Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ikke la dem spore e-posten de sender deg

Slik skjuler du at du har lest den.

STOPP SPORINGEN: Med Pixelblock får du beskjed om når en avsender prøvde å spore at du åpnet eposten. I dette tilfellet er det Groupon, men det finnes også en drøss av andre aktører som gjør det samme. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN / DINSIDE.NO
STOPP SPORINGEN: Med Pixelblock får du beskjed om når en avsender prøvde å spore at du åpnet eposten. I dette tilfellet er det Groupon, men det finnes også en drøss av andre aktører som gjør det samme. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside For mange selskaper er e-post den foretrukne kanalen å sende ut tilbud på, men mange av dem har også lagt ved en liten sporingsmekanisme, som gjør at de kan se hvem som har åpnet e-posten og når de gjorde det.

Baker inn usynlig bilde Dette gjøres som regel ved at avsender baker inn en referanse til et «usynlig» bilde i eposten, som bare er én piksel stort. Bildefila ligger egentlig et sted på nettet og har ofte en unik URL for hver mottaker.

Siden de fleste e-postprogrammer automatisk viser bilder i eposten (i hvert fall som er mindre enn en viss størrelse), kan avsender spore hvorvidt bildet har blitt aksessert og dermed om du har åpnet e-posten de sendte. Det kan de bruke for å finne ut av når det lønner seg å sende ut eposter, hva slags tilbud du er interessert i, eller for eksempel ringe deg kort tid etterpå.

Lenker i eposten rutes ofte via en annen server først, slik at avsender også kan spore hvorvidt du klikket på lenken eller ei.

LES OGSÅ: Les Facebook-meldinger uten å bli «sett»

Slik unngår du sporingen For å unngå dette, er du med andre ord nødt til å unngå å laste den lille pikselen i eposten, og her finnes det flere løsinger.

En enkel løsning er Pixelblock, som fungerer om du bruker Chrome-nettleseren og Gmail som eposttjeneste.

Den kjenner til en rekke «piksler», og dukker en av dem opp i en epost, blir den ikke lastet inn. På toppen av eposten får du et rødt ikon som indikerer at avsender prøvde å spore, men at Pixelblock har blokkert pikselen.

En annen variant som nettopp er sluppet er Uglyemail. Her scannes innboksen din før du åpner eposten, slik at eposter med sporing blir markert med et øye. Vår lille test viser imidlertid at den nok trenger litt tid på å bli bedre, fordi den ikke kjenner til så mange sporingstjenester ennå.

Universaltrikset: Ikke vis bilder Dersom du setter opp eposttjenesten eller -programmet slik at det aldri viser bilder med mindre du eksplisitt ber om det, kan du selvsagt også stoppe denne formen for sporing.

NEI TAKK: I Gmail ser valget for lasting av bilder slik ut.
NEI TAKK: I Gmail ser valget for lasting av bilder slik ut. Vis mer

Her vil fremgangsmåten være forskjellig fra hver tjeneste og hvert program, men sannsynligvis finner du noe om det i innstillingene. Dessuten er det verdt å merke seg at du ved å vise bildene i eposten også viser sporingspikselen.

Tidligere har vi også skrevet om Privacyfix for Chrome og Firefox, som gir deg en oversikt over hvem som sporer deg når du ferdes rundt på nettet.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt annonsene som forfølger deg

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

FØR DU ÅPNER: Uglyemail advarer deg om sporing før du åpner eposten, men har litt å gå på i følge våre stikkprøver.
FØR DU ÅPNER: Uglyemail advarer deg om sporing før du åpner eposten, men har litt å gå på i følge våre stikkprøver. Vis mer
Hele Norges coronakart