Ikke kjøp ferdig-tzatziki

Er det én ting du ikke skal kjøpe i sommer, er det tzatziki. Lag den heller selv!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Tzatziki er en av de sausene vi alltid kommer tilbake til om sommeren.

Kombinasjonen frisk agurk, syrlig yoghurt, sterk hvitløk og fersk mynte om vi får fatt i det, er fast tilbehør til det mest. Reker, fisk og tradisjonell grillmat.

De siste årenes inntog av gode matyoghurter har gjort jobben med å lage det enklere, men noen ganger er det fristende å ta enda raskere snarveier: Å plukke med oss en ferdig pakke fra butikken.

Etter å ha smakt oss gjennom ferdigtzatzikiene frister det ikke spesielt mye lenger.

Er det én ting vi aldri kommer til å kjøpe ferdig i butikk, er det tzatzki.

Majonesparaden De ferdige variantene du får i butikk smaker gjennomgående majones.

Borte er det friske og syrlige. Vi sitter igjen med følelsen av å spise (agurk)majones, og vi føler oss rett og slett både snytt, skuffet og litt sinna.

- Hvis det virkelig er så vanskelig å selge tzatziki som ikke smaker majones, kunne man vel like godt la være?

Det er vanskelig å gi en kjøpsanbefaling her. Har du ikke anledning til å lage, vil vi faktisk heller anbefale deg å velge sommerens friske potetsalat fra Denja, med biter av agurk, som gikk til topps i vår test av årets nye potetsalater.

Men har du anledning er rådet klart: Lag tzatzikien selv.

Uansett hvor grove biter du skjærer av agurken, hvor enn lite vann du får ut av den, og selv om du ikke skulle få fatt i gresk- eller matyoghurt og må nøye deg med helt vanlig naturell: Det blir bedre enn det du får kjøpt.

Flying Culinary Circus Tzatziki Forventningene til denne var høye til denne, etter å ha tatt en smugtitt på ingredienslistene i butikken. Dette skal være en ekte tzatziki med yoghurt, agurk, hvitløk, salt, samt fortyknings- og konserveringsmidler. Ikke noe olje. Ikke eddik. Ikke gjærekstrakt.

Det hjelper ikke. I det hele tatt.

- Dette smaker bare majones!

Vi dobbeltsjekker innholdsfortegnelsen, og jo, her er det bare yoghurt. Som den eneste i testen.

- Hvor er agurksmaken? Jeg ser agurken, og det knaser, men jeg smaker den ikke.

Til tross for agurk med spenst i, når vi ikke smaker hverken den eller yoghurten, blir dette bare feil. Og som flere påpekte:

- Dette var ikke godt.

Skuffende fra kokkene bak testvinner fra vår test av de nye coleslawene.

Bama Tzatziki Heller ikke denne har den gode, faste konsistensen man får av gresk yoghurt - eller yoghurt som har rent godt av seg.

Det er suppete, det er lite agurk, og jo, denne smaker også av majones.

Det er kanskje ikke så rart, når hovedingrediensen er rapsolje.

- Dette er bare skuffende. Vil jeg ha majones, kan jeg jo bare kjøpe det?

Eldorado Sommer Tzatziki Det er to hovedingredienser i tzatziki: yoghurt og agurk. I denne varianten fra Eldorado er det mer rapsolje enn agurk, og det smaker vi.

- Dette smaker majones!

Tzatzikien har også en fremtredende eddiksmak, uten at det gjør noe videre for inntrykket.

- Det er surt, uten at det blir frisk. Skulle gjerne hatt en litt friskere smak.

Vi skulle også gjerne sett litt mer agurk i tzatzikien.

BEDRE KJØP: Vi ville heller kjøpt sommerens friske potetsalat fra Denja enn et av de ferdige tzatzikialternativene. Foto: ELISABETH DALSEG
BEDRE KJØP: Vi ville heller kjøpt sommerens friske potetsalat fra Denja enn et av de ferdige tzatzikialternativene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Synes du den ingredienslisten var lang? Folkets Kjøttkaker inneholder mer enn 65 ulike ingredienser.

Arterios Tsatziki Dette er den tzatzikien som ser minst ut som tzatziki og mest ut som de hvitløkdippene som følger med pizza du kan bestille og få på døren. Ikke spesielt lekkert, med andre ord.

- Her tror jeg det er nok guffe til å blande med en hel agurk til.

Heldigvis smaker den bedre enn den ser ut.

- Dette er den som smaker mest som tzatziki, men det er fortsatt for mye majonessmak og for lite agurkbiter.

- Den er helt grei på smak, litt tam, men riktige smaker, om man klarer å se bortifra det majonesete.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

ENKELT: Hakk eller riv, det er ikke så farlig: Det viktigste er at det smaker godt av yoghurt, agurk og hvitløk. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX
ENKELT: Hakk eller riv, det er ikke så farlig: Det viktigste er at det smaker godt av yoghurt, agurk og hvitløk. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX Vis mer

Slik lager du tzatziki

Tzatziki er enkelt å lage. Du velger selv hvor store eller små biter du vil ha, og hvor sterk du ønsker at den skal være.

Her er fremgangsmåten vi pleier å bruke, som gir en fin og fast akgurkdipp.

Du trenger:
1 agurk
1 beger matyoghurt
1 lite fedd hvitløk
salt
pepper
olivenolje
eventuelt fersk mynte
eventuelt sitron

Slik gjør du:
1. Riv agurken på et rivjern.

2. La agurken renne av seg i en sil, eller ha den i et kjøkkenhåndkle og vri godt rundt, slik at du får ut mye saft.

3. Finhakk eller mos hvitløk og rør inn i yoghurt. Smak til med salt, pepper og eventuelt sitron eller finhakket fersk mynte.

4. Vend agurken i yoghurtblandingen. Sett kjølig om det er lenge til servering.

5. Før du serverer kan du ringle over litt olivenolje.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer