Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ikke kast slanten i vinglasset

Det er mye god mat i bunnen av glasset.

NÅR FESTEN ER OVER: Selv om det er vin igjen i glassene, men du trenger ikke kaste det ut i vasken. Foto: FOOD COLLECTION / NTB SCANPIX
NÅR FESTEN ER OVER: Selv om det er vin igjen i glassene, men du trenger ikke kaste det ut i vasken. Foto: FOOD COLLECTION / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Festen er definitivt over, det eneste som er igjen er noen halvtomme vinglass og flasker på bordet.

Restene i flasken kan korkes, og kan holde flere dager om du har en vakumpumpe, og du kan fryse dem ned. Men hva med slantene i glasset?

Refleksen er å kaste dem ut i vasken, men ikke gjør det.

Det er mye god mat i de triste restene.

- Jeg sparer vinen på flasker eller Norgesglass, gjerne en flaske for hvit og en for rød. Det beste er å fylle opp. Har du bare litt i bunnen oksyderer vinen lett. Vinen setter flott smak på maten, sier kokk Dag Tjersland, til Dagbladet.

Fem ting du kan gjøre med vinrestene

Fryser ned Tjersland er en av Norges fremste kokker innen italiensk mat, og mannen bak restaurantene Baltazar og Skur 33.

Her er det ikke andre gjesters restevin som går i maten, men hjemme gjør Tjersland det samme som mange av oss andre. Han samler slantene fra glass etter festen og fryser ned. Da har han alltid litt vin til en saus eller suppe.

RESTEVIN: Gamle vinrester setter god smak på maten hjemme hos kokk Dag Tjersland. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX
RESTEVIN: Gamle vinrester setter god smak på maten hjemme hos kokk Dag Tjersland. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX Vis mer

- På restaurant er ikke dette forsvarlig å gjøre. Privat, om det bare er snakk om mat til meg og familien, går det fint an, sier han.

Smart: Derfor bør du flatpakke maten i fryseren

Lager eddik
Tjersland lager også eddik av vinrester, og anbefaler eddikmorbakteriekultur.

Det høres avansert ut, men det er det ikke, ifølge Tjersland.

- Dette blir litt som surdeigstarter. Eddikmorbakteriekultur likner litt på et sukkerbrød som er fuktet. Du kan finne det på nettet hos dem som er interessert i eddik. Mange er villige til å dele. Har du en slik kultur og kanskje en liten tretønne kan du lage eddik.

Har du lyst til å prøve finnes det ulike forum på nett og Facebook. Bakteriekulturen som brukes er den samme som brukes når man lager kombucha.

Et annet alternativ er å høre med ditt lokale bryggeri, eller hjemmebryggere der du bor.

- Bruker du god vin sammen med bakteriekulturen kan du lage fantastisk god brukseddik. Jeg bruker min både i vinaigretter og andre ting.

Visste du at et hurtig eddikbad er en ypperlig måte å ta bort brodden av vinterskarp løk?

Den røde og den hvite bøtten - Hva du måtte finne på etter private kalas, må være opp til deg. For spisesteder generelt er dette ikke en akseptabel praksis, sier Atle Wold i Mattilsynet, ved hovedkontoret, seksjon hygiene og drikkevann.

Rykter og urbane myter om røde og hvite bøtter på restaurantkjøkken der gjestenes glass tømmes for så å gjenoppstå i morgendagens "dagens rett" verserer med jevne mellomrom, men dette er ikke akseptabelt, ifølge både Tjersland og Mattilsynet.

- Generelt vil det være hygienisk betenkelig og etisk forkastelig å bruke noe som gjesten har spist og drukket av som råvare i ny matproduksjon, sier Wold.

Skulle Mattilsynet oppdage dette, vil det nok ikke deles ut noen smilefjes.

Se hvilke restauranter Mattilsynet går god for.