Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ikke gå i kasko-fella!

Bytt forsikringsselskap og dropp kasko, er rådet fra ekspertene.

PRISSJEKK: Ved bruk av Finansportalens kalkulator finner du kjapt ut hvilket selskap som gir deg gunstigst pris.  Foto: Per Ervland
PRISSJEKK: Ved bruk av Finansportalens kalkulator finner du kjapt ut hvilket selskap som gir deg gunstigst pris. Foto: Per Ervland Vis mer

Dinside Stikktittel: Slik sparer du tusenvis av kroner på bilforsikringen

- Tommelfingerregelen vi bruker er at det på biler under 50 000 kroner sjelden lønner seg å ha kaskoforsikring.

Les mer: Så lett får du billigere forsikring!

Kommer du utfor et skadetilfelle må du først ut med egenandel, noe du slipper om du kun skal reparere frontruta. Bonustap utgjør også mye penger, og så tar det lang tid å opparbeide igjen.

I mange situasjoner kan det derfor være at det heller ikke lønner seg å benytte forsikringen. Men det finnes også metoder for å doble bonusen på halve tiden.

- Dette blir fort individuelt, så enhver må regne ut hva som lønner seg for sitt eget tilfelle, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen hos NAF.

Bytt selskap
Han påpeker at alle burde utnytte konkurransesituasjonen mellom forsikringsselskapene, og årlig ta en runde for å innhente pris fra andre selskaper.

Les mer: Slik får du halv pris på forsikringen!

Særlig unge mennesker under 25 år, som i utgangspunktet blir lastet med høy forsikringspremie, burde benytte seg av dette.

De kan dessuten raskere bygge opp bonusen sin ved hyppig å bytte mellom forsikringsselskapene, mener Engebretsen.

- Kommer du ut for skade bør du også sjekke ut rimeligere alternativer for skadeutbedring. Blant annet har såkalt spot-repair, som tar for seg mindre skader, vist seg å være betydelig kostnadsbesparende, sier NAF-rådgiveren.

Forbrukerrådet anbefaler
- Forbrukerrådets generelle innstilling til forsikring, er at du ikke bør forsikre deg mot tap du lett kan bære selv. Har du en buffer på et par månedslønninger stående på konto, og lett kan ta et utlegg på for eksempel 50 000 kroner, bør du ikke ha verken delkasko eller kasko når bilverdien kommer under dette, sier Elisabeth Realfsen som er daglig leder i Forbrukerrådets nettside Finansportalen.no.

SPARTE TUSENER: Ved å kutte ut kaskoforsikring, sparte Familien Eggen Dokkeberg mye penger. Fra venstre Kenneth Dokkeberg med datteren  Sanne (2 år), Ann Kristin Eggen og datteren Ariane (4 år) i baksetet.  Foto: NINA HANSEN
SPARTE TUSENER: Ved å kutte ut kaskoforsikring, sparte Familien Eggen Dokkeberg mye penger. Fra venstre Kenneth Dokkeberg med datteren Sanne (2 år), Ann Kristin Eggen og datteren Ariane (4 år) i baksetet. Foto: NINA HANSEN Vis mer

De er klar over at altfor mange har den samme gamle forsikringen de alltid har hatt, nærmest av vane.

Les mer: Slik sparer du!

- Vi anbefaler samtidig alle som skal tegne ny forsikring, og dem som allerede har det, å sjekke ut priser på nettsida vår. Å bytte selskap kan fort gi stor besparelse.

Les mer: Mange aner ikke hvor mye de kan spare!

Om det lønner seg å ha delkasko eller full kasko, må enhver regne ut for seg selv. Da er det viktig å se hva forsikringen faktisk dekker. I tillegg bør alle lese hva det står i polisen. Det du og selskapet har avtalt kommer fram der, sier Realfsen.

Dette er de vanligste bilforsikringene:
Det er ulike måter å forsikre en bil på. Minimumskravet er trafikkforsikring, utover det bestemmer du selv hva du ønsker til din bil.

• Trafikkforsikring (tidligere Ansvarsforsikring): Denne erstatter skader som motorvogna kan påføre andre mennesker og ting samt rettshjelp. Den dekker ikke skader på egen bil.

• Delkasko: Omfatter blant annet brann, eksplosjon, tyveri, redning/veihjelp og bruddskader på bilens glassruter, samt slike typer skader på fastmontert utstyr og løsøre i bilen med angitte summer.

• Kasko: I tillegg til dekningene i delkaskoen omfatter kasko også skader på egen bil ved sammenstøt, utforkjøring og velting, samt slike typer skader på fastmontert utstyr og løsøre i bilen med angitt summer.

• Fører- og passasjerulykkesforsikring: Dekker skade på både fører og passasjer(er). Gir en ekstra erstatning i tillegg til ansvarsforsikringen ved invaliditet eller død.

• Rettshjelpsforsikring: Inngår i alle bilforsikringer. Den innebærer at selskapet dekker utgifter til advokat etc. hvis du som eier eller fører av bilen blir part i en tvist.

PRISSJEKK: Ved bruk av Finansportalens kalkulator finner du kjapt ut hvilket selskap som gir deg gunstigst pris.  Foto: FINANSPORTALEN.NO
PRISSJEKK: Ved bruk av Finansportalens kalkulator finner du kjapt ut hvilket selskap som gir deg gunstigst pris. Foto: FINANSPORTALEN.NO Vis mer

Jo flere av disse elementene du har med, jo dyrere blir forsikringen.
Kilde: Finansportalen.

Les mer: Smutthullet du må kjenne til!
Slik sparte vi 2886 kroner! En gammel vane har vært dyr for familien Eggen Dokkeberg. Det er lett å bli stående i den samme avtalen, og bare betale hva det koster når fakturaen kommer. En avtale ute av syne, er ute av sinn.

- Vi har vel egentlig aldri tenkt godt nok over hva slags forsikring vi har på bilen vår. Vi har hatt den i drøyt fem år, og har bare betalt regningene som har kommet som en del av en total forsikringspakke, sier Kenneth Dokkeberg. Familiebilen han snakker om er en Mitsubishi Outlander 2,0 med firehjulstrekk.

Bilen er fullforsikret med kasko hos Gjensidige til en årspris på hele 5566 kroner. For en snart 13 år gammel bil med over 190 000 km kjørelengde, er den et godt eksempel på en bil det ikke lenger er verdt å ha full kaskoforsikring på.
Etter et par tastetrykk på Finansportalen.no og en kjapp telefon til Gjensidige, har familien plutselig spart 2886 kroner.

Det utgjør mer enn en halvvering av årspremien.

- På Finansportalen viste det seg at vi fikk best pris på ny delkasko-forsikring hos KLP. Siden vi er fornøyde med Gjensidige fra før ville jeg høre om de kunne matche tilbudet. Og ikke bare kunne de matche det, de ga oss et enda bedre tilbud, smiler familiefaren Dokkeberg fornøyd.

Dette er forsikringen de hadde:
Full kasko (Gjensidige)
70 % bonus (3 år)
Kjørelengde: 8000 km
Egenandel: 8000 kroner
Pris: 5666 kroner

Dette er det nye forsikringstilbudet:
Trafikkforsikring (Gjensidige)
70 % bonus (3 år)
Kjørelengde: 8000 km
Egenandel: 8000 kroner
Pris: 2680 kroner

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling