Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ikke gjør denne BSU-tabben

Derfor skal du ikke spare for mye.

TA DEM UT: Får du ikke fullt utbytte av skattefradraget, kan du ta ut årets innskudd igjen. Husk å gjøre det før nyttår.  Foto: COLOURBOX.COM
TA DEM UT: Får du ikke fullt utbytte av skattefradraget, kan du ta ut årets innskudd igjen. Husk å gjøre det før nyttår. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

DinSide: BSU er antagelig markedets beste spareprodukt fordi den gir deg høy avkastning til lav risiko.

Med dagens regelverk kan du spare 20 000 i løpet av et år, og totalt 150 000 fram til det året man fyller 33 år. Fra nyttår øker imidlertid grensene, og du kan spare 25 000 kroner årlig og 200 000 kroner totalt.

Foruten at bankene gjerne tilbyr sin beste rente til BSU-sparerne, er det skattefradraget som gjør ordningen spesielt lønnsom. Og det er nettopp her flittige sparere må passe seg for å trå feil.

Dagens beste BSU-renter finner du for øvrig her.

Sjekk skattekalkulatoren Bruker du den årlige sparekvoten på 20 000 kroner fullt ut, vil du få et skattefradrag på 4000 kroner.

Betingelsen er imidlertid at du har skattbar inntekt, og kan nyttiggjøre deg av fradraget.

Du må nemlig ha en inntekt over 55 600 kroner for å benytte deg av hele skattefradraget (se regnestykket på illustrasjonen). Har du inntekt under dette, bør du heller ikke benytte BSU-ordningen fullt ut.

Men det er ikke bare BSU-sparerne som bør sjekke DinSides skattekalkulator før utgangen av året. Har du betalt for lite skatt gjennom årets elleve første måneder, bør du takke nei til halv skatt på desemberlønna

Spart er spart Grensen for frikort i 2013 er 39 950 kroner, og du bør altså tjene ytterligere 15 650 før du fyller opp BSU-kontoen.

Sparer du 20 000 kroner uten å tjene mer enn fribeløpet, har du i verste fall tapt skattefradraget på 4000 kroner. Dette kan du ikke overføre til et seinere år.

Løsningen er å utsette BSU-sparingen til et år du har høyere inntekt. Har du spart for mye i inneværende år, kan du ta ut innskuddet innen utgangen av året.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

TJENER DU FOR LITE? Da kan BSU fort bli en ulempe, ikke en fordel. Illustrasjon: DINSIDE.NO
TJENER DU FOR LITE? Da kan BSU fort bli en ulempe, ikke en fordel. Illustrasjon: DINSIDE.NO Vis mer