ROSINER: Godt og enkelt å spise for små barnehender. Men barn kan få i seg  muggsoppgiften okratoksin hvis de har et vedvarende hlyt inntak av rosiner. FOTO: Istockphoto.com
ROSINER: Godt og enkelt å spise for små barnehender. Men barn kan få i seg muggsoppgiften okratoksin hvis de har et vedvarende hlyt inntak av rosiner. FOTO: Istockphoto.comVis mer

Ikke gi dette til barna

Rosiner og kanel er noen av de vanlige matvarerene barn ikke bør spise for mye av.

Vanlige matvarer som vi voksne tåler godt, er ikke nødvendigvis noe vi bør servere barna våre for mye av.

Kan gi helseskader Ifølge Mattilsynet er det visse matvarer små barn kun bør få i begrensede mengder.

Rosiner, kanel, lettprodukter, iste, rå sjampignon, risdrikk, upasteuriserte oster og gojibær er noen av disse.

Årskaken er at disse kan inneholde stoffer eller sporer av stoffer som kan være uheldige for barn hvis de har et høyt forbruk av det.

Se liste nederst i saken.

Ikke bli hysterisk - Når man leser disse rådene er det viktig å bruke skjønn. Mange av disse produktene både spiser og liker barn sjelden,og det er derfor liten risiko for at de får i seg for mye av det. Men likevel har man funnet stoffer som er uheldige, og da må myndighetene advare mot dette. Men foreldre bør ikke bli hysteriske hvis barnet har vært en helg hos besteforeldre og spist mye kanel på grøten, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne E. Mathiassen.

Mer sårbare Det er de minste som er mest utsatt.

- De er mest utsatt for stoffer som kan ha en skadelig effekt. Både fordi de har en lavere kroppsvekt og fordi de har organer som ikke er ferdig modnet og som derfor ikke klarer å omsette og skille ut uheldige stoffer i like stor grad som større barn og voksne, sier hun.

Vær forsiktig med salt I tillegg til de matvarene som er nevnt over, bør barn også unngå mat som er svært salt, mener ernæringsfysiologen.

- Små barns nyrer klarer ikke å skille ut salt slik som voksne klarer, og de bør derfor få så lite salt som mulig, sier hun.

Sjekk at osten er pasteurisert - Muggoster er kanskje ikke noen hit blant små barn. Men slike og lignende oster kan også utgjøre en fare med tanke på Listeria-bakterien. Alle bløte oster som enten ikke er pasteurisert, som ikke er merket med opplysninger om pasteurisering (enkelte importoster etc.) bør unngås til små barn, sier ernæringsfysiologen.

Ikke supermat til barn Mange foreldre spiser såkalt supermat og andre matvarer som selges i helsekostbutikker. Supermat er, ifølge produsentene, både næring og medisin. Typiske eksempler er gojibær, acai og produkter av hamp og råkakao.

-Det er flott at foreldre er oppmerksomme på betydningen av kostholdet til barn, men mange helsekostprodukter er helt unødvendige og heller ikke trygge for små barn, mener Henriette Øien, avdelingsdirektør i avd. grupperettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.

- Når det gjelder stoffer som vi ikke helt kjenner effekten av, men som kan ha farmakologiske effekter, slik tilfellet er med en del av disse produktene, er det all grunn til å anvende et føre-var-prinsipp når det gjelder barn. Produkter kan også være forurenset med andre virksomme stoffer eller med giftig muggsopp som kommer av uheldig lagring eller transport, sier hun.

Vær forsiktig med kosttilskudd Hun mener barn med et variert og riktig sammensatt kosthold får i seg de næringsstoffene de trenger, og kun har behov for tilskudd av vitamin D, enten i form av tran, vitamin D-dråper eller et multivitamintilskudd.

-Med et variert og riktig sammensatt kosthold får barn de næringsstoffer de trenger. Generelt bør man være forsiktig med å gi barn kosttilskudd, og spesielt kosttilskudd med ukjent sammensetning og varierende kvalitetskontroll. Det gjelder for eksempel produkter bestilt gjennom internett. Barn har lav kroppsvekt og vil derfor lettere komme opp i uheldig høye inntak av enkelte stoffer enn voksne. Et variert kosthold, der man unngår store mengder av enkelte matvarer eller -komponenter, vil også redusere risikoen for uheldige effekter gjennom en ”fortynningseffekt” sier Øien.

Her er noen av matvarene du bør unngå:

Rosiner:

Mange småbarnsforeldre har rosiner i veska for å stille barnas verste sult. Men det bør ikke være noe barn får hver dag. Små barn bør kun spise rosiner i mindre mengder. Et høyt konstant forbruk kan bidra til inntak av muggsoppgiften okratoksin A (OTA). OTA gir ikke noen umiddelbar forgiftning, men har uheldige langtidsvirkninger. Folkehelseinstituttet vurderte inntak av rosiner høsten 2010. Grenseverdien for ukentlig inntak for OTA kunne overstiges for 1-2 åringer ved å spise ca seks esker rosiner à 45 gram ukentlig. OTA kan svekke immunforsvaret, være skadelig for nyrene og virke kreftfremkallende ved vedvarende høyt inntak.

