Ikke lenger bare for øl. Ny trend: Mikrovin inntar byene

Trenger ikke reise på landet for å kjøpe vin av produsenten.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

PORTLAND (Magasinet Reiselyst): - Hvorfor kan ikke vi produsere vin og samtidig bo i byen, spurte det unge ekteparet Kate og Thomas Monroe seg.

De svarte selv med å starte et såkalt «Urban Winery», og South East Wine Collective ble til i Portland i Oregon, USA.

- Nå får vi gjøre det vi liker best, og bo der vi aller helst vil bo, sier Kate Monroe, og titter på druene som nettopp ble levert fra en av de mange vingårdene i Willamette Valley, en snau time utenfor Portland.   

Edle dråper Inne i produksjonshallen hopper Thomas Monroe opp på en av plasttønnene, tar fatt i en lang trepinne og begynner å røre.

GODT LAGRA: Ingen forskjell på en vinkjeller om den ligger midt i byen eller ute på landet. Foto: MARI BAREKSTEN
URBANE VINMAKERE: Kate og Thomas Monroe ville både produsere vin og bo i byen - og startet den urbane vingården South East Wine Collective i Portland, USA. Foto: MARI BAREKSTEN
LAGER SELV: Knus og krasj - slik blir druer til vin, uansett hvor det gjøres. Foto: MARI BAREKSTEN
MIKROVINERI: I en gammel garasje ligger kanskje Portlands hyggeligste vinpub. Foto: MARI BAREKSTEN
MIKROVINERI: I en gammel garasje ligger kanskje Portlands hyggeligste vinpub. Foto: MARI BAREKSTEN
GOD VIN: De urbane vingrodusentene får druer fra gårder utenfor byen, og kan derfor velge det beste. Foto: MARI BAREKSTEN
TRENDY BAR: Urbane vinprodusenter er et relativt nytt fenomen, men i dag åpner urbane vinmakere barer i storbyer over hele verden. I 2013 fikk London sin første. Foto: MARI BAREKSTEN

Vi skal få smake på uferdig vin. Han siler vinen i et glass, og sender det rundt.

- Denne vinen har bare nådd en alkoholprosent på rundt seks, sier han og forklarer hele prosessen.

Fra drue til vin, via presse og eiketønner. Druene kjøper de fra ulike vingårder.

- På den måten kan vi plukke ut akkurat de druene vi mener passer best til den vinen vi skal produsere.

Urban vin Urbane vingårder er et relativt nytt fenomen, selv om den aller første startet i Seattle allerede i 1988. I dag åpnes urbane vingårder i storbyer over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MIKROVINERI: I en gammel garasje ligger kanskje Portlands hyggeligste vinpub. Foto: MARI BAREKSTEN
MIKROVINERI: I en gammel garasje ligger kanskje Portlands hyggeligste vinpub. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Bare i Portland er det 12 stykker. I 2013 fikk London sin første. 

Ekteparet Monroe lærte seg vinkunsten mens de jobbet på en vingård i Loiredalen i Frankrike. 

- Vi vil at folk i byen skal få et forhold til hvordan vin produseres, sier Kate Monroe mens hun lar oss smake en Cabernet franc.

Urban garasje Mer god vin skal det bli. I et rolig nabolag sørøst i Portland ligger trolig byens hyggeligste garasje.

- Da mikrovineriet Enso startet, ble det bestemt at vi skulle holde produksjonen liten og håndterlig. Da kunne vi gi mer oppmerksomhet til hver produksjon, sier servitør Bryan Wester, mens han skjenker en Pinot Noir fra 2012.
 
Ved et bord sitter to gode naboer og drikker vin. Garasjen har blitt deres stamsted.

GODT LAGRA: Ingen forskjell på en vinkjeller om den ligger midt i byen eller ute på landet. Foto: MARI BAREKSTEN
GODT LAGRA: Ingen forskjell på en vinkjeller om den ligger midt i byen eller ute på landet. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

De uttrykker stor glede for at vinproduksjon har ankommet storbyen - en trend de håper er kommet for å bli.