, kan du fint ta sjansen og droppe det.

- De fleste vil tåle at det er litt for godt miljø for soppen en kort tid, som jo en løpetur er, sier Gubberud.

Vær da nøye med å bruke bomullsundertøy når du ikke trener, og skift til andre klær med en gang etter løpeturen, slik at «belastningen» blir minst mulig.

Slik forebygger du Det finnes også flere andre måter å forebygge soppinfeksjon på, og vil du minimere sjansen, kan det være lurt å følge disse rådene:

1. Sov naken, på den måten får underlivet luft og soppen dårligere vekstforhold.

2. Vask undertøyet ditt på minst 60 grader, slik at alle bakterier forsvinner.

3. La være å bruke sterke såper nedentil. Vask deg enten bare med vann eller med en mild spesialsåpe for underlivet.

4. Er du mye plaget, kan det - som gynekolog Deirdre Nsubuga ved Gynekologklinikken tidligere har fortalt til KK.no - være verdt å kutte ned på søtsaker og gjærbakst, da noen hevder dette kan bidra til å øke sjansen for en infeksjon.

Les også:
Gjør sex vondt?
Tørk deg godt!
Tren som Hollywood-stjernene
Advarer mot intimbarbering