Kanel:

Små 1- og 2-åringer som regelmessig spiser grøt bør ikke få kanel på grøten alftfor ofte. Kanel inneholder stoffet kumarin som kan gi skade i leveren. Det samme stoffet finnes også i kanelbasert te. Det varierer hvordan folk reagerer på kumarin. Mindre skader på leveren merker man i hovedsak ikke. Skadene er forbigående og leveren reparerer eventuelle skader selv når man reduserer inntaket av kumarin.En teskje kanel veier 2,7 g. 1-åringer bør ikke ha mer enn 0,2 g på kanel på grøten og Ikke beregnet 2-åringer ikke mer enn 0,3 g.

Lettprodukter

Ikke gi produkter med kunstig søtstoffer til små barn. Dette er et føre- var prinsipp. Barn har lav kroppsvekt, og inntaket av kunstig søtningsstoff og andre tilsetningsstoffer vil derfor lett overstige øvre grenseverdi for det som er anbefalt å få i seg. Myndighetene fraråder derfor å gi lettbrus til barn under 3 år. Barn over 3 år kan drikke moderate mengder lettbrus i stedet for sukret brus. Det er ikke tillatt å tilsette søtstoffer i næringsmidler som markedsføres til barn under 3 år.

Koffein

Vær forsiktig med å la barn innta koffein. Koffein finnes ikke bare i de kalde kafferestene mange barn elsker å slurpe i seg, men både cola og iste inneholder koffein. Barn og ungdom bør ikke få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. For et barn på 30 kg tilsvarer dette 75 mg koffein per dag. Fra de få studiene som er publisert, går det frem at barn kan utvikle toleranse og få tilsvarende abstinenssymptomer som oss voksne. Denne effekten oppstår ved svært lave doser. I tilegg kan høye doser koffein føre til uro, engstelse og angstsymptomer.

Risdrikk

Ikke gi risdrikk til barn under 3 år. Undersøkelser de siste årene har vist at det kan forekomme arsen i risdrikk. Det er ikke påvist livstruende mengder, men små barn bør likevel ikke gis risdrikk i store mengder. Risdrikker på markedet fins for både store og små, og målgruppen her er små barn som av forskjellige grunner har et høyt inntak av væske basert på ris.

Rå sopp

Ikke gi barna rå sjampinjong. Grunnen er at soppen inneholder fenylhydrazinforbindelser, og foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftfremkallende. Det meste av fenylhydrazinforbindelsene fjernes under god varmebehandling. Når du serverer denne soppen til barn er det derfor best å steke/koke sjampinjongen for å være på den sikre siden.

Honning

Barn under 1 år bør ikke spise honning. Honning kan inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i barnets tarm. I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme.

Barn under 1 år bør heller ikke spise matvarer med mye nitrat, som spinat, rabarbra, fennikel, rødbeter, bladselleri, nesle og mangold. Dette kan være skadelig for barnets blod og bør ikke gis før ved 6-månedersalderen.

Les også:

12 sunne søtsaker

Slik får barna dine den kuleste matpakken

6 sunne ispinner

Enkel metode for å slappe av

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

KANEL: Ikke strø altfor mye kanel over grøten til de minste barna. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
KANEL: Ikke strø altfor mye kanel over grøten til de minste barna. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer
ISTE: Inneholder også koffein, som barn ikke bør ha for mye av. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
ISTE: Inneholder også koffein, som barn ikke bør ha for mye av. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer
CHAMPIGNON: Stek soppen for å være sikker på at barn ikke  får i seg  fenylhydrazinforbindelser.  ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
CHAMPIGNON: Stek soppen for å være sikker på at barn ikke får i seg fenylhydrazinforbindelser. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer
IKKE SUPERT FOR BARN: Ernæringsfysiologer mener man ikke vet nok om supermat , som f.eks. Gojibær kjøpt i helsekostbutikker,  til å gi dem til barn. FOTO: Istockphoto
IKKE SUPERT FOR BARN: Ernæringsfysiologer mener man ikke vet nok om supermat , som f.eks. Gojibær kjøpt i helsekostbutikker, til å gi dem til barn. FOTO: Istockphoto Vis mer
UNNGÅ LETT: Kunstige søtstoffer anses som en unødvendig del av kostholdet for små barn, og fordi man ikke vet helt vet hva de tåler, er det bedre emd en føre var holdning. FOTO: Istockphoto.com
UNNGÅ LETT: Kunstige søtstoffer anses som en unødvendig del av kostholdet for små barn, og fordi man ikke vet helt vet hva de tåler, er det bedre emd en føre var holdning. FOTO: Istockphoto.com Vis mer
IKKE FØR 1 ÅR: Barn under 1 år skal ikke ha homming, fordi honningen kan inneholde bakterier som kan gi spedbarnsbotulisme. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
IKKE FØR 1 ÅR: Barn under 1 år skal ikke ha homming, fordi honningen kan inneholde bakterier som kan gi spedbarnsbotulisme. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer