Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Ikke kast vaniljestangen

Landslagskonditor Cathrine Nilsen viser hvordan du bruker brukte vaniljestenger.

IKKE BRUK OG KAST: Det er mer smak igjen i vaniljestangen selv om den er brukt én gang, ifølge Cathrine Nilsen. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
IKKE BRUK OG KAST: Det er mer smak igjen i vaniljestangen selv om den er brukt én gang, ifølge Cathrine Nilsen. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside Bake med vanilje? De fleste bakverk oppgir vaniljesukker eller vaniljeessens, og du kan velge mellom kunstig og naturlig aroma, i pulverisert sukker- eller flytende form, men det beste resultatet får du med en vaniljestang.

Det koster. Men visste du at vaniljestangen kan brukes flere ganger?

- En god vaniljestang kan fint brukes igjen og igjen, to-tre ganger, sier landslagskonditor Cathrine Nilsen til Dinside.

- Uansett hvor godt du renser den, vil det fortsatt sitte igjen noen frø inni stangen som gir fin smak til baksten.

Tidlig ute med julekakene? Slik holder de seg best, lengst mulig

Slik gjør du Hva du gjør, er litt avhengig av hvordan du bruker vaniljestangen. Dersom du kun skal bruke frøene, pakker du bare stangen inn i plast og legger den til side til neste gang.

Andre oppskrifter ber deg om å bruke stangen, for eksempel om du skal lage panna cotta. Da skal du skrape ut frøene og ha både dem - og stangen - i fløteblandingen når du koker opp.

Når du er ferdig, skyller du bare godt av stangen, så ikke melken blir blir sur, før du pakker den inn.

- Den brukte vaniljestangen kan fint ligge på benken - eller i kjøleskapet i en ukes tid, sier Nilsen. Er det lenge til du skal bake, kan du også fryse den.

Neste gang du skal lage panna cotta eller vaniljekrem, har du bare stangen i blandingen og koker den inn.

Få bedre teknikk på kjøkkenet med våre smarte kjøkkentriks

Siste krampetrekning Når du har kokt ut stangen et par ganger, skulle man kanskje tro det ikke var mer smak i den. Det er det.

Skyll godt av stangen igjen, og legg den på benken til den er helt tørr (et par dager).

- Brekk stangen i to-tre biter, og ha den i en food processor med litt melis, så har du hjemmelaget vaniljesukker, sier Nilsen.

Du kan gjøre det samme med sukker. Det vil da bli litt finere enn vanlig sukker, fordi det blir malt. Stopper du food processoren før sukkeret blir så fint malt at det er melis, sitter du igjen med noe som i engelske og amerikanske oppskrifter kalles for confectioners sugar.

Dette egner seg fint til bruk i makroner eller marengs.

Den aller enkleste varianten av gjenbruk, er å sette den tørkete vaniljestangen ned i et tett glass eller boks, for eksempel et Norgesglass. Fyll på med sukker - men ikke helt til toppen. Rist på glasset med jevne mellomrom, og sukkeret vil få en fin og lett vaniljearoma.

- Tørkete vaniljestenger er også fin pynt på desserter, sier Nilsen.

SNITT: For å få ut frøene, snitter vi stangen på langs. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
SNITT: For å få ut frøene, snitter vi stangen på langs. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

Skjær stangen i fine, fine strimler, som du danderer på kakestykket eller puddingen.

Det er viktig at de er tynne nok, ellers vil det bli alt for hardt å tygge på. Her er det heller ingen krise om stangen ikke er helt gjennomtørr. Det egner seg for eksempel perfekt til pynt på panna cotta om du har laget dem klar dagen før, og lar stangen ligge til tørk på kjøkkenbenken.

Visste du at ... «aroma» i matvarer med vaniljesmak kan stamme fra råttent tømmer eller sekret fra beverrumper?

Forskjell på vaniljestenger Det er heller ikke likegyldig hvilken vaniljestang du velger, skal vi tro landslagskonditoren.

Gode kvalitetsstenger kan fint brukes tre ganger, mens de stengene du finner i krydderhyllene i vanlige dagligvarebutikker stort sett har gitt fra seg all aroma etter to ganger.

Hvor får man fatt i de gode vaniljestengene?

- Jeg har funnet en som selger veldig gode vaniljestenger på Finn.no, sier Nilsen.

Vibeke Lindstad Degn-Petersen, redaktør i Mat & Venner, anbefaler å lete hos utenlandske forhandlere, og har god erfaring med å kjøpe vanilje på ebay.com.

TIPS: På ferie i eksotiske strøk? Krydder er langt rimeligere i land der de dyrkes. Prøv å se etter markeder eller butikker der de lokale handler. En vaniljestang koster 40-50 kroner i butikken her hjemme. Vi fikk med oss 50 vaniljestenger fra Bali et par år tilbake for samme sum.

Slik oppbevarer du vanilje Vanilje oppbevarer du fint i originalinnpakningen et tørt og mørkt sted. Den smaker mer og er bedre jo lenger det er til utløpsdatoen.

DUFT OG SMAK: Vi skraper ut frøene med kniven. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
DUFT OG SMAK: Vi skraper ut frøene med kniven. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

- I kjøleskapet holder vaniljen i månedsvis, om den får stå i fred så lenge, sier Nilsen.

Har du som oss tatt med deg et lite lass fra ferie, kan du fint fryse dem. Pakk dem i plast, gjerne enkeltvis.

Smart tips: Flatpakk maten i fryseren

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

FRØ: Mesteparten av smaken sitter i frøene, men du kan også få mye smak ut av stangen etter at frøene er brukt. Denne tykke, fine vaniljestangen kan fint brukes flere ganger. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
FRØ: Mesteparten av smaken sitter i frøene, men du kan også få mye smak ut av stangen etter at frøene er brukt. Denne tykke, fine vaniljestangen kan fint brukes flere ganger. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling