Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Ikke gjør denne tabben i sommer

Slenger du kofferten på senga, kan det koste deg 50 000 kr.

Se etter dette: Veggedyrene trives godt under senga du skal sove i. Bruk lommelykt og let før du legger deg. Foto: Folkehelseinstituttet
Se etter dette: Veggedyrene trives godt under senga du skal sove i. Bruk lommelykt og let før du legger deg. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer

(Dagbladet): Veggedyr finnes på en rekke norske overnattingssteder - ikke bare i utlandet. Og nå advarer eksperter nordmenn mot å tro at de ikke kan få med seg veggedyr hjem fra norske hotell, campingplasser og pensjonat etter norgesferien. Og en enkel feil kan bli veldig kostbar.

I 2019 ble det rapportert 3058 tilfeller av veggedyr til Folkehelseinstituttet.
Tallet har aldri vært høyere, og det er en økning på 360 prosent i løpet av de ti siste åra. I 2010 var tallet 669 tilfeller.

Travel sommer i vente

- Vi regner med at denne sommeren med reiser i Norge blir like travel som de somrene hvor vi også kan reise utenlands. For veggedyr finnes over hele landet. Og vi frykter at veggedyrproblemene går under radaren på mange steder der man vanligvis ikke er så nøye på å sjekke forholdene før utleie, sier Tor Iljar, daglig leder i firmaet Dogpoint, som ved hjelp av hunder påviser veggedyr både i bagasje og boliger.

- Vi opplever at spesielt campingplasser fornekter det faktum at de kan ha veggedyr i hyttene sine. Mens hoteller er blitt flinkere til å ta problemet på alvor. I tillegg må man ikke glemme at veggedyr finnes i bobiler og på private overnattingssteder, sier Iljar.

Kostbart

- Man kan gjøre mye ved å forebygge risikoen for å bli utsatt veggedyr ved å følge en enkel sjekkliste, sier Inger Kringlebotten, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Norsk Hussoppforsikring.
(Se sjekklista lenger ned )

- Og det er viktig å ikke ta for lett på problemet selv om årets ferie skal tilbringes i Norge. Veggedyr kan finnes både på kostbare hotell og på rimelige campingplasser og kan gjøre stor skade på boligen din dersom de blir med hjem etter ferien.

En normal kostnad for en veggedyrbekjempelse ligger på 30-50 000, men vi har også eksempler på tilfeller med langt høyere kostnader, fortsetter Kringlebotten.

Tøff påkjenning

Biter: Veggedyrene biter og suger blod. Deretter får du en kløe som kan ødelegge fine feriedager.Foto: Norsk Hussoppforsikring
Biter: Veggedyrene biter og suger blod. Deretter får du en kløe som kan ødelegge fine feriedager.
Foto: Norsk Hussoppforsikring Vis mer

Mange som får veggedyr i huset opplever at det er en tøff påkjenning for mer enn lommeboka.

- I perioder jobber vi like mye som psykologer som med skadedyrbekjemping.

Mange sykemelder seg, holder barn hjemme fra skole og barnehage, slutter å invitere folk hjem til seg, eller dropper å dra på besøk, sier Tor Iljar.

SJOKKERT: Skadedyrbekjemperen Rory McCarthy har sett mye gjennom 25 år i jobben, men dette synet gjør han målløs. Video: Caters. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Unngå senga

Mange starter hotelloppholdet ved å legge kofferten på senga, åpner den for å ta noe og stikker deretter en tur ut for å se på omgivelsene rundt hotellet.
Det kan være en skikkelig tabbe. For det fører til at veggedyrene flytter inn i kofferten - for seinere å bli med hjem.

Det er smart å holde kofferten mest mulig lukket - også på hotellrommet. Da hindrer du insekter å komme seg inn blant klærne dine.
Du bør også oppbevare kofferten langt unna senga. Oppbevare den gjerne på badet, der risikoen for å finne veggedyr er lav.

Sjekk dette

- Dersom man oppdager veggedyr i et rom, så er det viktig å sjekke om de også finnes i naborom siden dyrene kan spre seg dit, sier forsker Bjørn Arne Rukke, i Folkehelseinstituttet, og fortsetter;

- Og for dem som skal sjekke inn på et rom, undersøk undersiden av senga for spor etter veggedyr samt hold dine gjenstander mest mulig i kofferten og vekk fra senga. Dette vil redusere risikoen for å få med seg veggedyr videre, sier Rukke.

Nei: Kofferten skal ikke legges på senga. Det beste er å ha den på badet. Foto: Odd Roar Lange
Nei: Kofferten skal ikke legges på senga. Det beste er å ha den på badet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Bruk hodet - bruk lommelykt

Små og uønsket: Slik ser de ut, de uønskede veggedyrene. Foto: Norsk Hussoppforsikring
Små og uønsket: Slik ser de ut, de uønskede veggedyrene. Foto: Norsk Hussoppforsikring Vis mer

Det er viktig å undersøke overnattingsstedet nøye når du sjekker inn. Bruk gjerne lommelykta på mobilen og lys under senga. Se på treverket på sengeramma eller under madrassen. Dyrene ser du neppe, men ser du svarte prikker tyder det på at det er ekskrementer fra veggedyr. Da er det viktig å bytte rom snarest. Og husk at veggedyr kan du finne på alt fra enkle overnattingssteder til dyre luksushotell. De bryr seg ikke om hvor mange stjerner hotellet har.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!