BRØDSKALA: Ikke døm brødet på fargen, det er ikke alltid det stemmer. Opplysningskontoret for brød og korn har sin skala for at du lettere skal se hvor grovt brødet er. Foto: CHRIS ERLBECK / OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
BRØDSKALA: Ikke døm brødet på fargen, det er ikke alltid det stemmer. Opplysningskontoret for brød og korn har sin skala for at du lettere skal se hvor grovt brødet er. Foto: CHRIS ERLBECK / OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORNVis mer

Ikke la deg lure, de mørkeste brødene er ikke alltid de groveste

Tilsatt sirup og malt gir brødet en mørkere farge.

Velger du brød ut i fra fargen, uten å se på næringsinnholdet når du handler?

Mange tror feilaktig at de mørkeste brødene er de groveste, men dette stemmer ikke alltid.

- Flere misforstår hva som faktisk er et grovt brød, sier Torunn Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn.

- De går etter fargen på brødet, og det stemmer ikke alltid, forklarer Nordbø.

Bruker malt og sirup - Det er ikke slik at det mørkeste brødet nødvendigvis er det groveste sier, Nordbø

VELG GROVBRØD: Torunn Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler niste med grovt brød. Foto: NADIN MARTINUZZI
VELG GROVBRØD: Torunn Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler niste med grovt brød. Foto: NADIN MARTINUZZI Vis mer

Hun forklarer at det ofte tilsettes mørk malt eller sirup i brøddeigen, som gjør at brødene får en mørkere farge.

- Sirupen brukes for å runde av den litt bitre smaken av bygg, forklarer baker og Regals faglige rådgiver Åge Berge.

Bruken av malt i brød har lang tradisjon, og tilsettes også for lengre holdbarhet. Det er altså ikke snakk om en bevisst villedning av forbrukerne, for å få brødet til å se grovere ut, informerer opplysningskontoret på sine nettsider.

Nordmenn på grovbrødtoppen Nordbø sier at nordmenn og norske bakere er flinke på grovbrød. 

- Akkurat som rugbrødet er for danskene, er grovbrød med mye fiber er en stor del av vår matkultur, sier hun.

- Brød som er lyst kan også inneholde mye fiber, og dermed anses som grovt. Du kan ikke se på brødet hvor grovt det er ut i fra fargen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge opplysningskontoret er spesielt fullkornshvete og havre lyse på fargen, samt at nye måter å male kornet på gjør at også andre kornslag blir lysere.

- Les innholdsfortegnelsen, eller se markering på hylla om hvor mye grovt mel brødet inneholder, sier Nordbø.

Er du i tvil om grovheten på brødet ditt kan du enkelt sjekke dette med Opplysningskontoret for brød og korns Brødskala-kalkulator.

Oppskriftene under er hentet fra boka «Grovt - sunne og gode kvardagsbrød»