TILBEHØRET AVGJØR: Serveres kjøttbollene med bra tilbehør, kan en kjøttbollemiddag bli et ganske sunt middagsalternativ. Foto: ERIK HELGENESET
TILBEHØRET AVGJØR: Serveres kjøttbollene med bra tilbehør, kan en kjøttbollemiddag bli et ganske sunt middagsalternativ. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Ikke lurt å spise altfor mange av gangen

Stor test av kjøttboller.

(Bramat.no): Som kjøttkaker og hamburgere, er kjøttboller laget av kjøttfarse som inneholder mer fett enn rent kjøtt.

For mye farsemat er ikke å anbefale, ettersom det da fort kan bli for mye mettet fett og kalorier. En del ferdigproduserte kjøttboller, hamburgere og kjøttkaker inneholder dessuten en del salt.

I en travel hverdag er kjøttboller et enkelt alternativ til middag, og noe som ofte faller i smak hos hele familien.

Serveres kjøttbollene med bra tilbehør, kan en kjøttbollemiddag bli et rimelig sunt middagsalternativ.

Tilbehør viktigere enn type Det er ikke enorme forskjeller på næringsinnholdet på de kjøttbollene du finner i butikken.

Ønsker du en sunn kjøttbollemiddag, er det faktisk viktigere at kjøttbollene serveres sammen med sunt tilbehør enn hva slags kjøttboller du velger.

Og så er det selvfølgelig lurt å ikke spise altfor mange kjøttboller av gangen.

Kjøttboller i hjemmelaget tomatsaus med salat eller grønnsaker, og fullkornspasta er for eksempel en sunn og god familiemiddag.

Hvordan du tilbereder kjøttbollene har også mye å si for hvor sunne de blir. Varmer du dem opp i ovnen eller i for eksempel en tomatsaus, vil den totale mengden fett du får i deg bli mindre enn hvis du steker dem i smør.

Mye salt Som i annen ferdigmat er det nokså mye salt i de fleste kjøttbollene du får i butikken.

Derfor er det lurt å velge tilbehør som ikke er for salt, slik at den totale mengden salt du får i deg i løpet av en middag ikke er så stor.

Mange barn og voksne får i seg langt mer salt enn de trenger. Koker du grønnsaker ved siden av, så ha minimalt med salt i vannet.

Bruk heller krydder og urter i sausen framfor for mye salt. Disse gir god smak, og er dessuten rike på helsefremmende antioksidanter.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på kjøttbollenes innhold av kalorier, protein, mettet fett, umettet fett og natrium.

Mye kalorier, mettet fett og natrium har trukket ned, mens mye umettet fett og protein har trukket opp.

Til tross for at vi har tatt kontakt med alle produsentene, har vi ikke fått tall på fordeling mellom mettet og umettet fett og natrium for tre av kjøttbollene. Disse har da fått lavest score på akkurat disse tre faktorene.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Svenske kjøttboller Terningkast seks. En del protein og lite mettet fett og kalorier i forhold til de andre. Litt mindre natrium enn den andre testvinneren. Karakter: Produsent: Coop Baconboller med baconbiter Terningkast seks. Bra med protein, andelen mettet fett kunne vært noe lavere, men innholdet av natrium er lavere enn i alle de andre kjøttbollene. Karakter: Produsent: Gilde Go' og Mager kjøttboller Terningkast seks. Lite mettet fett og kalorier og en del protein i forhold til de andre. Karakter: Produsent: Gilde Svenske kjøttboller Terningkast fem. Greit i forhold til kalorier, men lite protein. Fin fordeling mellom mettet og umettet fett.. Karakter: Produsent: Gilde Kjøttboller/Köttbullar Terningkast fem. Litt mye kalorier og mettet fett, men bra med protein og umettet fett. Karakter: Produsent: Familien Dafgård Spanske kjøttboller Terningkast fire. Midt på treet både mht innhold av kalorier, protein og mettet fett. Innholdet av natrium er for høyt. Karakter: Produsent: First price Krydrede spanske kjøttboller Terningkast fire. Greit med kalorier og protein, men innholdet av mettet fett og natrium er litt høyt. Karakter: Produsent: Rema 1000 Kjøttboller med løk og muskat Terningkast fire. Relativt mye kalorier, bra med protein, men for mye mettet fett. Karakter: Produsent: Gilde Lammeboller med hvitløk og timian Terningkast tre. Helt ok mht kalorier og protein, men for høyt innhold av fett. Karakter: Produsent: Gilde Lamme-kjøttboller Terningkast en. Litt mye kalorier, men den største minusen med disse kjøttbollene er at produsenten ikke har klart å skaffe tall på mettet fett og natrium, noe som gir laveste score på disse to faktorene. Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøttboller Terningkast en. Greit med kalorier, men litt lite protein. Siden produsenten ikke har gitt oss innhold av mettet fett og natrium, scorer kjøttbollene dårlig på disse to faktorene. Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøttboller av kalkun Terningkast en. Greit med kalorier, men litt lite protein. Siden produsenten ikke har gitt oss innhold av mettet fett og natrium, scorer kjøttbollene dårlig på disse to faktorene. Karakter: Produsent: Solvinge Les mer på Bramat.no:
Antioksidanttilskudd kan ødelegge treningseffekten
Mange får for lite D-vitamin
Stabilisere vekten