BARNESKO: Barnas føtter vokser i rykk og napp gjennom hele barndommen, både i lengden og i bredden, i gjennomsnitt 15 til 18 mm i året.  Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
BARNESKO: Barnas føtter vokser i rykk og napp gjennom hele barndommen, både i lengden og i bredden, i gjennomsnitt 15 til 18 mm i året. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.comVis mer

- Ikke la barna bruke arvede sko

Kan føre til skader på foten, feil ganglag og skjevstillinger, advarer ekspert.

Et barn går bortimot 20 000 skritt hver eneste dag. Selv om noen eksperter mener at barn helst bør gå uten sko, er det viktig at føttene har det godt - og riktige sko er avgjørende for at barnet bruker stegene riktig.

- Beinstrukturen i de små føttene er myk og lett å forme, og feil fottøy kan derfor gjøre stor skade, forteller barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen, som leder faggruppen for Barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk fysioterapiforbund.

Stor forskjell på barn og voksen Barnas føtter er vidt forskjellige fra voksnes i anatomi og funksjon. De vokser i rykk og napp gjennom hele barndommen, både i lengden og i bredden, i gjennomsnitt 15-18 mm i året.

For noen skjer dette så fort at det går ut over føttene. Det ser man lett ved at barnet får en liten knekk bak på hælen og blir gående med mye belastning på innsiden av foten.

Fysioterapeuten oppfordrer foreldre til å la barna gå mye barbeint. Under foten sitter det mange muskler som gir den fine buen. Denne er viktig når vi går, løper og hopper. Musklene trenes når de brukes.

- Når vi går barbeint, får muskulaturen masse stimuli og vil bli sterk og god. Spesielt god effekt får vi når vi går i ulendt terreng, som også utfordrer balansen, sier Bruun Haugen.

For små sko En østerriksk studie fra 2009 konkluderte med at hele 88,8 prosent av barna hadde for små innesko og 69,4 prosent hadde for små utesko. Det er ikke gjennomført tilsvarende studier her i landet, men flere miniundersøkelser viser samme tendens.

- Jeg tror stort sett norske foreldre er opptatt av å gi barna gode sko, men mange synes kanskje det er vanskelig å vite hva som er bra og ikke. En feil mange foreldre gjør, er å kjøpe sko som skal passe en hel sesong. Da ender de opp med sko som er for store i starten og for små mot slutten av sesongen, sier Bruun Haugen.

Mål lengden i butikken Problemet med for store sko er at barna må bruke mye krefter på å holde skoen på plass. For små sko kan rett og slett gi deformerte føtter.

- Små føtter er myke og former seg lett etter skoene. Barn kan gå med altfor trange sko uten å klage over smerter, nettopp fordi føttene deres er så myke. En annen grunn kan være at de ikke vet bedre. De kjenner ubehag, men kan ikke sette ord på det, forklarer Bruun Haugen.

FOR SMÅ: En østerriksk studie konkluderte med at hele 88,8 prosent av barna hadde for små innesko og 69,4 prosent hadde for små utesko. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
FOR SMÅ: En østerriksk studie konkluderte med at hele 88,8 prosent av barna hadde for små innesko og 69,4 prosent hadde for små utesko. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com Vis mer

Hun oppfordrer alle til å måle lengden på sko og føtter før hvert skokjøp.

- Mange kan nok trikset med å klemme på tåen, men det kan også være lurt å ta ut sålen og sette barnets fot oppå. Da får man et inntrykk av hvordan skoen passer i formen og om det er 10-12 mm klaring foran, slik man trenger.

Problemer som voksne Karl Jacob Solheim er utdannet i skofag i Tyskland. En av hans hjertesaker er sammenhengen mellom barneføtter og sko.

- En dårlig tilpasset sko i barndommen, kan gi en rekke problemer i voksen alder. Barnefoten fortjener gode sko. Ikke bare skal de sitte godt på foten, det er vel så viktig med riktig materialvalg og pusteegenskaper. Gode sko gir rett og slett gode føtter, sier Solheim.

En god sko skal være akkurat passe stor. Den bør ha en fast hælkappe, ikke så hard at den ikke kan klemmes litt sammen, men heller ikke så myk at den klapper helt sammen. Skoen sitter riktig på foten hvis den slutter seg godt omkring hælen, gjerne med en myk polstring mot akilles. Den fremre delen av skoen skal gi god plass til tærne, og yttersålen må være såpass myk at den ikke hindrer optimal bevegelse.

- Riktig fottøy beskytter føttene og bidrar til at barnefoten styrker seg. Skoene må gi god støtte på de riktige stedene, slik at ikke føttene utvikler seg skjevt, sier Solheim.

Sjekk sålen Sålen bør være fleksibel, ikke for stiv og ikke for hard.

- Hvis man «vrir» opp skoen, skal det være litt motstand. En hard såle hindrer riktig bruk av muskulaturen. For de minste barna er det er fordel at skoen går opp til ankelen og gir mye støtte. Dette er ikke så viktig når man vokser og blir mer avansert i gangen, sier Bruun Haugen.

Pris trenger ikke å være avgjørende for om skoen er god eller dårlig.

- Man finner gode sko blant de billigere alternativene, og dårlige blant de dyre. Men ofte henger pris og kvalitet sammen, mener Bruun Haugen.

Unngå arvesko Alle sko blir formet etter føttene som bruker dem.

- Sko som barnet bruker daglig, bør ikke arves. Men pensko, skisko og skøyter går greit å arve, sier Bruun Haugen.

Skofaglærer Solheim er enig:

- Arving av sko bør du unngå så langt det lar seg gjøre. En god sko lar seg forme av foten til brukeren, og ved å arve får du sko som er tilpasset en annen fot. Dette kan føre til skader på foten, feil ganglag og skjevstillinger, advarer Solheim.

Les også:

7 av 10 barn har for dårlige sko

Sjekk barnas sko annenhver måned

Rosen du ikke skal gi barna

Slik lærer barna å gå

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FOR STORE: Problemet med for store sko er at barna må bruke mye krefter på å holde skoen på plass. For små sko kan rett og slett gi deformerte føtter.  Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
FOR STORE: Problemet med for store sko er at barna må bruke mye krefter på å holde skoen på plass. For små sko kan rett og slett gi deformerte føtter. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com Vis mer