CRUISELIV: Du skal overhodet ikke føle deg presset til å tipse hver gang noen kommer med en drink til deg når du er på cruise, mener Dagbladets reiseekspert Torild Moland. Illustrasjonsfoto: EIVIND PEDERSEN
CRUISELIV: Du skal overhodet ikke føle deg presset til å tipse hver gang noen kommer med en drink til deg når du er på cruise, mener Dagbladets reiseekspert Torild Moland. Illustrasjonsfoto: EIVIND PEDERSENVis mer

- Ikke føl deg presset til å tipse hver gang det kommer en drink

Ordningen skulle vært avskaffet, mener reiseekspert.

(Dagbladet): • Send inn spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Har du noen gang lurt på hvordan du skal gi tips når du er på cruise?

Anne Charlotte har sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter der hun forteller at hun ofte pleier å reise på cruise, og at de alltid strever med å finne ut hva de skal gi i tips. 

Før hadde selskapet RCCL, som hun ofte reiser med, en ordning der du kunne betale en sum i gratuities, altså tips, som ble satt inn på kontoen til den som stelte rommet, til kelnerne og så videre.

- Nå har selskapet gjort det slik at alle som bestiller cruise må betale denne summen. Vi er usikre på hva dette betyr. Er dette en slags skjult ekstra betaling til selskapet? Bør vi nå legge igjen tips i tillegg? spør hun.

Servicegebyr Nylig reiste hun også med NCL. Ifølge Anne Charlotte krever ikke de tips:

- Men de tar et servicegebyr på seks dollar dagen pr. person som en slags betaling for god service. Vi ser dette som tips, bare formulert på en annen måte, sier hun.

Dermed er hun usikker på om hvor mye hun skal betale i tips her også.

Tips-tips Anne Charlotte lurer nå på om det går an å få et generelt svar på hvem som skal ha tips på cruise? Hva er en passe sum pr. dag dersom personen du tipser opptrer helt gjennomsnittlig?

Og skal man betale tips når selskapene uansett tar ekstra betalt for det?

- Skal man isåfall betale mindre enn hos selskap som ikke har den praksisen? Vi ønsker jo å væres skikkelige, så hva er høflig opptreden? spør hun.

- Skulle vært avskaffet Tips på cruise er en evig kilde til irritasjon og misforståelse, mener Dagbladets reiseekspert og redaktør i Reiselyst Torild Moland.

- Hadde det vært opp til meg, skulle det vært avskaffet, sier hun.

Noe det ifølge Moland også er på flere luksuscruise, som allerede har bakt tipsen inn i prisen du betaler for cruiset, og som gjør at de ansatte ikke forventer noe utover sin normale lønn.

Kontroversielt Tips om ombord har alltid vært kontroversielt - helt siden du i gamle dager fikk utlevert konvolutter med navnet til crewet som var ansvarlig renhold og servering for deg, forteller reiseeksperten.

- Men med større skip og valgfrie restauranter ble dette vanskeligere, og noen selskap har valgt å gå over til en løsning der du avkreves én sum som visstnok distribueres til de ansatte, sier hun.

På slike cruise trenger du ikke å tipse ekstra, mener Moland. For disse legger også på 15 prosent servicetillegg på alle regninger for drikkevarer og skjønnhetspleie, og som belastes din «ombordkonto».

- Det er ikke nødvendig å gi tips ut over dette. Dette gjøres kun hvis man ønsker å gi tips for «enestående» service, som er betegnelsen selskapene selv bruker på kvitteringene du signerer ombord, sier Dagbladets reiseekspert.

Ikke føl deg presset Ergo: Du skal overhodet ikke føle deg presset til å tipse hver gang noen kommer med en drink til deg, poengterer hun.

- Om selskapet ikke tar inn tips automatisk, er det høflig å tipse rundt 10 dollar dagen pr. person, fordelt på rengjøring, bar, restaurant og andre innen servicenæringen om bord, sier Moland og oppsummerer:

- Det finnes ingen klare svar. Bruk hodet, og magefølelsen, og husk at de ansatte tjener lite og er avhengig av litt ekstra ved siden av lønnen.

Sommer på Sicilia Berit har også sendt en e-post til reiseekspertene. Hun forteller at familien på fire har planlagt en tur til Sicilia i sommer.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland. Foto HANS ARNE VEDLOG
REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Vi skal fly til Palermo og leie bil. Vi har bestilt hus en uke nær Scopello, og så lurer vi på om vi skal ta en uke ekstra og reise rundt på øya, skriver hun.

Berit er ute etter tips om fine steder, med flott natur, deilige strender og koselige landsbyer.
 
Rolig og naturskjønt - En uke ved Scopello høres deilig ut. Det er et av Sicilias rolige, naturskjønne områder - like ved nasjonalparken Zingaro, som er perfekt for fotturer langs kysten, sier Dagbladets reiseekspert Torild Moland.

Ved å utvide ferien med en uke på rundtur får du virkelig oppleve nesten alt det Sicilia virkelig er, mener hun.

- Med utgangspunkt i Scopello-Palermo-området i nordvest, ville jeg satt kursen mot sørkysten, sier Moland.

Gudfaren Om noen er fan av Gudfaren-filmene kan du legge veien om Corleone. Ifølge Dagbladets reiseekspert er det ikke mye å se her, men det er et kuriøst sted å drikke kaffe for spesielt interesserte.

- På sørkysten er det i tillegg til mange fine strender, koselige småbyer og spennende kulturminner, sier hun.

Om du er litt historieinteressert, eller er glad i å ta bilder, er Selinunte og ikke minst Tempeldalen ved Agrigento steder å stoppe.

- Besøk tempelruinene sent på ettermiddagen når sola er på vei ned; magisk stemning, fortsetter hun.

Etna-tur Videre østover kommer du forbi den lille byen Gela, med et flott naturreservat rundt en innsjø. Populært for syklister og fugletittere.

- På østkysten bør du ikke gå glipp av Siracusa og den koselige gamlebyen der. Litt videre nordover kommer dere til Sicilias nest største by, Catania, som er utgangspunkt for et besøk på den høyst levende vulkanen Etna, anbefaler Moland.

Om du ikke vil ta det som en skikkelig fjelltur og vandre helt opp, går det an å følge skiltingen til kabelbanen. Ta den og bli så med på en tur med en firehjulstrekker.

Kaker og keramikk - Det forrige århundrets favoritt blant kultureliten, Taormina, er nesten obligatorisk: Nyt dagen på stranden, før dere tar taubanen opp til lille, vakre og populære Taormina, fortsetter Moland.

Her kan du la deg friste av søte kaker og fargerik keramikk.

På nordkysten er badebyen Cefalù å anbefale - og vips har du snart vært øya rundt.

- Ta deg tid til å stoppe i landsbyer underveis, men vær oppmerksom på at engelskkunnskapene sannsynligvis ikke er mye å skryte av på steder de ikke er vant med mange turister, opplyser Moland.

Ingen partyøy Sicilia er ikke en typisk partydestinasjon, og er rolig i den forstand:

- Men med mye temperament hos lokalbefolkningen, særlig i trafikken, kan øya til tider også oppleves som litt hektisk, sier hun.
 
Og om du ikke vil legge opp hele rundreisen selv, går det an bestille en «bilrundreise»-pakke hos en reisearrangør, forteller Dagbladets reiseekspert.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.