Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ikke gi dette nettbrettet til noen du er glad i

Årets dårligste testprodukt.

FRISTENDE PRIS: Vi skjønner godt at man blir fristet til å kjøpe et nettbrett med Facebook, Skype, Angry Birds, Spotify og Chrome til 500 kroner. Men vi anbefaler det slett ikke. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FRISTENDE PRIS: Vi skjønner godt at man blir fristet til å kjøpe et nettbrett med Facebook, Skype, Angry Birds, Spotify og Chrome til 500 kroner. Men vi anbefaler det slett ikke. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

DinSide: Nettbrett-feberen herjer, og prisene har blitt presset nedover den siste tida. Veksten hos for eksempel Elkjøp er på flere hundre prosent de siste to årene.

I tida før jul har vi sett flere brukbare brett ned til godt under tusenlappen, vel og merke hvis du klarer deg med 7-tommers skjerm.

Blant disse brettene er Samsung Galaxy Tab 3, HP Slate 7, Acer Iconia B1 og Andersson ADT 1.0 alle fornuftige kjøp til familiens yngste som skal stifte bekjentskap med nettbrettverdenen for første gang.

Men det finnes også fallgruver, spesielt hvis du kniper enda noen hundrelapper. Det finnes nemlig brett på markedet ned mot 500 kroner.

Norges billigste? I forbindelse med en gjesteopptreden på «God morgen Norge» på TV 2 tidligere denne uka hadde jeg med meg flere nettbrett i studio for å gi noen kjappe kjøperåd på seks minutter. Ett av dem var Denver TAC-70051, som ble innkjøpt for anledningen.

Brettet selges for rundt 500 kroner hos blant annet Coop-kjeden, CDON og Teknikmagasinet, og er sannsynligvis Norges billigste nettbrett akkurat nå.

På bildet i reklameannonsen fra Coop vises brettet med et overbevisende klart skjermbilde, og spesifikasjoner som tyder på at her får du svært mye for pengene: Android 4.1, 512 MB RAM, frontkamera, 1,2 GHz prosessor og 4 GB lagringsplass som kan utvides med microSD-kort på inntil 32 GB. Dette må da være et røverkjøp?

DÅRLIG SKJERM: En liten dytt på baksiden skaper forstyrrelser på skjermen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
DÅRLIG SKJERM: En liten dytt på baksiden skaper forstyrrelser på skjermen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Nei.

Etter å ha gjort noen kjappe (eller skal vi heller si langsomme) tester av diverse funksjoner rakk vi å bli så oppgitt og irritert at vi aldri er fristet til å bruke brettet igjen. Hør bare her:

Skjermkvalitet Dårlig skjerm. Lav lysstyrke, daffe farger, må betraktes rett forfra, ellers inverteres fargene eller bildet blir kontrastsvakt.

Selv lette trykk på baksiden av brettet gir bølgeringer i skjermbildet.

Terningkast 1.

Respons Elendig respons. Man vet ofte ikke om skjermberøringer har blitt registrert eller ikke. Det ender gjerne med at man berører ikoner og lenker flere ganger, med tilhørende etterslep og senvirkninger.

Snur du brettet fra landskapsmodus til stående modus tar det flere sekunder før det reagerer. Uholdbart.

Terningkast 1.

Ytelse Generelt dårlig ytelse. Tar lang tid å starte apper og funksjoner. Å bla seg nedover en nettside med mange bilder og grafiske elementer kan være en lidelse, spesielt i Chrome.

DÅRLIG INNSYNSVINKEL: En liten vipp på brettet, og den svarte bakgrunnen blir lys og farger inverteres. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
DÅRLIG INNSYNSVINKEL: En liten vipp på brettet, og den svarte bakgrunnen blir lys og farger inverteres. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Nok en gang ender mange skjermberøringer i at ingenting skjer, kanskje skjer det noe etter flere sekunder. Å kjøre en app i bakgrunnen betyr enda mer sirup.

Redder en terningkast 2, siden vi etter mye venting klarte å streame film fra Netflix og spille Angry Birds.

Kamera Nettbrettet har bare ett kamera, men det krever masse lys i rommet for i det hele tatt å fange opp noe som helst.

Vårt selfie egner seg kanskje til en oppfølger av «Blair Witch Project» eller «Ondskapens hotell»?

Terningkast 1.

Trådløs rekkevidde Vårt sterke trådløse aksesspunkt fra Asus gir oss ofte god dekning i garasjeanlegget til borettslaget, som ligger tvers over hagen og parkeringsplassen.

Denver-brettet mister kontakten fullstendig i etasjen over aksesspunktet, der selv billige mobiler har full dekning.

Terningkast 1.

Konklusjon Og der stopper vi denne testen, vi har for mange bedre ting å bruke tida på nå før jul, men vi har sett mer enn nok til å ikke anbefale dette til noen.

Nå vil kanskje enkelte si at man ikke kan ha all verdens forventninger til et produkt til 500 kroner. Det kan vi være enige i, men dette produkter er så svakt at man sannsynligvis vil ha mer glede av å brette femhundrelappen til et papirfly. Det ville gitt langt færre irritasjoner også.

Spesielt viktig er det å advare mot dette nettbrettet, fordi prisen gjør at mange blir fristet til å kjøpe det i julegave til husets yngste. Når vi vet hvor bra brett man får for 300-400 kroner ekstra, er det dessverre et veldig dårlig valg å gå for Denver TAC-70051.

Og dessuten: For 500 kroner får du mange kule elektronikkprodukter som kommer til å gjøre deg til familiens helt, ikke bare på julekvelden, men også 1. juledag og resten av jula. Gir du bort dette nettbrettet, er vi redd heltestatusen blir i korteste laget.

Hvilke 500 kroners-produkter vi tenker på, kan du lese mer om førstkommende helg på DinSide.no. Følg med!

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:  Flere ferske nettbrett-tester

ELENDIG KAMERA: Selfie from Hell? Neida. Bare kameraet fra Denvers alt annet enn eminente nettbrett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
ELENDIG KAMERA: Selfie from Hell? Neida. Bare kameraet fra Denvers alt annet enn eminente nettbrett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer