- Ikke greit med ett glass vin

Gravide er livredde for å spise brie, men drikker gjerne litt vin. Absurd, mener lege.

FARLIG RØDVIN: Alkohol er farligere for fosteret enn det mange er klar over. Du bør være totalavholden også når du prøver å bli gravid, mener lege.
FARLIG RØDVIN: Alkohol er farligere for fosteret enn det mange er klar over. Du bør være totalavholden også når du prøver å bli gravid, mener lege.Vis mer

- Norske kvinner er gravide i gjennomsnitt to ganger i løpet av livet. Hva er da det store problemet med å la være å drikke de få månedene det er snakk om? spør lege Kari Løvendahl Mogstad.

Den engasjerte legen, som også skriver den populære bloggen Lykkelig som Liten, jobber mye med svangerskaps- og barselsmedisin og er med på å fronte Helsedirektoratets siste kampanje om alkoholfritt svangerskap.

Fakta, ikke moralisering Hun forteller at hun begynner å bli lei av at folk blir kalt både moraliserende og pietetisk når de våger å si at kvinner bør være totalavholdne helt fra de slutter på p-pillen.

- Kvinner må tåle å høre dette, selv om det gir stikk av dårlig samvittighet, mener Løvendahl Mogstad.

- Vi tror alltid at alt er så "overformydersk" her i Norge. Men da jeg var gravid og på restaurant i vinlandet Italia, så fjernet kelneren vinglasset fra min plass så snart han så magen min. Det var ikke noe å tenke på engang, forteller legen.

Nekter å ta medisin Den ferske undersøkelsen fra Helsedirektoratet som viser at hele 6 av 10 kvinner sier at de kjenner noen som drakk alkohol under svangerskapet, har overrasket legen.

Samtidig oppgir bare 2 prosent av gravide at de selv har drukket.

- Jeg tror det er en underrapportering. Etter min mening er det er absurd at gravide pasienter ofte nekter å ta nødvendig medisin for sykdommer de pådrar seg, for eksempel en urinveisinfeksjon, av frykt for å skade barnet, og aldri i livet ville spist gravlaks eller en skive brie, samtidig som det viser seg at såpass mange drikker alkohol en eller flere ganger i løpet av svangerskapet, sier Løvendahl Mogstad.

Se lista over hva som er trygt å spise under graviditeten

Noen mer sårbare enn andre Når en gravid kvinne drikker alkohol, får fosteret akkurat sammen promille som moren. Alkoholen går ufortynnet over i barnets blodomløp.

Det kan skade barnet. Nyere forskning tyder på at selv små mengder alkohol kan være nok til å forstyrre fosterets utvikling.

- Fostre reagerer like forskjellig på alkohol som vi voksne gjør. Noen er svært sårbare og tåler veldig lite før en skade skjer, andre er mer robuste. Men dette kan ikke aldri vite på forhånd, sier legen, som understreker at dette er fakta, ikke skremselspropaganda.

- Jeg tror ikke alle kvinner er klar over hvor mye forskning som bekrefter alkoholens skadevirkninger, sier hun.

SÅRBART FOSTER: Noen tåler mer alkohol enn andre, det gjelder også babyen i magen din. Det er umulig å si på forhånd hvor lite alkohol som skal til før fosteret tar skade. Derfor bør alle kvinner som forsøker å bli eller er gravide bør holde seg helt unna alkohol, mener lege Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Privat
SÅRBART FOSTER: Noen tåler mer alkohol enn andre, det gjelder også babyen i magen din. Det er umulig å si på forhånd hvor lite alkohol som skal til før fosteret tar skade. Derfor bør alle kvinner som forsøker å bli eller er gravide bør holde seg helt unna alkohol, mener lege Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Privat Vis mer

Professor Rolf Lindemann, overlege ved barneklinikken på Ullevål universitetssykehus, mener alkohol i svangerskapet er et vel så stort problem i dag som for 20 år siden.

- Jeg ser barn med alkoholrelaterte skader nesten hver dag. Hvert år blir det født omkring 200 barn med alkoholskader, og ut fra kvinners drikkemønstre er dette et økende problem, sier Lindemann til NTB.

Komiker Lisa Tønne er gravid og forteller at hun ikke visste hvor farlig det var å drikke alkohol under graviditeten. Hun synes holdningskampanjer om alkohol og svangerskap skal være skremmende.

Ville du gitt 2-åringen et glass vin? Norske kvinner får barn mye senere i livet nå enn for 30 år siden.

Det betyr at de kan ha drukket alkohol i mer enn 15 år før de blir gravide, noe som kan gjøre det vanskelig å bryte mønsteret.

- De fleste har ikke noe problem med å slutte med fyllekuler når de venter barn. Men er man i 30-årene og vant til å kose seg med rødvinen sammen med venninner eller kjæresten, så kan det være vanskelig å bryte dette mønsteret, tror legen.

- Selv om det er verre å drikke store mengder på kort tid, enn nippe til et glass rødvin, så er poenget at vi uansett ikke vet hvor stor skade alkoholen kan gjøre på nettopp ditt barn.

Du ville ikke gitt en toåring et glass vin, hvorfor skal du da servere det til babyen i magen? Det blir akkurat det samme, mener Løvendahl Mogstad.

Kvinner drikker mer enn før Nå er det også blitt vanligere å drikke i mange flere sosiale situasjoner enn tidligere.

- Når undersøkelser vser at en tredjedel av oss synes det er greit at gravide drikker, så jeg synes litt synd i de gravide. Det er ikke tvil om at mange kjenner presset om å kunne "unne" seg et glass nå og da.

Alkoholforbruket blant norske kvinner har også økt betraktelig de siste årene. I Oslo drikker kvinner i 20-årene nå 5 liter sprit i året.

Det kan være vanskelig å stoppe helt for noen. Men tenk over at det faktisk er en kort tid i livet du går gravid, anbefaler Løvendahl Mogstad.

Greit å drikke alkohol mens du prøver å bli gravid? - Vi et ikke hvor den nedre grensen går for hva som er skadelig mengde av alkohol i svangerskapet. Vi vet heller ikke hvor tidlig i svangerskapet alkoholen kan gjøre skade. Derfor er det fornuftig å være totaltavholden også i prøveperioden, mener lege Kari Løvendahl Mogstad.

Samtidig har hun stor forståelse for at kvinner som bruker lang tid på å bli gravide, kan ha behov for å ta seg et glass.

- Har du prøvd i måneder eller kanskje år, har jeg forståelse for at det innimellom kan bli litt alkohol. Men det kan være verdt å tenke over alkoholvanene dine når du planlegger barn, er rådet hennes.

Sjansene for å bli gravid øker dessuten hvis du ikke drikker alkohol, fordi alkoholen reduserer fruktbarheten.

Det finnes forskning som viser at selv én alkoholenhet daglig kan nedsette fruktbarheten både hos kvinner og menn.

Hvordan overleve festsesongen For noen kan det være ekstra tøft å holde seg unna alkohol i desember, hvor det forventes at man drikker alkohol på alt fra julebord til familiefester og nyttårsfeiring .

Kanskje spesielt om man nettopp har blitt gravid, og ikke har noe ønske om å kringkaste nyheten riktig ennå.

- Det er trist at vi må ha en unnskyldning klar for å si nei takk til alkohol. Når det er sagt, har jeg full forståelse for de hvite løgnene som gravide tyr til, når de ikke ønsker å dele svangerskapet med alle kollegene på jobben før det har gått noen måneder, sier legen.

- Si at du går på antibiotika, eller be bartenderen om alkoholfrie drinker eller alkoholfri øl i vanlig halvliterglass, tipser legen.

De fleste drinkene kan lages uten alkohol, og det finnes mange gode alkoholfrie alternativer i tillegg til alkoholfri vin og øl.

- Jeg skal ikke nekte noen gravide å ta seg noen slurker sjampanje nyttårsaften, men tenk over at da gir du det samme til babyen din. Det er lett å "fortrenge" at det faktisk er en baby der inne i magen, mener legen.

Les også:

ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

Hvordan påvirker narkotiske stoffer svangerskapet?

Røyker hasj og ammer barn

Dette gjør alkohol med kroppen din

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.