Ikke kast posen som er inni kalkunen

Det ser kanskje ikke lekkert ut, men det er innmaten som følger med kalkunen som gir den beste sausen.

Noen frosne kalkuner kommer med ferdig renset innmat.

Innmaten består av hjerte, lever, krås og hals, og vil ligge i skroget på kalkunen, som regel i en pose.

- Du må ikke kaste kalkunens innmat! Den er perfekt å lage kraft av, og kan brukes til en god saus, sier Steve Westerby produktutvikler i Nortura. 

I videoen over forklarer han hvorfor du ikke bør kvitte deg med innmaten før du har utnyttet den til det fulle.

Reddet av sausen - For å få en smakfull og saftig kalkun er du først og fremst nødt til å ta ut kalkunen fra fryseren flere dager i forveien. Helst to til tre dager før, oppfordrer Westerby.

Deretter kan du prøve sprøyte-trikset som fører marinaden rett inn i kjøttet.

Skulle du likevel ende opp med en tørr kalkun, har Westerby en løsning på lur.

- Det er ingen grunn til bekymring. Alt du trenger å gjøre er å lage litt ekstra saus som du heller over kalkunen før servering, smiler han.

Utnytt smakene Kalkunen bør stekes på rist med et brett under. Ha vann i stekebrettet, slik at fett fra kalkunen ikke svir seg, men samles opp i vannet.

Eventuelt kan du gjøre som Dagbladets matskribent Andreas Viestad og fylle langpanna under fuglen med grønnsaker. De får mye god smak av å ligge under fuglen, og dessuten er det lettvint.
  
Væsken som samles opp under kalkunen kan selvsagt brukes.
 
- Ha gjerne i litt av kraften som rant av kalkunen under steking i sausen. Det vil sette en ekstra god smak, sier Westerby.

Enkel oppskrift Kalkunkraften lager du enkelt i en gryte med vann, rundt en halv liter til en liter. 

BRUK ALT: Det er ingen grunn til å kaste innmaten i kalkunen. Den kan du nemlig få bruk for til sauser og kraft. Foto: MATPRAT / STUDIO DREYER-HENSLEY
BRUK ALT: Det er ingen grunn til å kaste innmaten i kalkunen. Den kan du nemlig få bruk for til sauser og kraft. Foto: MATPRAT / STUDIO DREYER-HENSLEY Vis mer

- Kutt opp litt løk, litt gulrot, ha i salt og pepper som du koker opp med innmaten, sier Westerby. 

- Deretter senker du temperaturen ned slik at kraften står og putrer. Slik kan den stå og småkoke i en times tid. Den ferdigkokte kraften jevner du så med litt mel, fløte og litt smør.

Vær beredt Det er mye tilbehør som følger med en kalkunmiddag, og mange stresser med å rekke alt i tide.

- Mitt beste tips når man skal lage mat til mange, er å lage saus, stuffing og annet tilbehør dagen før. Da behøver du kun å varme opp, sier Westerby.

Bruker du stuffing i kalkunen må du huske at den skal steke en time lenger.