- Ikke greit med ett glass vin

Gravide er livredde for å spise brie, men drikker gjerne litt vin. Absurd, mener lege.

FARLIG RØDVIN: Alkohol er farligere for fosteret enn det mange er klar over. Du bør være totalavholden også når du prøver å bli gravid, mener lege.
FARLIG RØDVIN: Alkohol er farligere for fosteret enn det mange er klar over. Du bør være totalavholden også når du prøver å bli gravid, mener lege. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Norske kvinner er gravide i gjennomsnitt to ganger i løpet av livet. Hva er da det store problemet med å la være å drikke de få månedene det er snakk om? spør lege Kari Løvendahl Mogstad.

Den engasjerte legen, som også skriver den populære bloggen Lykkelig som Liten, jobber mye med svangerskaps- og barselsmedisin og er med på å fronte Helsedirektoratets siste kampanje om alkoholfritt svangerskap.

Fakta, ikke moralisering Hun forteller at hun begynner å bli lei av at folk blir kalt både moraliserende og pietetisk når de våger å si at kvinner bør være totalavholdne helt fra de slutter på p-pillen.

- Kvinner må tåle å høre dette, selv om det gir stikk av dårlig samvittighet, mener Løvendahl Mogstad.

- Vi tror alltid at alt er så "overformydersk" her i Norge. Men da jeg var gravid og på restaurant i vinlandet Italia, så fjernet kelneren vinglasset fra min plass så snart han så magen min. Det var ikke noe å tenke på engang, forteller legen.

Nekter å ta medisin Den ferske undersøkelsen fra Helsedirektoratet som viser at hele 6 av 10 kvinner sier at de kjenner noen som drakk alkohol under svangerskapet, har overrasket legen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer