REISESTIKK: Skal du ut i den store verden, kan du trenge noen stikk før avreise. Foto: BENJAMIN A. WARD
REISESTIKK: Skal du ut i den store verden, kan du trenge noen stikk før avreise. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

Ikke glem denne før du setter deg på flyet

Husk å starte i god tid før avreise, råder reiselege.

(Dagbladet): Om du skal reise til Afrika, Sør-Amerika, Asia, Stillehavet eller Øst-Europa i tida som kommer, bør du sjekke at du har de nødvendige vaksinene.

Oppdater barnevaksinene - Reisebyråer opplyser ofte at det ikke trengs vaksinasjon når det ikke er påbudt før innreise, sier lege og innehaver av Reiseklinikken og medlem i Dagbladets reiseekspertpanel, Gunnar Hasle.

De viktigste reisevaksinene er hepatitt A og gulfeber. Gulfebervaksine kreves ved innreise i noen land, særlig om man reiser via land hvor gulfeber forekommer, forteller han.

Samtidig med reisevaksineringen bør du få oppdatert barnevaksinene dine.

- Sørg for at vaksinene mot polio, difteri, stivkrampe og kikhoste er oppdatert. Det er ikke nødvendigvis fordi risikoen for å få disse sykdommene er spesielt stor ved reiser, men det er viktig at befolkningen er oppdatert.

Forebygges ved vaksinering Hepatitt A får man hovedsakelig under reiser, og det er ingen annen måte å forebygge det på enn ved vaksinering.

Ved spesielle tilfeller kan det også være behov for ytterligere vaksinering.

- Vaksine mot tyfoidfeber, meningokokk, rabies, japansk encefalitt og hepatitt B kan være nødvendig i noen tilfeller, sier Hasle.

Drikkevaksine I noen land kan det være lurt å ta drikkevaksinen Dukoral:

- I Mexico, Egypt og India kan den redusere risikoen for turistdiaré, sier Hasle.

Han minner om at du bør starte vaksineringen fire-fem uker i forveien om du har tid.

- For de fleste vaksiner holder det om du gjør det ti dager i forveien, men ideelt sett er det ingen vits i å ta vaksinen i siste liten. Hepatitt A har lang inkubasjonstid, så det holder å ta dagen før du reiser, sier Hasle.

Les mer om reisevaksiner på fhi.no og reiseklinikken.no