Ikke la deg lure, de mørkeste brødene er ikke alltid de groveste

Tilsatt sirup og malt gir brødet en mørkere farge.

BRØDSKALA: Ikke døm brødet på fargen, det er ikke alltid det stemmer. Opplysningskontoret for brød og korn har sin skala for at du lettere skal se hvor grovt brødet er. Foto: CHRIS ERLBECK / OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
BRØDSKALA: Ikke døm brødet på fargen, det er ikke alltid det stemmer. Opplysningskontoret for brød og korn har sin skala for at du lettere skal se hvor grovt brødet er. Foto: CHRIS ERLBECK / OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Velger du brød ut i fra fargen, uten å se på næringsinnholdet når du handler?

Mange tror feilaktig at de mørkeste brødene er de groveste, men dette stemmer ikke alltid.

- Flere misforstår hva som faktisk er et grovt brød, sier Torunn Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn.

- De går etter fargen på brødet, og det stemmer ikke alltid, forklarer Nordbø.

Bruker malt og sirup - Det er ikke slik at det mørkeste brødet nødvendigvis er det groveste sier, Nordbø

Hun forklarer at det ofte tilsettes mørk malt eller sirup i brøddeigen, som gjør at brødene får en mørkere farge.

- Sirupen brukes for å runde av den litt bitre smaken av bygg, forklarer baker og Regals faglige rådgiver Åge Berge.

Bruken av malt i brød har lang tradisjon, og tilsettes også for lengre holdbarhet. Det er altså ikke snakk om en bevisst villedning av forbrukerne, for å få brødet til å se grovere ut, informerer opplysningskontoret på sine nettsider.

Nordmenn på grovbrødtoppen Nordbø sier at nordmenn og norske bakere er flinke på grovbrød. 

- Akkurat som rugbrødet er for danskene, er grovbrød med mye fiber er en stor del av vår matkultur, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer