Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Jakten på de gode prisene:

Ikke la prutingen ødelegge hele ferien

Lær deg reiseekspertenes beste shoppingtips før du reiser.

KUNSTEN Å HANDE: Kan du de gode triksene så blir det en enda bedre dag på handletur i ferielandet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector 
KUNSTEN Å HANDE: Kan du de gode triksene så blir det en enda bedre dag på handletur i ferielandet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector  Vis mer

(Dagbladet): Shopping er en viktig del av ferien for mange. Men vet du hvordan du gjør en god handel i land der pruting er en del av kulturen?

- Først og fremst er det viktig å ikke la prutingen ta overhånd. Vi har råd til å la være å prute. Men noen ganger er det allikevel både forventet fra selgeren og det er selve opptakten til det som kan bli en hyggelig handel.

Dette sier Helge Baardseth, reisebokforfatter og globetrotter som gjennom et langt liv har reist til kjente og ukjente land og steder over hele jorden.

10 tabber som gjør ferien din unødig kostbar

Den riktige prisen

- Man pruter ikke på prisen på varene i supermarkedet. Men venter til man kommer til markedene. Og selv her trenger du ikke prute på alt du vil kjøpe. Skal du ha en pose peanøtter så er det lov å betale den prisen som blir foreslått. Det er forskjell på å være gjerrig og på å finne en riktig pris.

Strengt tatt liker jeg ikke å prute, men jeg kaller det å diskutere med selgeren til vi finner en riktig pris.

DEN GODE HANDELEN: Hvis både selger og kjøper er fornøyd så har det funnet riktig pris.Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
DEN GODE HANDELEN: Hvis både selger og kjøper er fornøyd så har det funnet riktig pris.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Hva er en riktig pris?

- Det er den prisen du er villig til å betale, og den selgeren er villig til å selge for. Husk at det kan være viktigere for selgeren å få en grei pris enn det er for deg å spare noen tiere. Skal du handle en dyr lampe eller et kostbart teppe på markedet så er det forventet at man skal forhandle om prisen. Husk at selv om du kommer hjem, og finner et teppe på Ikea som ligner og som er noe hundrelapper billigere, så skal du ikke glemme at du fikk en opplevelse med på kjøpet, fortsetter Baardseth.

Piratkopiert kosmetikk kan inneholde urin og rottegift

- Hvor skal vi starte budrunden?

GODE RÅD ER BILLIGE: Å kjøpe med lokale produkter hjem er hyggelig både for deg og selgeren. Foto: Odd Roar Lange
GODE RÅD ER BILLIGE: Å kjøpe med lokale produkter hjem er hyggelig både for deg og selgeren. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- En tommelfingerregel er å starte på halvparten av det selgeren foreslår, og ende opp omtrent på midten av det dere startet med. Altså rundt 75 prosent av startsummen.

Ikke prut hele tiden når du er på reise, og ikke bli så gjerrig at prutingen ødelegger hele ferien din, råder Helge Baardseth.