BERLINTUR: - Vi synes det er fint at studenter får rabatt, sier Julia og David som har tatt turen til Berlins museumsøy for å oppleve noen av verdens mest kjente kunstverker. Neues Museum til venstre og Alte Nationalgalerie til høyre. Foto: JOHN T. PEDERSEN
BERLINTUR: - Vi synes det er fint at studenter får rabatt, sier Julia og David som har tatt turen til Berlins museumsøy for å oppleve noen av verdens mest kjente kunstverker. Neues Museum til venstre og Alte Nationalgalerie til høyre. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

Ikke noe annet sted i verden er det samlet like mange museer som på museumsøya i Berlin

Har flere gjenstander enn du rekker å se.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BERLIN (Dagbladet): Ingen andre steder i verden finnes det så stor konsentrasjon av berømte museer samlet på ett sted, som på Berlins Museumsinsel.

Her finnes flere kunstgjenstander en noen enkeltperson kan rekke å se.

Men det kunne ha vært enda flere: Noen av kunstskattene ble tatt som krigsutbytte og havnet i Moskva. Men fremdeles finnes det nok å se på.

Ett av de store museene har mer enn en halv million gjenstander.

Det første - Museums-insel var noe av det vi først ville se. Denne delen av Berlin er helt annerledes enn resten av byen, sier ungarske David og Julia til Dagbladet.

Det unge paret er på sin aller første dag av sin aller første Berlin-tur.

 NEUES MUSEUM:  Her står den berømte bysten av dronning Neferneferuaten Nefertiti (1370-1330 før Kristus), hun var faraoen  Akhnatons førstehustru.  Foto: MARKUS SCHREIBER/AP/NTB SCANPIX
NEUES MUSEUM: Her står den berømte bysten av dronning Neferneferuaten Nefertiti (1370-1330 før Kristus), hun var faraoen Akhnatons førstehustru. Foto: MARKUS SCHREIBER/AP/NTB SCANPIX Vis mer

De har akkurat vært inne på Pergamon-museet - et av Europas viktigste museer for oldtidas kunst og arkitektur, og er en av Berlins hovedattraksjoner.

Nå står de utenfor. Kanskje litt overveldet.

Museumsøya Det er mye å se på Berlins berømte museumsøy. Ingen steder i verden er det samlet så mange berømte museer på ett sted som på Museumsinsel i elva Spree.

Fem store museer på én dag kan bli i det meste for de fleste.

- Her gjelder det å få med seg litt hver gang, sier Julia som studerer kunst og ledelse hjemme i Budapest. 

Økonomistudent David er enig i det.

- Det å se så mye fantastisk kunst gjør noe med deg. Det utvider horisonten din, og det er derfor det er viktig for alle å besøke museum, enten du er ung eller gammel, fortsetter Julia.

Studentpris - Det er bra at det er halv pris for studenter. Flere steder var det også gratis for dem under 18 år, tipser de to.

Det gir muligheter for flere besøk for et ungt par på budsjett-tur til Berlin.

I tillegg til Museumsøya, er DDR-museet og Brandenburgerporten de viktigste tingene de vil se i Berlin.

Gammel idé Å samle Tysklands viktigste museer på en øy ute i elva Spree var en gammel idé.

Allerede i 1830 sto det første museet, Altes Museum, ferdig. Her er også Alte Nationalgalerie, Bode Museum, Pergamonmuseet og Neues Museum.

Siden har det gått opp og ned med museumsøya, som en gang skulle bli Berlins svar på Louvre

Mye ble ødelagt under krigen, og noe ble tatt som krigsbytte av den røde armé og havnet i Moskva.

Siden 1992 er det investert flere hundre millioner euro på oppussing av de ærverdige bygningene som rommer noe av verdens viktigste kunstverker. 

Verdensarven I 1999 kom Museumsinsel velfortjent på Unescos verdensarvliste.

Etter planen skal ombyggingen stå ferdig i løpet av 2015. Det betyr at det fremdeles er flere stengte avdelinger på de forskjellige museene, spesielt på Pergamonmuseet.

Det er likevel nok å se for en hel dag. Her går du gjennom en gjenoppbygget rekonstruksjon av Babylon-porten fra 1930.

Porten er  bygget av  originale steiner fra den åttende porten i Babylon som ble bygget fra år 575 før Kristus av kong Nebuchadnezzar, og viet til gudinnen Ishtar.

Noen av løvene som voktet Babylonporten finnes nå på museer verden over, blant annet på Metropolitan Museum i New York, Louvre og Istanbuls Arkeologiske Museum.

500 000 gjenstander Bare på Bode-Museum finnes det over 500 000 gjenstander. Pergamonmuseet regnes som et av verdens viktigste museer for oldtidas kunst og arkitektur. 

Mens Neues Museum er museet for forhistorisk og tidlig historie. Altes Museum huser den klassiske oldsaks-samlingen.

I den egyptiske avdelingen her står også et kunstverk de aller fleste vil kjenne igjen: Bysten av Nefertiti, den egyptiske farao Akhnatons første hustru - en av verdens mest kopierte.

 PERGAMONMUSEET:  Turister strømmer til for å se og fotografere Babylonporten. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PERGAMONMUSEET: Turister strømmer til for å se og fotografere Babylonporten. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Bysten av Nefernuferaten Nefertiti fra år 1370 - 1330 før Kristus viser hvor dyktige egypterne var til å lage menneskeskulpturer med riktige proporsjoner allerede på den tida. 

Originalen kan du bare se her i Berlin.